Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Ungaria
(28-30 aprilie 2023)

Întâlnire cu tinerii

"Papp László Budapest Sportaréna" (Budapesta), sâmbătă, 29 aprilie 2023

Dicsértessék a Jézus Krisztus! ["Lăudat să fie Isus Cristos!"]

© Vatican Media
Iubiți frați și surori, aș vrea să vă spun köszönöm! ["mulțumesc!"]. Mulțumesc pentru dans, mulțumesc pentru cântare, pentru mărturiile voastre curajoase și mulțumesc fiecăruia pentru că este aici: sunt fericit să fiu cu voi! Mulțumesc!

Monseniorul Ferenc ne-a spus că tinerețea este timp de mari întrebări și de mari răspunsuri. Este adevărat și este important să fie cineva care să provoace și să asculte întrebările voastre și să nu vă dea răspunsuri ușoare, răspunsuri pre-confecționate, ci să vă ajute să provocați fără frică aventura vieții în căutarea de răspunsuri mari. Răspunsurile pre-confecționate nu sunt de folos, nu vă fac fericiți. De fapt, așa făcea Isus. Bertalan, ai spus că Isus nu este un personaj dintr-o carte de povești sau super-eroul dintr-o revistă, și este adevărat: Cristos este Dumnezeu în carne și oase, este Dumnezeul viu care se apropie de noi; este Prietenul, cel mai bun dintre prieteni, este Fratele, cel mai bun dintre frați, și este foarte bun în a pune întrebări. De fapt, în evanghelie, el, care este Învățătorul, înainte de a da răspunsuri, pune întrebări. Mă gândesc la momentul când se află în fața acelei femei adultere împotriva căreia toți arătau cu degetul. Isus intervine, cei care o acuzau pleacă și el rămâne singur cu ea. Atunci cu delicatețe o întreabă: "Femeie, unde sunt? Nu te-a condamnat nimeni?" (In 8,10). Ea răspunde: "Nimeni, Doamne!" (v. 11). Și astfel, în timp ce spune asta, înțelege că Dumnezeu nu vrea să condamne, ci să ierte. Dumnezeu iartă mereu. Cum se spune în ungurește "Dumnezeu iartă mereu?" [traducătorul spune în ungurește și papa îi pune pe tineri să repete]. Nu uitați! El este gata să ne ridice la fiecare cădere a noastră! De aceea, cu el niciodată nu trebuie să ne fie frică să umblăm și să mergem înainte în viață. Să ne gândim și la Maria Magdalena, care în dimineața de Paște a fost prima care l-a văzut pe Isus înviat - și avea o istorie femeia aceea! -, dar a fost prima care l-a văzut. Ea era în lacrimi lângă mormântul gol și Isus a întrebat-o: "Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?" (In 20,15). Și astfel, atinsă în suflet, Maria Magdalena deschide inima, îi relatează angoasele sale, revelează dorințele sale și iubirea sa: "Unde este Domnul?".

Și să privim la prima întâlnire a lui Isus cu aceia care vor deveni discipolii săi. Doi dintre ei, îndreptați de Ioan Botezătorul, merg în urma lui. Domnul se întoarce și pune o singură întrebare: "Ce căutați?" (In 1,38). Și eu pun o întrebare și fiecare să răspundă în inimă, în tăcere. Întrebarea mea este: "Ce căutați? Ce căutați în viață? Ce cauți în inima ta?". În tăcere, fiecare răspunde înăuntrul său. Ce caut eu? Isus nu face multă predică, nu, merge, merge împreună cu fiecare dintre noi; Isus merge aproape de fiecare dintre noi. Nu vrea ca discipolii săi să fie școlari care repetă o lecție, ci să fie tineri liberi și să meargă, însoțitori de drum al unui Dumnezeu care ascultă, care ascultă nevoile lor și este atent la visele lor. Apoi, după mult timp, doi discipoli tineri alunecă rău - discipolii lui Isus au alunecat mult! - și îi fac lui Isus o cerere greșită, adică să poată sta la dreapta sa și la stânga sa când el va deveni rege - voiau să se cațere aceștia! Dar este interesant să vedem că Isus nu-i ceartă pentru că au îndrăznit, nu le spune: "Cum vă permiteți, încetați să visați aceste lucruri!". Nu, Isus nu elimină visele lor, ci îi corectează cu privire la modul de a le realiza; acceptă dorința lor de a ajunge sus - este bun acest lucru -, dar insistă asupra unui lucru, bine de amintit: nu se devine mari călcând peste alții, ci coborându-se spre alții; nu în defavoarea altora, ci slujind pe alții (cf. Mc 10,35-45). [Îi cere traducătorului să repete ultima frază în ungurește.] Ați înțeles? Vedeți, prieteni, Isus este fericit să ajungem la mari rezultate, nu ne vrea leneși și tolăniți, nu ne vrea liniștiți și timizi, ne vrea vii, activi, protagoniști, protagoniști ai istoriei. Și nu subevaluează niciodată așteptările noastre, ci, dimpotrivă, ridică ștacheta dorințelor noastre. Isus ar fi de acord cu un proverb al vostru, pe care sper să-l pronunț bine: Aki mer az nyer ["Cine îndrăznește învinge"].

Voi puteți să mă întrebați: cum putem fi învingători în viață? Există două treceri fundamentale, ca în sport: prima, a ținti sus; a doua, a se antrena. A ținti sus. Spune-mi, ai un talent? Cu siguranță ai, toți avem! Nu-l pune deoparte crezând că pentru a fi fericit este suficient minimul indispensabil: un titlu de studiu, un loc de muncă pentru a câștiga, a se distra un pic... Nu, pune în joc ceea ce ai! Ai o calitate bună? Investește în aceea, fără frică, mergi înainte! Simți în inimă că ai o capacitate care poate face bine multora? Simți că este frumos a-l iubi pe Domnul, a crea o familie numeroasă, a ajuta pe cel care este nevoiaș? Mergi înainte, nu te gândi că sunt dorințe irealizabile, ci investește în acele ținte ale vieții! Acesta este primul punct, a ținti sus. Și al doilea: a se antrena. Cum? În dialog cu Isus, care este cel mai bun antrenor posibil. El te ascultă, el te motivează, el crede în tine, știi? Isus crede în tine! Știe să scoată din tine ce este mai bun. Și mereu te invită să mergi: niciodată singuri, ci cu ceilalți: acest lucru este foarte important. Dacă tu vrei să te maturizezi și să crești în viață, mergi înainte făcând echipă în comunitate, trăind experiențe comune. Mă gândesc, de exemplu, la Zilele Mondiale ale Tineretului, și profit de ocazie pentru a vă invita la următoarea, care va fi în Portugalia, la Lisabona, la începutul lui august. În schimb, astăzi există marea ispită de a se mulțumi cu un celular și cu vreun prieten - puțin lucru, vă rog! Dar, chiar dacă asta e ceea ce fac atâția, chiar dacă ar fi ceea ce îți vine să faci, nu face bine. Tu nu te poți închide într-un mic grup de prieteni și să dialoghezi numai cu celularul: acesta este un lucru - permiteți-mi cuvântul - un pic stupid.

Există apoi un element important pentru a se antrena și tu, Krisztina, ne-ai amintit asta spunând că printre miile de lucruri, atâta frenezie și viteză, există un lucru esențial care lipsește astăzi tinerilor, și chiar și adulților. Ai spus: "Nu ne acordăm timp pentru tăcere în gălăgie, pentru că ne este frică de singurătate și apoi în fiecare zi ajungem să fim obosiți". Ai spus-o tu, Krisztina: mulțumesc. Aș vrea să vă spun: să nu vă fie frică să mergeți împotriva curentului, să găsiți un timp de tăcere în fiecare zi pentru a vă opri și a vă ruga. Astăzi totul vă spune că trebuie să fiți rapizi, eficienți, practic perfecți, ca niște mașini! Dar, dragilor, noi nu suntem mașini! Și apoi, ne dă seama că adesea terminăm benzina și nu știm ce să facem. Face mult bine a ști să ne oprim pentru a face plinul, pentru a încărca bateriile. Dar atenție: nu pentru a ne cufunda în propriile melancolii sau a mesteca din nou propriile tristeți, nu pentru a mă gândi la cel care mi-a făcut asta sau aia, făcând teorii despre modul în care se comportă ceilalți; nu, asta nu face bine! Aceasta este o otravă, asta nu se face.

Tăcerea este terenul pe care trebuie cultivate relații benefice, pentru că permite să-i încredințăm lui Isus ceea ce trăim, să-i ducem fețe și nume, să aruncăm în el greutățile, să trecem în revistă prietenii și să spunem o rugăciune pentru ei. Tăcerea ne dă posibilitatea de a citi o pagină din evanghelie care vorbește vieții noastre, să-l adorăm pe Dumnezeu regăsind astfel pacea în inimă. Tăcerea permite să iei în mână o carte pe care nu ești constrâns s-o citești, dar care te ajută să citești sufletul uman, să observi natura nu pentru a sta numai în contact cu lucruri făcute de oameni și a descoperi frumusețea care ne înconjoară. Dar tăcerea nu este pentru a sta lipiți de celulare și de social; nu, vă rog: viața este reală, nu virtuală, nu are loc pe un ecran, viața are loc în lume! Vă rog, nu virtualizați viața! Repet: nu virtualizați viața, care este concretă. Ați înțeles?

Așadar, tăcerea este ușa rugăciunii și rugăciunea este ușa iubirii. Dóra, aș vrea să-ți mulțumesc pentru că ai vorbit despre credință ca despre o istorie de iubire - este frumos acest lucru, este experiența ta -, unde în fiecare zi înfrunți dificultățile adolescenței, dar știi că există Cineva cu tine, Cineva pentru tine, și că acelui Cineva, Isus, nu-i este frică să depășească împreună cu tine orice obstacol pe care-l întâlnești. Rugăciunea ajută să facem asta, pentru că este dialog cu Isus, așa cum Liturghia este întâlnire cu el și Spovada este îmbrățișare care se primește de la el. Îmi vine în minte marele vostru muzician Ferenc Liszt. În timpul curățirii pianului său au fost găsite bobițe ale rozariului care probabil, rupându-se, au căzut înăuntrul instrumentului. Este un indiciu care ne face să ne gândim că, înainte de o compoziție sau de o interpretare, eventual și după un moment de distracție la pian, era ceva obișnuit pentru el să se roage: vorbea Domnului, vorbea Sfintei Fecioare Maria despre ceea ce iubea și punea arta sa și talentele sale în rugăciune. A ne ruga nu este plictisitor! Noi facem plictisitoare rugăciunea. Rugăciunea este o întâlnire, o întâlnire cu Domnul: este frumos acest lucru. Și atunci când vă rugați, nu vă fie frică să-i duceți lui Isus tot ceea ce trece în lumea voastră interioară: afectele, temerile, problemele, așteptările, amintirile, speranțele, totul, chiar și păcatele. El înțelege tot. Rugăciunea este dialog de viață, rugăciunea este viață. Bertalan, astăzi nu ți-a fost rușine să relatezi tuturor neliniștea care uneori te paralizează și trudele în apropierea ta de credință. Ce frumos este când avem curajul adevărului, care nu înseamnă a arăta că nu ne este frică niciodată, ci înseamnă a ne deschide și a împărtăși propriile fragilități cu Domnul și cu ceilalți, fără a ascunde, fără a camufla, fără a purta măști. Mulțumesc pentru mărturia ta, Bertalan, mulțumesc! Domnul, așa cum relatează evanghelia la fiecare pagină, nu face lucruri mari cu persoane extraordinare, ci cu persoane adevărate, limitate ca și noi. În schimb, cine se bazează pe propriile capacități și trăiește din aparențe pentru a părea în ordine îl ține departe pe Dumnezeu de inimă, pentru că se ocupă despre sine însuși. Isus, cu întrebările sale, cu iubirea sa, cu Duhul său, ne sapă înăuntru pentru a face din noi persoane adevărate. Și astăzi este atâta nevoie de persoane adevărate! Vă spun un lucru: știți care este pericolul astăzi? De a fi o persoană prefăcută. Vă rog, niciodată persoană prefăcută, mereu persoană adevărată, cu propriul adevăr! "Eh, părinte, eu mă rușinez, pentru că realitatea mea nu este bună, știți, părinte, eu am lucrurile mele înăuntru...". Privește înainte, la Domnul, ai curaj! Domnul ne vrea așa cum suntem, cum suntem acum, ne iubește așa. Curaj și înainte! Nu vă înspăimântați de mizeriile voastre.

Și în această privință, ne-a impresionat ceea ce ai spus tu, Tódor, pornind de la numele tău, pe care-l porți în cinstea fericitului Teodor, un mare mărturisitor al credinței care nu cheamă să trăim din jumătăți de măsură. Ai voit "să faci să sune deșteptătorul", spunând că zelul pentru misiune este anesteziat de trăirea noastră în siguranță și în comoditate, în timp ce la câțiva kilometri de aici războiul și suferința sunt la ordinea zilei. Iată, așadar, invitația: a lua în mână viața pentru a ajuta lumea să trăiască în pace. Să ne lăsăm incomodați de acest lucru, să ne întrebăm, fiecare dintre noi: eu ce anume fac pentru ceilalți, ce anume fac pentru societate, ce anume fac pentru Biserică, ce anume fac pentru dușmanii mei? Trăiesc gândindu-mă la binele meu sau mă pun în joc pentru cineva, fără a calcula interesele mele? Vă rog, să ne interogăm cu privire la gratuitatea noastră, la capacitatea noastră de a iubi, a iubi conform lui Isus, adică de a iubi și a sluji.

Dragi prieteni, este un ultim lucru pe care aș vrea să-l împărtășesc cu voi, o pagină din evanghelie care rezumă ceea ce ne-am spus. În urmă cu un an și jumătate, eram aici pentru Congresul Euharistic; în Evanghelia după Sfântul Ioan, la capitolul 6, există o frumoasă pagină euharistică ce are în centru un tânăr. Relatează despre un tânăr care era în mulțime pentru a-l asculta pe Isus. Probabil știa că întâlnirea va fi lungă și a fost prevăzător: a luat cu sine prânzul - voi ați adus un sandvici? Dar Isus simte compasiune față de mulțime - erau peste 5.000 - și vrea s-o sature; atunci, în stilul său, le pune întrebări discipolilor pentru a debloca energiile lor. Îl întreabă pe unul dintre ei ce-i de făcut și ajunge la un răspuns "de contabil": "Nu le-ar ajunge pâine de două sute de dinari ca să ia fiecare câte puțin" (In 6,7). Ca și cum ar spune: matematic, este imposibil. Un altul, între timp, îl vede pe acel tânăr și face o constatare, dar încă o dată pesimistă: "Este aici un copilaș care are cinci pâini de orz și doi peștișori. Însă ce sunt acestea pentru atâția!" (v. 9). În schimb, lui Isus îi sunt suficiente cele cinci pâini și doi peștișori, sunt suficiente și mai rămân pentru a face vestita minune a înmulțirii pâinilor. Fiecare dintre noi, micile lucruri pe care le avem, chiar și păcatele noastre, lui Isus îi sunt suficiente. Și noi ce trebuie să facem? Să le lăsăm în mâinile lui Isus: iată, acest lucru este suficient.

Însă evanghelia nu relatează un amănunt, pe care-l lasă imaginației noastre: cum au reușit discipolii să-l convingă pe acel tânără să dea tot ceea ce avea? Probabil că i-au cerut să pună la dispoziție prânzul său și el s-a uitat în jurul său, văzând mii de persoane. Și probabil, ca și ei, a răspuns spunând: "Nu este suficient, de ce îmi cereți mie și nu vă ocupați de asta voi, care sunteți discipolii lui Isus? Cine sunt eu?". Așadar, eventual i-au spus că Isus însuși cerea asta. Și el face un lucru extraordinar: are încredere. Acel tânăr, care avea prânzul pentru el, are încredere, dă totul, nu ține nimic pentru el. A venit pentru a primi de la Isus și ajunge să-i dea lui Isus. Dar așa are loc minunea. Se naște din împărtășire: înmulțirea făcută de Isus începe de la împărtășirea acelui tânăr cu el și pentru ceilalți. Puținul acelui tânăr în mâinile lui Isus devine mult. Iată unde duce credința: la libertatea de a da, la entuziasmul darului, la învingerea fricilor, la intrarea în joc! Prieteni, fiecare dintre voi este prețios pentru Isus, precum și pentru mine! Amintește-ți că nimeni nu poate lua locul tău în istoria lumii, în istoria Bisericii, nimeni nu poate lua locul tău, nimeni nu poate face ceea ce numai tu poți face. Așadar, să ne ajutăm să credem că suntem iubiți și prețioși, că suntem făcuți pentru lucruri mari. Să ne rugăm pentru asta și să ne încurajăm în asta! Și amintiți-vă și să-mi faceți bine mie cu rugăciunea voastră. Köszönöm! ["Mulțumesc!"].

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat