Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini români de la Padova în Cetatea Eternă

În perioada 22-25 aprilie 2023, un grup de pelerini români de la Padova s-a aflat la Roma, în Cetatea Eternă. A fost un pelerinaj al credinței, pe urmele sfinților apostoli și martiri ai Bisericii. Pelerinii au fost însoțiți de pr. Emanuel Imbrea, precum și de pr. Leonard Farcaș, student la Roma.

Prima zi a pelerinajului (sâmbătă, 22 aprilie) ne-a oferit ocazia de a vizita Abația "Tre Fontane", care include: biserica "Ss. Anastasiu și Vincențiu" (secolul al XIII-lea), biserica "Santa Maria Scala Coeli" (1582), la subsolul căreia, conform tradiției, se află temnița în care a fost închis sfântul Paul înainte de a fi decapitat, precum și biserica "Sfântul Paul" (1599), construită pe locul unde "Apostolul neamurilor" a fost martirizat în anul 67, în timpul împăratului Nero. În continuare, pelerinii au vizitat bazilica "Sfântul Paul în afara zidurilor", construită pe locul unde se află mormântul sfântului apostol Paul.

A doua zi (duminică, 23 aprilie), pelerinii au trăit bucuria de a vizita bazilica "Sfântul Petru" și grotele vaticane, prilej pentru a ne reculege și a ne ruga la mormântul sfântului Petru și la mormintele altor papi (Ioan Paul al II-lea, Ioan al XXIII-lea, Grigore cel Mare, Paul al VI-lea, Benedict al XVI-lea). La ora 12.00, adunați în Piața "Sfântul Petru", ne-am bucurat de vederea papei Francisc la fereastra Palatului Apostolic, am participat la rugăciunea Regina Coeli și am primit binecuvântarea sa. Ieșind din Piața "Sfântul Petru", ne-am îndreptat spre Castelul "Sant'Angelo", pentru a admira acest important obiectiv turistic, situat pe malul drept al Tibrului. De-a lungul timpului, acest edificiu a fost mai întâi mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orașului, pentru ca mai apoi să fie transformat în fortăreață. În continuare a devenit un loc de refugiu pentru papi, apoi a fost folosit drept închisoare militară, iar în zilele noastre este muzeu național.

În după-amiaza zilei de duminică, pelerinii au avut ocazia să viziteze:

  • Panteonul, un simbol al măreției Imperiului Roman (inițial, un templu pentru zeii păgâni, transformat apoi într-o biserică în anul 609); este locul ce adăpostește mormintele regilor Italiei, dar și al celebrului pictor Raffaello Sanzio.

  • Biserica "Sfântul Ignațiu de Loyola", faimoasă pentru frescele superbe care decorează tavanul și locul ce adăpostește mormintele sfinților Alois de Gonzaga, Robert Bellarmin și Ioan Berchmans.

  • Fontana di Trevi, cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasă fântână din întregul oraș.

  • Bazilica "San Vitale", una dintre cele mai vechi biserici din Roma, ce datează din anul 390. În această bazilică, la ora 16.00, s-a celebrat sfânta Liturghie împreună cu comunitatea credincioșilor români aflați sub călăuzirea pastorală a pr. Isidor Iacovici, iar după sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească cu bucate tradiționale românești.

Programul zilei s-a încheiat cu vizitarea altor obiective turistice importante din oraș:

  • Piața Quirinale, situată pe cea mai înaltă dintre cele șapte coline ale Romei, în apropiere palatului cu același nume, construit în anul 1583 de către papa Grigore al XIII-lea ca reședință papală de vară, devenit apoi reședința oficială a regilor Italiei (din 1871), iar ulterior (din 1946), reședința președinților Republicii Italiene.

  • Columna lui Traian, construită între anii 106-113, pentru a onora victoriile împăratului Traian în cele două războaie desfășurate în Dacia (101-102 și 105-106).

  • Colosseum, un simbol al orașului și al puterii Imperiului Roman, cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, construit în timpul împăraților Vespasian și Titus și inaugurat în anul 80.

A treia zi a pelerinajului (luni, 24 aprilie) ne-a oferit ocazia de a vizita alte bazilici importante din Roma:

  • Bazilica "Sfântul Crisogon" (secolul al IV-lea), dedicată episcopului de Aquileia, martirizat în anul 303 și amintit în Canonul roman.

  • Bazilica "Sfânta Maria din Trastevere" (secolul al XII-lea), cea mai veche biserică din Roma consacrată Maicii Domnului.

  • Bazilica "Sfânta Cecilia din Trastevere", construită pe locul casei în care, conform tradiției, a locuit sfânta Cecilia, martirizată în anul 230.

  • Bazilica "Sant'Andrea della Valle" (construită între anii 1590-1650), unde a avut loc hirotonirea sacerdotală a lui Maximilian Kolbe, la 28 aprilie 1918.

  • Piața Navona, unde se găsesc trei fântâni superbe și o biserică în stil baroc dedicată sfintei Agneza.

  • Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" (secolul al IV-lea), "mama și capul tuturor bisericilor din Roma și din lume", locul desfășurării a cinci concilii ecumenice, precum și locul ce adăpostește mormintele a șase papi (printre care și Leon al XIII-lea).

  • Sanctuarul Scărilor Sfinte, unde pelerinii au ocazia să meargă pe urmele Mântuitorului, parcurgând în genunchi cele 28 de trepte de marmură albă (îmbrăcate în lemn, pentru protecție) pe care, conform tradiției, Isus a pășit înainte de a ajunge în pretoriu, pentru a fi judecat de către Ponțiu Pilat.

  • Bazilica "Sfânta Cruce din Ierusalim" (secolul al IV-lea), în care se păstrează relicve prețioase ce amintesc de pătimirea lui Isus: un fragment din sfânta cruce, o parte din coroana de spini, unul dintre cuiele folosite la răstignirea lui Isus și inscripția de pe cruce.

  • Bazilica "Sfânta Maria cea Mare" (secolul al V-lea), una din cele patru bazilici papale majore, cunoscută și ca "Sfânta Maria a Zăpezii". Aici se găsesc, printre altele, relicviarul care conține fragmente din ieslea în care a fost așezat pruncul Isus, celebra icoană "Salus populi romani", precum și mormântul celebrului Gian Lorenzo Bernini.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care ne-a copleșit pe parcursul acestui pelerinaj, pentru faptul că ne-a oferit ocazia de a cunoaște locuri extraordinare și pline de încărcătură spirituală și îl rugăm să ne întărească necontenit pe drumul credinței.

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 aprilie: Pelerini români de la Padova în Cetatea Eternă


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat