Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesaj adresat participanților la Congresul Internațional WOOMB
(Universitatea Catolică "Sacro Cuore", Roma, 28-29 aprilie 2023)

Iubiți frați și surori!

Îmi face plăcere să trimit salutul meu organizatorilor și tuturor participanților la Congresul Internațional WOOMB despre "Revoluția Billings" după 70 de ani: de la cunoașterea fertilității la medicina personalizată. Exprim apreciere vie pentru această inițiativă, care atrage atenția asupra frumuseții și a valorii sexualității umane.

În timp ce în a doua jumătate a secolului trecut se dezvolta cercetarea farmacologică pentru controlul fertilității și se răspândea cultura contraceptivă, soții John și Evelyn Billings dezvoltau cercetări științifice îngrijite și răspândeau o metodică simplă, la dispoziția femeilor și a cuplurilor, pentru cunoașterea naturală a fertilității însăși, oferind un instrument prețios pentru gestionarea responsabilă a alegerilor procreative. În acei ani, propunerea lor apărea mai puțin modernă și mai puțin credibilă față de pretinsa instantaneitate și siguranță a instrumentelor farmacologice. În realitate, ea oferea și oferă provocări și idei de reflecție actuale și fundamentale, de reluat și aprofundat: de exemplu, educația la valoarea corporeității, o viziune integrată și integrală a sexualității umane, îngrijirea fecundității iubirii chiar și atunci când nu este fertilă, cultura primirii vieții și problema prăbușirii demografice. Sub aceste profiluri, ceea ce a fost definită "revoluția Billings" nu a epuizat stimulentul său originar, ci continuă să fie o resursă pentru înțelegerea sexualității umane și pentru valorizarea deplină a dimensiunii relaționale și generative a cuplului.

O educație serioasă în acest sens apare astăzi necesară, într-o lume dominată de o viziune relativistă și banală despre sexualitatea umană. Ea cere, în schimb, să fie considerată într-o privire antropologică și etică, în care problemele doctrinale să fie aprofundate fără simplificări necuvenite și nici închideri rigide. Îndeosebi, este bine de ținut cont de conexiunea indisolubilă dintre semnificația de unire și cea de procreare a actului conjugal (cf. Sfântul Paul al VI-lea, enciclica Humanae vitae, 12). Prima exprimă dorința soților de a fi una, o singură viață; cealaltă exprimă voința comună de a genera viață, care rămâne și în perioadele de infertilitate și la bătrânețe. Când aceste două semnificații sunt afirmate în mod conștient, se naște și se întărește în inima soților generozitatea iubirii, care îi dispune să primească o viață nouă. Când asta lipsește, experiența sexualității se sărăcește, se reduce la senzații, care curând devin autoreferențiale, și pierde dimensiunea sa umană și de responsabilitate. Tragedia violenței între partenerii sexuali - mă gândesc la plaga uciderii femeilor - are aici unul dintre cauzele sale principale.

De fapt, se pierde din vedere legătura dintre sexualitate și vocația fundamentală a fiecărei persoane la dăruirea de sine, care are o realizare deosebită în iubirea conjugală și familială. Acest adevăr, deși înscris în inima ființei umane, pentru a se exprima în mod deplin, cere un parcurs educativ. Este vorba de o urgență care interpelează Biserica și pe toți cei care au la inimă binele persoanei și al societății și care așteaptă răspunsuri concrete, creative și curajoase, așa cum se evidențiază în Amoris laetitia, cu privire la educația sexuală: "Limbajul trupului cere ucenicia răbdătoare care permite să se interpreteze și să se educe propriile dorințe pentru a se dărui cu adevărat. Când se pretinde să se dăruiască totul dintr-odată, este posibil să nu se dăruiască nimic. Una este a înțelege fragilitatea vârstei sau confuziile sale, alta este a-i încuraja pe adolescenți să prelungească imaturitatea modului lor de a iubi. Dar cine vorbește astăzi despre aceste lucruri? Cine este capabil să-i ia în serios pe tineri? Cine îi ajută să se pregătească serios pentru o iubire mare și generoasă?" (nr. 284). După așa-numita revoluție sexuală care a dat la o parte tabuuri, este nevoie de o nouă revoluție în mentalitate: a descoperi frumusețea sexualității umane răsfoind marea carte a naturii; a învăța să se respecte valoarea trupului și a generării vieții, în vederea unor autentice experiențe de iubire familială.

O altă dimensiune a sexualității, nu mai puțin bogată în provocări pentru timpul nostru, este tocmai raportul său cu generarea vieții. De fapt, cunoașterea fertilității, dacă are o valoare educativă generală, are și mai multă relevanță în momentul în care cuplul decide să se deschidă la primirea copiilor. Metoda Billings, împreună cu altele asemănătoare, reprezintă una dintre formele cele mai potrivite pentru a realiza în mod responsabil dorința de a fi părinți. Astăzi, separarea ideologică și practică a relației sexuale de potențialitatea sa generativă a determinat căutarea de forme alternative pentru a avea un copil, care nu mai trec prin raporturile conjugale, ci se folosesc de procese artificiale. Însă, dacă este bine a ajuta și a susține o dorință legitimă de a genera cu cele mai avansate cunoștințe științifice și cu tehnologii care îngrijesc și potențează fertilitatea, nu este bine a crea embrioni în eprubetă și apoi a-i suprima, a comercializa gameții și a recurge la practica uterului închiriat. La rădăcina crizei demografice de astăzi există, împreună cu diferiți factori sociali și culturali, un dezechilibru în viziunea despre sexualitate și nu este o întâmplare că Metoda Billings este o resursă pentru a înfrunta în mod natural și problemele de infertilitate și pentru a-i ajuta pe soți să devină părinți, găsind perioadele mai fertile. În acest domeniu, o cunoaștere mai mare a proceselor generării vieții, care se folosește de rezultate științifice moderne, ar putea ajuta multe cupluri să facă alegeri mai conștiente și mai respectuoase din punct de vedere etic față de persoană și față de valoarea sa.

Aceasta este o misiune pe care trebuie să și-o asume cu angajare reînnoită Universitățile catolice și, îndeosebi, Facultățile de medicină și chirurgie. Pentru aceasta, așa cum a fost fundamental pentru soții Billings să lucreze în Școala de medicină de la Universitatea din Melbourne, tot așa este important ca și Centrul de studii și cercetări pentru reglementarea naturală a fertilității, care lucrează din 1976 la Universitatea Catolică "Sacro Cuore", să facă parte din una dintre cele mai prestigioase centre academice italiene și să poată beneficia de cele mai avansate cunoștințe științifice pentru a desfășura misiunea sa de cercetare și de formare.

De altfel, perspectiva științifică a acestui congres internațional arată cât de fundamental este a acorda atenție particularității fiecărui cuplu și a fiecărei persoane, în special cât privește femeia. Orizontul medicinii personalizate ne amintește întocmai că fiecare persoană este unică și irepetabilă și că, înainte de a fi obiect de îngrijire pentru disfuncțiuni și boli, trebuie să fie ajutată să exprime în modul cel mai bun potențialitățile sale, în vederea acelei bunăstări care este mai ales rod al unei armonii de viață.

În sfârșit, a favoriza cunoașterea fertilității și a metodelor naturale are și o mare valoare pastorală, deoarece ajută cuplurile să fie mai conștiente de vocația lor conjugală și să dea mărturie despre valorile evanghelice ale sexualității umane. Dovadă a unei astfel de relevanțe este și participarea numeroasă la acest congres, care are reunite la Roma (sau conectate video) persoane care provin din multe țări și din toate continentele. Elementul pozitiv care reiese din experiențele lor, maturate uneori în contexte sociale și culturale foarte dificile, confirmă importanța de a lucra cu asiduitate și elan în acest domeniu și de a promova demnitatea femeii și o cultură impregnată de primirea vieții, valori de altfel împărtășite și cu alte religii.

Așadar, este vorba de un aspect al pastorației familiale care nu este secundar, așa cu au învățat predecesorii mei și cum am amintit și eu în Amoris laetitia: "În acest sens, enciclica Humanae vitae (cf. 10-14) și exortația apostolică Familiaris consortio (cf. 14; 28-35) trebuie să fie redescoperite" (nr. 222). Recurgerea la metodele bazate pe ritmurile naturale de fecunditate trebuie încurajată, scoțând în evidență că ele "respectă corpul soților, încurajează duioșia între ei și favorizează educația unei libertăți autentice" (Catehismul Bisericii Catolice, 2370).

Preaiubiților, vă urez o muncă rodnică și vă mulțumesc pentru ceea ce faceți. Duceți înainte cu pasiune și generozitate această slujire prețioasă adusă comunității ecleziale și tuturor celor care vor să cultive valorile umane ale sexualității. Trebuie să fim conștienți mereu că în acest domeniu al vieții se reflectă cu strălucire deosebită binecuvântarea originară a lui Dumnezeu (cf. Gen 1,26-30) și că și în acest domeniu suntem chemați să-l cinstim, așa cum îndeamnă Sfântul Paul: "Așadar, preamăriți-l pe Dumnezeu în trupul vostru!" (1Cor 6,20). Vă binecuvântez din inimă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 23 aprilie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat