Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Ungaria de la 28 la 30 aprilie 2023

Pelerin de pace, primire și întâlnire

de Massimiliano Menichetti

Sunt fervente ultimele pregătiri în Ungaria pentru vizita papei, care va fi la Budapesta de vineri, 28 aprilie, până la sfârșitul lunii aprilie. O călătorie apostolică avându-l pe Papa Francisc pentru a doua oară ca să-i întâlnească pe credincioșii din "perla Dunării": de fapt, în 2021, a fost îmbrățișarea cu ocazia Congresului Euharistic Internațional. Este al doilea papă care face o călătorie apostolică în această națiune, după Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1991 și în 1996. Timp de trei zile, evenimentele se vor concentra în capitală. Este mare așteptarea de a-l întâlni pe Succesorul lui Petru, care va veni pentru a întări în credință. Există așteptare în populație pentru cuvintele papei despre temele familiei și ale primirii. "Trăim în Europa cea mai mare criză de refugiați începând de la Al Doilea Război Mondial", reafirmă la mass-media vaticane cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, care remarcă "credința vie a Ungariei" și faptul că, "după ce a depășit faza amenințărilor comunismului", noile provocări pentru cler și tineri sunt numai "aparent mai nevătămătoare decât cele ale materialismului și ale consumismului".

- Cardinal Parolin, a 41-a călătorie apostolică a lui Francisc va fi în Ungaria, o țară trainică în credință care a îndurat dictatura comunistă. Cum se naște această călătorie?

Aș spune că această călătorie este un pic împlinirea fericită a unei promisiuni. Așa cum știm. Sfântul Părinte a mers de fapt la Budapesta în urmă cu un an și jumătate, în septembrie 2021, pentru încheierea Congresului Euharistic Internațional și în acest context, în afară de liturghia solemnă, au fost câteva întâlniri: la nivel privat, cu autoritățile, apoi cu episcopii și, în sfârșit, cu creștinii de alte confesiuni și cu reprezentanții comunităților ebraice. Acum, cu această călătorie pe care urmează s-o realizeze, Sfântul Părinte intenționează înainte de toate să dea continuare și completare vizitei sale precedente la Budapesta și astfel călătoria va fi dedicată în cea mai mare parte a timpului întâlnirilor cu diferitele grupuri, cu diferitele componente ale poporului ungar. Sunt prevăzute întâlniri publice cu autoritățile, cu clerul, diaconii, consacrații, lucrătorii pastorali, cu lumea marginalizată - să ne gândim mai ales la atâția refugiați din învecinata Ucraina -, cu tinerii - suntem aproape în ajunul Zilei Mondiale a Tineretului care se va ține de această dată chiar în continentul european, în august, la Lisabona - și apoi cu lumea culturii.

- Vizita se concentrează în capitala Budapesta, nu vor fi alte etape. De ce s-a ales această modalitate?

S-a ales mai ales pentru că asta permite să se concentreze cel mai mare număr posibil de întâlniri în capitală, evitând mutări și făcând să conveargă diferitele realități ale țării la Budapesta, un oraș care între altele celebrează în acest an o aniversare importantă, 150 de ani de la întemeierea sa.

- Sfântul Părinte va fi în inima Europei rănite de război. Ungaria se învecinează cu Ucraina. Ce semnificație are prezența papei?

Această vizită este programată de mult timp, așadar, nu este motivată îndeosebi de situația de astăzi care este marcată de războiul din Ucraina. Dar, așa cum știm, această tragedie care se perpetuează se află mult la inima papei și sunt sigur că în această vizită nu va fi neglijată nicio oportunitate care se poate prezenta pentru a promova pacea. Așadar, această atenție deosebită a Sfântului Părinte îmbogățește prezența sa în Ungaria și cu această încurajare pentru o angajare mai mare în favoarea păcii.

- Ungaria se angajează mult în sprijinirea familiei și papa are mereu în inimă tinerii și bunicii. Această întâlnire cu Succesorul lui Petru va stimula construirea de punți între generații și națiuni?

Cu siguranță, va avea și acest rezultat. Amintim că papa a decis în urmă cu doi ani, în 2021, să instituie Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, care este în fiecare an în a patra duminică din iulie și anul acesta va fi la 23 iulie. Și această temă, în contextul Ungariei, este și mai actuală dacă noi considerăm că președintele Republicii - care a ocupat și rolul de ministru al familiei din 2020 până în 2021 - acordă multă atenție familiei; am putut constata asta și atunci când a venit în vizită aici la Sfântul Părinte și l-am întâlnit la Secretariatul de Stat. Atenția față de cel mai mic, dar și cel mai important element constitutiv al oricărei societăți. Mie mi se pare că o coexistență armonioasă între membrii unei familii generează efecte pozitive, să spunem că are un efect de domino asupra cercului mai larg de familii și așa mai departe. Și astfel, pornind de la familie, se poate încerca să se construiască și societăți mai pașnice. De aceea dorim ca, pe baza acestei punți familiale inter-generaționale, să se poată construi o punte de pace și între națiuni.

- Țara este în centrul fluxurilor migratoare ale rutei balcanice și a celor care fug de războiul dintre Moscova și Kiev. La Biserica "Sfânta Elisabeta a Ungariei" va fi întâlnirea cu săracii și refugiații, așa cum ați amintit dumneavoastră mai înainte. Vizita papei va îndemna și mai mult să fie recunoscut și apoi să fie ajutat cel care este nevoiaș?

Trăim în Europa cea mai mare criză de refugiați începând de la Al Doilea Război Mondial: peste 8 milioane de refugiați ucraineni au traversat Uniunea Europeană. Și Ungaria, în această situație, s-a angajat să mențină granițele sale deschise pentru persoanele care fug de războiul din Ucraina și peste 4 milioane de persoane au trecut prin Ungaria, fie direct din Ucraina, fie din România. Și deși au rămas puțini - cifrele dau circa 35 de mii - Biserica Catolică locală - mai ales prin Caritas, dar și cu ajutorul guvernului - s-a străduit pentru a-i primi și pentru a se îngriji de acești refugiați în timp ce ei continuă călătoria lor spre alte țări europene. Și parte din această muncă a fost și aceea de a evita ca femeile și copiii îndeosebi să nu cadă victime ale traficului de ființe umane. Însă, în același timp, Biserica rămâne preocupată pentru situația imigrației iregulare de-a lungul rutei balcanice și pentru situația dificilă pe care o înfruntă mulți, de exemplu, de-a lungul graniței dintre Ungaria și Serbia. Chiar dacă mulți dintre cei care se află la graniță nu sunt refugiați, cea mai mare parte au nevoie de protecție și toți trebuie să fie tratați cu respectul pe care-l merită ca persoane umane. Dar să amintim, și este corect să facem asta, și că aceasta este o problemă care nu interesează numai Ungaria, ci toate țările din regiune, mai ales cele de-a lungul graniței cu Uniunea Europeană, care luptă pentru a înfrunta fluxurile crescânde de migrație mixtă din țări aflate în conflict și în sărăcie extremă. În acest sens, toată Europa trebuie să găsească un mod pentru a-și asuma responsabilitatea față de cei care caută o viață mai bună în cadrul granițelor proprii. Și asta, desigur, include și munca pentru a-i ajuta pe migranți să rămână în țările lor de origine, în pace și siguranță, în așa fel încât să nu fie constrânși să fugă sau să caute pace, siguranță și o muncă demnă în străinătate.

- Este mare așteptarea în țară: Biserica și guvernul lucrează împreună pentru a dărui tuturor posibilitatea de a participa la întâlnirea cu papa. De exemplu, transporturile pentru a ajunge la locurile vizitei vor fi gratuite. Așadar, toată țara are o credință vie?

O credință vie și admirabilă aceea a poporului ungar, legată în mod deosebit de mulți sfinți care sunt venerați în țară, de la Sfântul Martin, Sfântul Ștefan, Sfânta Elisabeta. Dar este și o credință care a fost mărturisită în mod exemplar de figuri recente: să ne gândim la diferiții martiri și mărturisitori ai credinței legați de perioada persecuției ateiste - cum să nu amintim aici figura emblematică a venerabilului cardinal József Mindszenty! Așadar, o credință forjată de suferință și practicată timp de mulți ani de o Biserică ascunsă care, ca o sămânță după aceea, a încolțit și a înflorit după ani de represiune. Ungaria este o țară cu credință vie, în circumstanțele actuale schimbate are nevoie, să spunem așa, să mențină vie această credință, ținând cont că trăim într-un context diferit de cel din trecut, într-un context care - așa cum a amintit papa de mai multe ori - nu reprezintă numai o schimbare de epocă. Și există apoi noi provocări de înfruntat care interesează clerul, care interesează pe tineri: sunt provocările unei credințe care după ce a depășit amenințările comunismului a ajuns să înfrunte alte provocări, de exemplu acelea ale materialismului și ale consumismului care sunt numai aparent mai nevătămătoare.

- Eminență, ce așteptați de la această călătorie?

Ca papa să realizeze obiectivele pe care și le propune mergând în Ungaria și completând vizita sa precedentă, așadar, mereu aspectul păstorului universal care întărește în credință pe frații săi, unde a întări în credință înseamnă și a mângâia, a încuraja, a relansa frumusețea vestirii lui Isus. Însuși motoul călătoriei ne duce la asta: "Cristos este viitorul nostru"; privește la speranță în numele evangheliei și are de-a face tocmai cu intenția prioritară a pontificatului Papei Francisc, așa cum a exprimat el în exortația apostolică Evangelii gaudium, promovarea misionarității, a unei Biserici în ieșire spre lume pentru a mărturisi frumusețea evangheliei lui Isus. Și vizita va fi și ocazie pentru a îmbrățișa un popor deosebit de îndrăgit de papa încă din timpurile călugărițelor ungare pe care le-a cunoscut în Argentina. Și, în sfârșit, citez câteva cuvinte ale sale, cele pe care le-a spus duminica trecută după Regina Coeli: "Va fi și o călătorie în centrul Europei, asupra căreia continuă să se abată vânturi geroase de război, în timp ce mutările atâtor persoane pun pe ordinea zile probleme umanitare urgente".

(După L'Osservatore Romano, 27 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat