Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Conferință de presă a Sfântului Părinte Francisc în zborul de întoarcere din călătoria apostolică în Ungaria (28-30 aprilie 2023)

Matteo Bruni:

Bună seara, Sanctitate, mulțumim pentru cuvintele dumneavoastră din aceste zile în multele întâlniri cu diferite părți ale societății maghiare, un pic în continuitate cu întâlnirile avute în septembrie 2021; și mulțumim pentru această ocazie de a continua să vorbim despre călătorie cu dumneavoastră. Multe mulțumiri!

Papa Francisc:

Bună seara și vă mulțumesc vouă pentru munca voastră, pentru compania voastră. Au fost trei zile intense, dar bune. Acum voi aveți cuvântul.

Matteo Bruni:

Așadar, prima întrebare vine de la un jurnalist maghiar, Antal Hubai, de la televiziunea ungară.

Antal Hubai - RTL KLUB:

Bună, știu că dumneavoastră, Sfinte Părinte, ați avut diferite experiențe personale cu maghiarii în cursul vieții. S-a schimbat, și dacă da, cum, viziunea dumneavoastră după întâlnirile trăite acum în Ungaria?

Papa Francisc:

Da, într-adevăr, eu am avut experiențe în '60 când studiam în Chile, atâția iezuiți maghiari au trebuit să meargă acolo pentru că au fost alungați din Ungaria. Apoi, am rămas foarte prieten al surorilor maghiare ale lui Maria Ward, care aveau o școală la 20 km de Buenos Aires. Eu le vizitam de două ori pe lună și eram capelan extraordinar. Apoi, și cu o asociație a laicilor maghiari din Buenos Aires care lucrau în colegialitatea maghiară, îi cunoșteam suficient. Nu înțelegeam limba, dar două cuvinte le-am înțeles: gulasch și tokaj! A fost o experiență frumoasă și m-a impresionat mult durerea de a fi refugiați, de a nu putea să se întoarcă acasă; și surorile lui Maria Ward, care au rămas acolo, erau ascunse în apartamente pentru ca regimul să nu le ducă. Apoi am aflat mai de aproape toată situația pentru a-l convinge pe bunul cardinal Mindszenty să vină la Roma. Și am cunoscut și entuziasmul din '56 și apoi dezamăgirea care a urmat. Mai mult sau mai puțin asta.

Mateo Bruni:

... dacă s-a schimbat opinia dumneavoastră despre maghiari după aceste două scurte călătorii...

Papa Francisc:

Nu, nu s-a schimbat. Probabil s-a îmbogățit, îmbogățit în sensul că maghiarii pe care i-am cunoscut au o mare cultură, o mare cultură; și cei care nu erau dintr-o clasă socială înaltă, chiar și cei simpli aveau o cultură de bază foarte ridicată. Vorbeau în mod normal germana sau engleza, pentru că limba maghiară nu se vorbește în afara Ungariei... Numai în paradis se vorbește, pentru că spun că este nevoie de o veșnicie pentru a o învăța, limba maghiară! Nu s-a schimbat, dimpotrivă: am văzut stilul pe care-l cunoșteam.

Mateo Bruni:

A doua întrebare este a lui Eliana Ruggiero de la AGI.

Eliana Ruggiero - AGI:

Sfinte Părinte, dumneavoastră ați lansat un apel de a deschide - de a redeschide - ușile egoismului nostru pentru cei săraci, pentru migranți, pentru cei care nu sunt în regulă. La întâlnirea dumneavoastră cu premierul ungar Orbán, i-ați cerut să deschidă granițele rutei balcanice pe care el le-a închis? Apoi, în zilele trecute, l-ați întâlnit și pe mitropolitul Hilarion: Hilarion și însuși Orbán pot să devină canale de deschidere spre Moscova pentru a accelera un proces de pace pentru Ucraina sau pentru a face posibilă o întâlnire între dumneavoastră și președintele Putin? Mulțumesc!

Papa Francisc:

Cred că pacea se face deschizând mereu canale, niciodată nu se poate o pace cu închiderea. Invit pe toți să deschidă raporturi, canale de prietenie. Acest lucru nu este ușor. Același discurs pe care l-am făcut în general, l-am făcut cu Orbán și l-am făcut cam peste tot.

Despre migrații: cred că este o problemă pe care Europa trebuie s-o ia în mână, pentru că sunt cinci țări care suferă mai mult: Cipru, Grecia, Malta, Italia, Spania, pentru că sunt țările mediteraneene și acolo debarcă majoritatea. Și dacă Europa nu se ocupă de asta, de o distribuire egală a migranților, problema va fi numai a acestor țări. Cred că Europa trebuie să facă să se simtă că este "Uniune Europeană" și în fața acestui lucru.

Există o altă problemă care este legată cu migrația, indicele de natalitate. Există țări ca Italia și Spania unde se nasc puțini copii. Anul trecut am vorbit despre asta la o întâlnire de familii și în ultima vreme am văzut că și guvernul [italian] și alte guverne vorbesc despre asta. Vârsta medie în Italia este de 46 de ani, pentru Spania este și mai mare și există mici sate pustii. Un program migrator, dar dus bine înainte după modelul pe care unele țări l-au urmat cu migrația - mă gândesc, de exemplu, la Suedia în timpul dictaturilor latinoamericane -, poate ajuta și aceste țări care au un procent scăzut de nașteri.

Apoi, la sfârșit, Hilarion. Hilarion este o persoană pe care o respect mult și am avut mereu un raport frumos. Și el a avut respectul de a veni să mă întâlnească, apoi a fost la Liturghie și l-am văzut și aici, la aeroport. Hilarion este o persoană inteligentă cu care se poate vorbi și este necesar să se mențină aceste raporturi, pentru că dacă vorbim despre ecumenism și apoi spunem "asta îmi place, asta nu-mi place"... Trebuie să avem mâna întinsă cu toți și să și primim mâna celuilalt. Cu patriarhul Chiril am vorbi o singură dată din momentul în care a început războiul, 40 de minute prin zoom, apoi prin Antony, care este în locul lui Hilarion, acum, și care vine să mă întâlnească: este un episcop care a fost paroh la Roma și cunoaște bine ambientul, și tot prin el sunt în legătură cu Chiril. Este în suspensie întâlnirea pe care noi trebuia s-o avem la Ierusalim în iulie sau iunie anul trecut, dar din cauza războiului s-a suspendat: aceea va trebui să se facă. Și apoi, cu rușii am un raport bun: cu ambasadorul care acum pleacă, ambasador de șapte ani în Vatican, care este un om mare, un om comme il faut. O persoană serioasă, cultă, foarte echilibrat. Raportul cu rușii îndeosebi este cu acest ambasador. Nu știu dacă am spus tot...

Eliana Ruggiero:

Dacă puteau în vreun mod Hilarion și Orbán să accelereze procesul de pace în Ucraina, precum și să facă posibilă o întâlnire între dumneavoastră și Putin, dacă pot să fie - între ghilimele - intermediari?

Papa Francisc:

Dumneavoastră vă puteți imagina că la această întâlnire nu am vorbit numai despre Scufița Roșie, am vorbit despre toate aceste lucruri. Se vorbește despre asta pentru că îi interesează pe toți drumul păcii. Eu sunt dispus, sunt dispus să fac tot ceea ce trebuie să se facă. Și acum este în desfășurare o misiune, dar încă nu este publică, să vedem... Când va fi publică, voi vorbi despre asta.

Matteo Bruni:

A treia întrebare este a lui Aura Maria Vistas Miguel, care este aici la stânga dumneavoastră.

Aura Maria Vistas Miguel - Rádio Renascença - Portugalia:

Sanctitate, următoarea etapă este Lisabona, așadar, două lucruri. Cum vă simțiți cu sănătatea? Pentru că am fost luați prin surprindere când dumneavoastră ați mers la spital, există unii care au spus că dumneavoastră ați leșinat, așadar, simțiți energie pentru a merge să întâlniți mii de tineri în acele zile în august la Lisabona? Și la ZMT v-ar plăcea să invitați un tânăr ucrainean și un tânăr rus ca semn de pace și pentru noile generații?

Papa Francisc:

Înainte de toate, sănătatea. Ceea ce am avut a fost o moleșeală puternică la sfârșitul audienței de miercuri. Nu m-am simțit în stare să mănânc, m-am culcat un pic. Nu am pierdut simțurile, dar era febra mare și la ora trei după-amiază medicul imediat m-a dus la spital: o pneumonie acută și puternică, în partea de jos a plămânilor. Mulțumire fie lui Dumnezeu, pot să relatez asta, pentru că organismul, corpul, a răspuns bine la tratament. Mulțumire fie lui Dumnezeu! Asta e ceea ce am avut.

Apoi Lisabona: cu o zi înainte de plecare, am vorbit cu Mons. Américo [Américo Aguiar, episcop auxiliar de Lisabona și președinte al Fundației ZMT 2023] care a venit să vadă un pic cum merg lucrurile... Da, voi merge, voi merge și sper să reușesc. Voi vedeți că nu este același lucru de acum doi ani, dar cu bastonul... Acum mai bine, pentru moment nu este anulată călătoria. Apoi este călătoria la Marsilia, apoi este călătoria în Mongolia și apoi este o ultimă călătorie, nu-mi amintesc unde... Programul încă mă face să mă mișc, să vedem!

Aura Maria Vistas Miguel:

Și întâlnirea cu cei doi tineri eventual din Rusia și Ucraina?

Papa Francisc:

Américo are ceva în minte, el pregătește ceva, mi-a spus... O pregătește bine.

Matteo Bruni:

A patra întrebare este a lui Nicole Winfield, Sanctitate, și apoi să vedem cum reușim cu timpii...

Nicole Winfield - Associated Press:

Sfinte Părinte, voiam să vă întreb un lucru un pic diferit. Recent, dumneavoastră ați făcut un gest ecumenic foarte puternic, ați donat Greciei cele trei fragmente din sculpturile de la Partenon, din partea Muzeelor Vaticane. Acest gest a avut și un ecou în afara lumii ortodoxe, pentru că multe muzee din Occident discută tocmai restituirea obiectelor dobândite în timpul perioadei coloniale, ca un act de dreptate față de aceste persoane. Voiam să vă întreb dacă dumneavoastră ați fi disponibil la alte gesturi de restituire. Mă gândesc, de exemplu, la popoarele și la grupurile indigene din Canada care au făcut cerere de înapoiere a obiectelor din colecțiile vaticane ca parte a procesului de reparare pentru daunele suferite în perioada colonială.

Papa Francisc:

Înainte de toate, aceasta este porunca a șaptea: dacă tu ai furat, trebuie să restitui! Dar există o întreagă istorie. Uneori, războaiele și colonizările duc la luarea acestor decizii de a lua lucrurile bune ale altuia. Acesta a fost un gest corect, trebuia făcut: Partenon, a da ceva. Și dacă mâine vin egiptenii să ceară obeliscul, ce vom face? Acolo trebuie să se facă un discernământ, în fiecare caz. Și apoi restituirea lucrurilor indigene: este în desfășurare asta, cu Canada, cel puțin eram de acord să facem asta. Acum voi întreba cum merge. Dar experiența avută cu aborigenii din Canada a fost foarte rodnică. Și în Statele Unite iezuiții fac ceva, cu acel grup de indigeni din Statele Unite, părintele general mi-a relatat alaltăieri... Dar să ne întoarcem la restituire. În măsura în care se poate restitui, care este un gest necesar, este mai bine să se facă asta. Uneori nu se poate, nu există posibilitate politică sau posibilitate reală, concretă. Dar în măsura în care se poate restitui, să se facă, vă rog, asta face bine tuturor. Pentru a nu ne obișnui să punem mâna în buzunarul altora!

Matteo Bruni:

Așadar, mai punem o ultimă întrebare: Eva Fernandez de la Radio Cope, care este aici...

Eva Fernandez de la Radio Cope:

Primul-ministru ucrainean a cerut ajutorul dumneavoastră pentru a-i readuce pe copiii duși cu forța în Rusia, credeți că-l veți putea ajuta? Mulțumesc!

Papa Francisc:

Cred că da, pentru că Sfântul Scaun a fost intermediar în câteva dintre situațiile de schimb de prizonieri, și prin ambasadă a mers bine. Cred că poate merge bine și aceasta. Este important, cel puțin Sfântul Scaun este dispus să facă asta pentru că este corect, este un lucru corect și trebuie să ajutăm, să ajutăm ca acesta să nu fie un casus belli, ci un caz uman. Este mai întâi o problemă de umanitate decât o problemă de pradă de război sau de "mutare" de război. Toate gesturile umane ajută, în schimb gesturile de cruzime nu ajută. Trebuie să facem tot ceea ce este omenește posibil.

Mă gândesc, și vreau s-o spun, la femeile care vin în țările noastre: Italia, Spania, Polonia, Ungaria, atâtea femei care vin cu copiii, iar soții ori sunt morți ori luptă în război. Este adevărat, există entuziasm și în acest moment sunt ajutate; dar nu trebuie pierdut entuziasmul de a face asta, pentru că, atunci când cade entuziasmul, aceste femei rămân fără protecție, cu pericolul de a cădea în mâinile uliilor care caută mereu... Să fim atenți să nu pierdem această atenție de ajutor pe care o avem față de refugiați. Și asta s-o facă toți. Mulțumesc!

Vă mulțumesc vouă! Poftă bună! Nu știu dacă este cină sau ceva pentru a înșela stomacul. Multe mulțumiri pentru munca voastră!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat