Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Conferirea ministeriilor Lectoratului și Acolitatului

Duminică, 30 aprilie 2023, în Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul" din Torino, ÎPS Roberto Repole a conferit ministeriile de Lector și Acolit celor unsprezece candidați: 2 seminariști și 9 candidați din partea Centrului de Formare la Diaconatul Permanent, printre aceștia aflându-se patru persoane de origine română: Daniel Sabău din Bacău, Silviu Catana din Barați (Bacău), Iosif Mihăieș din Tămășeni (Neamț) și Gheorghe Octavian Matei din Tuta (Bacău).

Mons. Roberto O. González Nieves, OFM, arhiepiscop de San Juan de Puerto, pe 19 februarie 2000, afirma: "Diaconatul [în urma Conciliului Vatican al II-lea] sosește nu ca înlocuitor al preoției, nu ca o amenințare la adresa laicilor, ci ca un vestitor: înger al «Evaghelismos», adică al Bunei Vestiri. Un alt Gabriel care anunță Vestea Bună a Mântuirii! «Duhul Sfânt va veni peste tine și puterea Celui Prea Înalt te va umbri» (Lc 1,35). Prin impunerea mâinilor se creează diaconul ca un slujitor hirotonit care, fără a fi preot, nu este laic; și care fără a fi laic, nu este preot, ci hirotonit".

Urmând această perspectivă, și Arhidieceza de Torino încearcă să răspundă noilor provocări ale societății actuale: lipsa vocațiilor la preoție poate fi echilibrată de un alt mod de slujire în bisericile și comunitățile parohiale, tocmai prin figura Diaconului Permanent.

Cu mare bucurie, în Catedrala "Sfântul Ioan Botezătorul", numeroși membri ai comunității catolice române, dar și membri ai altor parohii din Torino, au participat la ceremonia în cadrul căreia s-a auzit răspunsul: "Eccomi!" "Iată-mă!" și din partea conaționalilor noștri: Daniel Sabău, candidat la ministerul de Lector, care a reprezentat Parohia "Madonna della divina provvidenza", Silviu Catana pentru Acolitat care a reprezentat Parohia "Sant'Antonio Abate", Iosif Mihăieș pentru Acolitat care a reprezentat Parohia "San Vincenzo Martire" și Gheorghe Octavian Matei, tot pentru Acolitat, care a reprezentat chiar Capelania Română "Fericitul Ieremia Valahul".

ÎPS Roberto Repole, impresionat de aportul important pe care românii din Torino pentru arhidieceză, a mulțumit personal viitorilor diaconi la sfârșitul celebrării, recunoscând serioasa angajare a acestora în slujirea aproapelui: chiar dacă toți patru sunt și soți, și tați, cu un serviciu, doresc totuși să se dedice și comunității, printr-un parcurs de formare nu întotdeauna ușor, într-o limbă diferită de cea în care au crescut, cu multe sacrificii, nopți nedormite pentru pregătirea examenelor, dar cu un obiectiv bine stabilit: acela de a fi de folos întregii comunități creștine după exemplul Sfintei Fecioare Maria (Lc 1,38): "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău" sau al Sfântului Ștefan, ales de apostoli pentru a le fi de ajutor în gestionarea nevoilor primei comunități creștine.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste vocații care își au rădăcinile pe meleagurile natale, în educația primită de la părinți și bunici, în mijlocul comunităților care au trăit și trăiesc într-o adevărată comuniune în Cristos, exemple de viață vie, căci "diaconatul nu este o proteză, ca un membru artificial, este un braț viu în ale cărui vene curge sângele Slujitorului Cristos, Fiul roabei Domnului" (Mons. Roberto O. González Nieves).

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie: Torino: Conferirea ministeriilor Lectoratului și Acolitatului


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat