Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: 33 de ani de la hirotonirea episcopală

La 1 mai 1990, Mons. Petru Gherghel primea hirotonirea episcopală în prezența unui mare număr de preoți și credincioși, adunați în curtea Seminarului Mare din Iași. La 33 de ani de la acest eveniment fundamental din viața Preasfinției Sale, actualul episcop emerit a prezidat o Sfântă Liturghie în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, luni, 1 mai 2023. Alături au fost PS Iosif Păuleț, PS Petru Sescu și preoți din episcopie, în prezența credincioșilor adunați în lăcașul sfânt.

În cuvântul său de salut, PS Petru Gherghel a reliefat caracterul de preamărire al celebrării: "Preamărit să fie Dumnezeu în veci! Trebuie să încep cu aceste cuvinte. Preamărit să fii, Doamne, în veci de veci! Pentru că tu, în milostivirea și iubirea ta, ai avut mereu grijă de poporul tău. Pentru că în această muncă am găsit și eu un loc și mi-ai încredințat o asemenea misiune peste puterile mele, peste calitățile mele, chiar peste vârsta mea. Îți mulțumesc, Doamne, pentru că tu ai binevoit să faci aceasta gratuit, fără meritele mele. Sunt bucuros să spun acest cuvânt și Maicii Preasfinte la-nceput de lună mai, dar și Sfântului Iosif pe care îl celebrăm astăzi ca și patronul celor care muncesc."

Privind retrospectiv pentru numărul frumos de ani de slujire episcopală, a adăugat: "Cer această prezență de haruri, celebrând Sfânta Liturghie, celebrându-l pe Isus, ca să primească tot ceea ce am făcut și să-mi ierte tot ce am făcut greșit sau n-am făcut ce trebuia".

După proclamarea lecturilor sfinte, a urmat predica pr. Daniel Iacobuț, paroh și decan de Iași. Acesta a precizat la-nceput că la Nazaret, nu departe de Bazilica Bunei-Vestiri, pelerinii descoperă o biserică veche, construită pe locul unde Sfântul Iosif a lucrat și a trăit. Ea este numită Ecclesia nutritionis, "Biserică hrănirii". Nutritor Domini este unul dintre primele titluri pe care l-a avut Sfântul Iosif în istoria Bisericii: "hrănitor al Domnului". Așa înțelegem cum Iosif a devenit patronul acelora care muncesc pentru a pune pe masă o pâine. Dumnezeu se prezintă ca unul care mereu creează și lucrează la creație. Noi suntem colaboratorii celui care creează și mereu lucrează, pentru ca fiecare dintre noi să aibă o hrană: hrana trupească și hrana sufletească. "Sfântul Iosif a fost hrănitorul Domnului, care este hrănitorul lumii", a mai spus predicatorul.

La 1 mai a fost consacrat PS Petru Gherghel ca episcop de Iași. A fost o zi cu fundal comunist, dar pentru poporul credincios al diecezei a devenit ca o dată în care ei descoperă un dar al lui Dumnezeu.

În finalul predicii, pr. Daniel a formulat această invocare: "Să-i cerem Sfântului Iosif harul de a vedea și de a fi conștienți că munca noastră, lucrurile evidente, sunt locuri în care e prezentă sămânța lui Dumnezeu, sunt locuri în care crește împărăția lui Dumnezeu."

La finalul celebrării, episcopul Petru Gherghel a primit la ceas aniversar cuvinte de felicitare din partea Preasfințitului Iosif: "Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru nenumăratele haruri, binefaceri revărsate asupra diecezei noastre". Adresându-i-se, i-a făcut această urare: "PS Petru Gherghel, Dumnezeu să vă dăruiască ani mulți de pensie, în care să vă bucurați de roadele muncii, și să vă copleșească mereu cu binecuvântarea și cu harul său".

Un ultim cuvânt a venit din partea PS Petru Gherghel, care a recunoscut că, prin numirea sa ca episcop, Dumnezeu și-a arătat dragostea față de poporul său: "Dumnezeu a voit să se apropie de noi ca să fie împreună cu noi și noi cu el". Acest lucru l-a determinat să-și aleagă drept moto al slujirii episcopale cuvintele "Ca toți să fie una" (In 17,21). Alegerea de atunci era a lui Dumnezeu pentru Biserica noastră, a întărit Preasfinția Sa. A mulțumit tuturor pentru colaborare, îndeosebi preoților pe care i-a considerat colegi. A mulțumit pentru rugăciuni tuturor.

Dumnezeu, Părintele oricărei chemări și slujiri, să umple de gratitudine sufletul și viața Preasfințitului Petru. El să-l îmbogățească în mărinimia sa neîntrecută cu har și înțelepciune în toate zilele vieții sale.

Ad multos felicesque annos!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Iași: PS Petru Gherghel: 33 de ani de la hirotonirea episcopală

* * *

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat