Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj la Roma al seriei 1998: recunoștință, memorie, înflăcărare

Între 24 și 27 aprilie 2023 a avut loc la Roma întâlnirea unei părți a preoților care împlinesc anul acesta 25 de ani de preoție (promoția 1998), aproape toți provenind din Seminarul din Iași.

Au fost zile marcate de recunoștință, de amintire și de reînflăcărare a zelului apostolic căruia ne-am dăruit viața, în cel mai potrivit scenariu pentru aceasta, după Țara Sfântă: mormintele sfinților apostoli Petru și Paul și Vaticanul.

Cum suntem răspândiți în multe părți ale lumii, la fiecare întâlnire ne apropiem de realitatea în care își desfășoară activitatea colegul care organizează. Astfel, am început întâlnirea în Ladispoli, unde colegul nostru, pr. Isidor Mârț, are o comunitate de români foarte frumoasă, entuziastă, vie. Au profitat de ocazie pentru a-și felicita păstorul, și pe noi toți.

De acolo, ne-am deplasat la Roma. Primul popas: concelebrare în Bazilica "Sfântul Petru". I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite în toți acești ani și am cerut harul de a vesti pe mai departe pe Domnul, cu toată înflăcărarea. I-am avut prezenți în inimă și pe cei care nu au putut veni, în special pe pr. Victor Osoloș, care deja s-a dus sa celebreze liturgia cerească. La ieșire, o providențială întâmplare a făcut să putem să ne întâlnim cu prefectul Dicasterului pentru cler, card. Lazzaro You Heung-sik, care ne-a felicitat și încurajat.

© Vatican Media
Cel mai așteptat moment a fost, fără îndoială, participarea la Audiența generală de miercuri, la finalul căreia am avut privilegiul de a face o fotografie de grup cu Sfântul Părinte Papa Francisc. La aceasta am fost însoțiți și de pr. Isidor Iacovici, vicarul episcopal pentru clerul din străinătate, iar pr. Anton Lucaci ne-a ținut o meditație.

Pelerinajul comun s-a încheiat cu celebrarea la mormântul Sfântului Paul. Acolo, pe lângă amintirile deja depănate, din timpul Seminarului, am trecut și la un nivel mai personal: vocația noastră s-a născut pe timpul comunismului, am intrat în seminar în primele luni de libertate, am ieșit din Seminar într-o lume destul de diferită, apoi am fost nevoiți să facem față altor mari schimbări pentru a ne adapta evoluției cultural-religioase a țării noastre, iar, majoritatea noastră, contextului țărilor în care lucrăm. Asemeni sfinților Petru și Paul, avem fiecare caracterul nostru, slăbiciunile și calitățile noastre personale. Dar în toate trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a revărsat în viața noastră personală și în persoanele pe care le-am slujit de-a lungul anilor.

Am plecat de la Roma cu dorința de a ne întări în îndrăgostirea de Dumnezeu (cf. Fil 1,21) și de Biserică, pentru a o sluji în continuare în comuniune cu toți, punând fiecare partea lui, în funcție de darul primit, acolo unde Dumnezeu, în Biserică, ne cere să ne dăruim ca păstori.

Pr. Leonard Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-27 aprilie: Pelerinaj la Roma al seriei 1998: recunoștință, memorie, înflăcărare


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat