Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Ungaria
(28-30 aprilie 2023)

Regina Caeli

Piața "Kossuth Lajos" (Budapesta), duminică, 30 aprilie 2023

© Vatican Media
Mulțumesc cardinalului Erdö pentru cuvintele sale. Salut pe doamna președinte, pe primul-ministru și autoritățile prezente. Înainte să mă întorc la Roma, doresc să exprim recunoștință lor, fraților episcopi, preoților, consacratelor și consacraților și întregului iubit popor maghiar pentru primirea și afectul pe care le-am simțit în aceste zile. Și exprim recunoștință celor care au venit aici de departe și celor care au lucrat atât de mult, și atât de bine, pentru această vizită. Tuturor le spun: köszönöm, Isten fizesse! ["mulțumesc, Dumnezeu să vă răsplătească!"]. O amintire specială pentru bolnavi și pentru bătrâni, pentru cei care nu au putut să fie aici, pentru cei care se simt singuri și pentru cei care au pierdut credința în Dumnezeu și speranța în viață. Vă sunt aproape, mă rog pentru voi și vă binecuvântez.

Salut diplomații și frații și surorile de alte confesiuni creștine. Mulțumesc pentru prezența voastră și mulțumesc pentru că în această țară confesiuni și religii diferite se întâlnesc și se susțin reciproc. Cardinalul Erdö a spus că aici se trăiește "la granița orientală a creștinătății occidentale de o mie de ani". Este frumos că granițele nu reprezintă frontiere care separă, ci zone de contact; și că aceia care cred în Cristos pun pe primul loc caritatea care unește și nu diferențele istorice, culturale și religioase care dezbină. Ne unește evanghelia și, întorcându-ne acolo, la izvoare, drumul între creștini va continua conform voinței lui Isus, bun păstor, care ne vrea uniți într-o singură turmă.

Ne adresăm acum Sfintei Fecioare Maria. Ei, Magna Domina Hungarorum, pe care o invocați ca Regină și Patroană, îi încredințez pe toți maghiarii. Și din acest mare oraș și din această nobilă țară aș vrea să repun în inima sa credința și viitorul întregului continent european, la care m-am gândit în aceste zile, și în mod deosebit cauza păcii. Sfântă Fecioară, privește la popoarele care suferă mai mult. Privește mai ales la învecinatul popor ucrainean martirizat și la poporul rus, consacrate ție. Tu ești Regina păcii, revarsă în inimile oamenilor și responsabililor națiunilor dorința de a construi pacea, de a da tinerelor generații un viitor de speranță, nu de război; un viitor plin de leagăne, nu de morminte; o lume de frați, nu de ziduri.

Noi privim la tine, Sfântă Născătoare de Dumnezeu: după învierea lui Isus, ai însoțit primii pași ai comunității creștine, făcând-o perseverentă și unită în rugăciune (cf. Fap 1,14). Astfel, i-ai ținut împreună pe credincioși, păstrând unitatea cu exemplul tău docil și de slujire. Te rugăm pentru Biserica din Europa, ca să regăsească forța rugăciunii, ca să redescopere în tine umilința și ascultarea, ardoarea mărturiei și frumusețea vestirii. Ție îți încredințăm această Biserică și această țară. Tu, care ai tresăltat de bucurie pentru Fiul tău înviat, umple inimile noastre de bucuria sa. Iubiți frați și surori, asta vă urez, să răspândiți bucuria lui Cristos: Isten éltessen! ["Felicitări!"]. Recunoscător pentru aceste zile, vă port în inimă și vă cer să vă rugați pentru mine. Isten áld meg a magyart! ["Dumnezeu să-i binecuvânteze pe maghiari!"].

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat