Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul tradițional al studenților catolici din Iași la Sighetu Marmației

În perioada 28-30 aprilie 2023, a avut loc pelerinajul tradițional al Asociației Studenților Catolici din Iași la Sighetu Marmației, având ca scop principal amintirea și onorarea victimelor regimului comunist, precum și rugăciunea către sfinții și fericiții care au luptat "lupta cea bună", persecutați fiind de același regim.

Răsăritul dimineții de 28 aprilie ne-a surprins îndreptându-ne spre catedrală și dând deșteptarea orașului cu zgomotul trolerelor noastre, împrăștiind raze de entuziasm și energie, înainte ca soarele să și le împrăștie pe ale sale.

Pelerinajul nu putea începe mai bine decât cu Sfânta Liturghie, celebrată în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în care 31 de persoane au reușit să umple capacitatea bisericii cu volumul inimilor lor care se expanda la fiecare bătaie.

Însuși drumul spre Maramureș poate fi încadrat în lista obiectivelor care ne-au îmbogățit privirea. Imaginile dealurilor și ale munților țintind spre cer ne-au pregătit subtil pentru o ascensiune viitoare a cugetelor noastre, ne-au oferit un model de frumusețe pură și armonioasă spre care să tindem.

Primul obiectiv a fost reprezentat de ruinele a ceea ce a însemnat cândva Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria" din Baia. Începându-și activitatea în secolul XV și terminând-o în secolul XVIII, biserica este un martor viu al activității catolice, iar imaginea arhaică a zidurilor de cărămidă reprezintă o lecție tridimensională a importanței construirii unei temelii stabile: temelia trebuie să rămână! Astfel, am simțit că biserica a încercat să ne îndemne ca indiferent de ispitele prezente și viitoare, de încercările de vandalizare a sufletelor, de trecerea timpului, temelia trebuie să rămână!

Următorul punct de pe listă a fost Bazilica "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica, un loc liniștit care materializează ceea ce reprezintă imaginea mariană, și anume, pace, rugăciune și stabilitate. Am putea face o paralelă chiar cu prima scenă din Evanghelie care ne vorbește de Sfânta Fecioară, și anume, cea a Bunei Vestiri. Acolo, într-o cameră retrasă a început înfăptuirea planului glorios de mântuire, iar la Cacica, în această biserică de dimensiuni relativ modeste, Mama noastră cerească ne dă curaj să îmbrățișăm gândul lui Dumnezeu pentru noi și ne spune că niciun "da" spus lui nu este mic.

Mai departe, Mănăstirea Bârsana a fost denumită în unanimitate un colțișor de cer, o rază de sacralitate într-o lume contaminată de profan. Fiind construită integral din lemn, această capodoperă maramureșeană este expresia palpabilă a sufletului înălțat în rugăciune.

Astfel, prima zi s-a încheiat după ce am ajuns la Centrul de Spiritualitate "Bunavestire" al Congregației Surorilor Maicii Domnului, locul unde ne-am cazat. Deși eram obosiți de pe drumul lung, am mai găsit câteva rezerve de energie pentru a petrece un timp frumos împreună, socializând, jucând jocuri și eliberând hormonii fericirii în urma râsului contagios.

Cea de-a doua zi a început în forță cu vizita Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Acesta, de fapt, a fost axul central în jurul căruia a pivotat călătoria noastră. Este greu de imaginat acum, într-un secol al României libere, cum în inima acestui oraș, în perioada comunismului, dreptatea și empatia au fost stinse fără milă în fumul unor ideologii care anulează umanitatea.

Încă de la începutul vizitei am fost răscoliți de prezentarea doamnei muzeograf, Andrea Dobeș, care ne-a vrăjit pur și simplu prin relatările despre ce a însemnat viața închisorii din Sighet. Deși construită în 1897, aceasta a devenit unealtă a comunismului începând cu anul 1948, aici fiind închisă elita țării, simbolurile politice predecesoare acestui regim, precum și episcopii și preoții romano și greco-catolici, adică figurile religioase care nu au vrut să se conformeze unui creștinism naționalist, nesupus Sfântului Scaun. Am reușit să parcurgem împreună întinderea închisorii, înfiorându-ne la vederea celulelor și având în gând mărturiile supraviețuitorilor închisorii. Aceștia spuneau că cele mai cumplite tratamente pe care au trebuit să le îndure au fost frigul, foamea și izolarea.

Următoarele obiective de pe lista noastră au fost cimitirul orașului, Cimitirul Vesel și Cimitirul Săracilor. În cimitirul din Sighet a fost înmormântat Fericitul Anton Durcovici, episcop martir, care a mărturisit cu puțin timp înainte de finalul vieții sale: "Mor de foame și de sete". Deși nu se știe locul exact unde acesta a fost înmormântat, noi am înălțat o rugăciune către el, fiind profund mișcați de proximitatea unui loc atât de nobil.

În continuare, Cimitirul Vesel a oferit o nouă perspectivă asupra morții și a tratat-o într-un mod specific românesc, și anume, făcând haz de necaz. El reprezintă un loc al privirii senine și al împăcării omului cu soarta sa.

Cimitirul Săracilor a reprezentat un loc al fiorilor reci pentru că aici au fost îngropate victimele închisorii, iar cum comuniștii au șters urmele crimelor înfăptuite, nu se cunoaște cu exactitate timpul, locul sau numele celor lăsați să moară, astfel încât orice pas pe care l-am făcut în interiorul acestuia a fost unul făcut pe un pământ udat cu sânge nevinovat.

Mănăstirea Săpânța-Peri a fost ultimul obiectiv al zilei. Având 78 de metri, este cea mai înaltă mănăstire din lemn și este locul unde s-au tradus pentru prima oară în limba română "Psaltirea", "Evanghelia", "Legenda duminicii", "Codicele Voroțean" și "Faptele Apostolilor".

Ultima zi ne-a oferit darul de a ajunge la mormântul celebrului Nicolae Steinhardt și la Mănăstirea "Sfânta Ana" din Rohia. Acest mormânt ne-a impresionat prin simplitatea lui, făcându-ne să ne întrebăm cum pentru o personalitate atât de importantă sunt de ajuns trei flori simple pe un mormânt de piatră, învățându-ne o lecție despre îngenuncherea sinelui.

Camil Petrescu susține că "omul poate fi fericit pentru că nu are imaginație". Prin acest pelerinaj, noi am vrut să îndepărtăm această acuzație și să ne aplecăm sufletele asupra victimelor regimului comunist, mulțumindu-le pentru curajul lor. Îl rugăm pe Păstorul cel Bun să ne ajute și pe noi să aparținem staulului lui și să reverse în noi forța de a-i fi mereu fideli.

În concluzie, dorim să le mulțumim tuturor celor care au dat din coate pentru ca acest pelerinaj să fie unul înălțător și bogat în trăiri profunde. Mulțumim părintelui Eduard Cristian David, capelan universitar, părintelui Fabian Doboș, fost capelan universitar, și președintei asociației, Lucia-Raluca Comorașu. Un gând special de recunoștință și de rugăciune pentru toți binefăcătorii noștri, Domnul să-i răsplătească pentru generozitate și pentru susținerea pe care o arată față de tineri.

Bianca Maria Munteanu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat