Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini provenind din satele cu ceangăi din Moldova la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Budapesta

În cadrul unui pelerinaj organizat în perioada 28 aprilie - 1 mai 2023 de Asociația Maghiarilor Ceangăi din Moldova, o delegație de 106 persoane a fost prezentă la Budapesta cu ocazia vizitei apostolice a Sfântului Părinte Papa Francisc. Au mai participat și două grupuri mai mici, din localitățile Faraoani și Pustiana, numărul total al pelerinilor din Moldova fiind de aproximativ 150 de persoane.

La pelerinaj au participat în primul rând acei credincioși care iau parte cu regularitate la slujbele celebrate în limba maghiară în Bacău, veniți din localitățile Valea Seacă, Cleja, Ciucani, Gioseni, Dumbrăveni, Nicolae Bălcescu, Frumoasa, Coman, Oituz, Fundu Răcăciuni, Lespezi, Luizi-Călugăra, Arini, Somușca, Sascut, Pârgărești, Nicorești, Satu Nou (BC) și Bahna. Pelerinajul a fost organizat și condus de către Andreea-Carina Fazakas Timaru - responsabil pe teme religioase din cadrul AMCM. Pelerinii, în lunga lor călătorie, au fost însoțiți și de către celebranții Sfintei Liturghii în limba maghiară din Bacău, pr. Felix Măriuț, paroh de Faraoani, și de pr. Andrei Varga, paroh de Valea Seacă.

Vineri seara, la ora 20:00 autobuzele au pornit la drum din Arini și din Sascut-Sat, iar sosirea în Szentendre, Ungaria, a avut loc a doua zi, după amiază. Pelerinii deja destul de obosiți au luat mai întâi prânzul, apoi au vizitat muzeul din localitate, de renume internațional, în cadrul căruia cu ajutorul unor ghizi geniali au avut posibilitatea de a vedea expoziția pictorului Aknay Janos și clădirile tradiționale, cu expoziții de artă și meșteșuguri populare din interiorul acestora, aparținând de două regiuni etnografice diferite. Pentru această oportunitate le datorăm mulțumiri doamnei Jolanda Willemse - președinta Asociației Nași pentru Maghiarii Ceangăi din Moldova, domnului Augustin Cernic, om de afaceri originar din Luizi-Călugăra, și conducerii muzeului. După cină, s-au îndreptat spre locul de cazare: o sală de sport special amenajată în acest scop, în incinta Liceului franciscan "Sfânta Angela" din Budapesta.

Deși noaptea a fost foarte scurtă, dimineața devreme toți membrii delegației erau deja în picioare, cuprinși de o emoție febrilă, fiecare dintre ei îmbrăcându-se în cel mai frumos port popular, nerăbdători să ajungă în piața Kossuth. În zori, în apropierea locației, sute de pelerini au ieșit din fiecare stradă într-o mulțime crescândă, purtând steaguri bisericești și cântând, îndreptându-se spre clădirea Parlamentului. Cu această ocazie, oamenii legii au demonstrat o răbdare demnă de laudă și dorința lor de a ajuta la îndrumarea tuturor. Porțile s-au deschis la ora șase. Intrarea și ocuparea locurilor au decurs fără probleme, într-un sector foarte bun - lucru pentru care îi suntem recunoscători doamnei Tünde Alliquander, de la Secretariatul de Stat pentru Relații Bisericești și Internaționale. La scurt timp după ce fiecare pelerin și-a găsit locul, a urmat recitarea comună a Sfântului Rozariu și meditarea misterelor, în vederea pregătirii pelerinilor pentru Sfânta Liturghie pontificală a Sfântului Părinte Papa Francisc. Organizatorii au asigurat și un program bogat de muzică bisericească.

După ora nouă dimineața, pe ecranele gigantice au apărut imagini cu traseul parcurs prin oraș de Sfântul Părinte și delegația sa, apropiindu-se de locație. Starea de spirit crescendo până în acel moment aici a atins apogeul, iar când papamobilul a virat la colțul Palatului Justiției (clădirea vechiului Muzeu Etnografic), în piață au izbucnit urale puternice și o furtună de aplauze.

Tema omiliei ținute de Sfântul Părinte la Sfânta Liturghie celebrată în italiană, latină și maghiară a fost Păstorul cel bun. În mijlocul provocărilor din ce în ce mai mari ale prezentului papa a atras atenția asupra necesității de a-l urma necondiționat pe Cristos. Rugăciunea comună pentru pace rostită de sute de mii de oameni a fost cu adevărat înălțătoare!

Ceangăii din Moldova și rudele lor stabilite în Ungaria, care li s-au alăturat la fața locului, uitând de oboseala pregătirii și călătoriei îndelungate, și-au făcut poze cu bucurie la locul minunatei Sfinte Liturghii. A avut loc un ultim prânz comun și puțină odihnă, după care cele două autobuze s-au întors cu spatele la soarele după-amiezii și s-au îndreptat spre est. Luni, înainte de orele amiezii, toți pelerinii au ajuns cu bine acasă. Pentru toate acestea, mulțumim bunului Dumnezeu - deoarece slava îi aparține numai lui - iar pentru sprijin și ajutor mulțumim și Secretariatului de Stat pentru Relații Bisericești și Internaționale!

Elemér Kádár
și Andreea-Carina Fazakas-Timaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie - 1 mai: Pelerini provenind din satele cu ceangăi din Moldova la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc la Budapesta


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat