Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea PS Petru Sescu cu preoții promoției 2006

Joi, 27 aprilie 2023, la invitația PS Petru Sescu, preoții sfințiți în anul 2006 pentru Dieceza de Iași ne-am întâlnit la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, pentru a experimenta comuniunea sacerdotală, colegială și euharistică și pentru a ne împărtăși impresiile despre slujirea preoțească. Am fost prezenți 13 preoți. Pe al 14-lea, prezent în dieceză, dar absent din motive de sănătate, l-am purtat în gând și l-am susținut în rugăciune.

Întâlnirea noastră a debutat la ora 10.00 în Aula albastră sau Muzeul Bibliei cu salutul Preasfințitului Petru și cu zâmbetele pe care ni le ofeream generos unii altora. Pentru cei care am făcut liceul seminarial la Bacău, cel care stătea înaintea noastră era formatorul și profesorul de Biblie din anii de liceu, pr. Petrică. Cu o nostalgie discretă și neafișată, ne-am dat seama că de la terminarea liceului s-au scurs aproape 25 de ani, iar noi toți ne găsim în prezent în postura în care atunci visam să fim: preoți ai Domnului și ai Bisericii.

PS Petru ne-a chemat la Traian nu pentru a ne ține un discurs formativ sau pentru a susține o prelegere înaintea noastră, ci pentru a ne asculta. Pentru a fi atent la dorințele, împlinirile, greutățile și provocările pe care le exprimăm din experiența celor 17 ani de preoție. Și chiar ne-a ascultat timp de mai bine de trei ore, până am vorbit cu toții, fiecare în felul său, inspirat de locul de pastorație, de parcursul slujirilor desfășurate în diferite instituții sau comunități parohiale.

10 dintre colegi sunt parohi, iar împărtășirea lor a vizat raportul cu vicarii, apoi cu oamenii parohiei. S-a vorbit despre răbdarea care trebuie să existe în relația dintre paroh și vicar, despre reperarea și fructificarea calităților pe care le are fiecare într-un domeniu sau altul (muzică, activitate catehetică, comunicare cu tinerii sau copiii, abilități administrative), stabilirea sarcinilor fiecăruia. Dacă fiecare face ce-i revine, viața în parohie este garantat armonioasă, a fost gândul pe care l-a exprimat un coleg paroh. Altcineva a spus că preoții bătrâni sunt de prețuit, că ei pot să ofere sugestii sau sfaturi prețioase, că trebuie luat în considerare aportul lor într-o parohie.

Din partea unui alt coleg s-a subliniat importanța încrederii pe care noi am primit-o de la început și în baza căreia am putut să rodim: încredere de la parohii noștri, de la preoții formatori, de la episcop. Cineva a avut mereu încrederea în noi și ne-a oferit responsabilități de îndeplinit. De aceea, ea este importantă, mai ales atunci când mai apar greșeli, eșecuri, probleme. A nu recurge la penalizări, dar a-l credita pe celălalt mai departe, a conta pe el poate însemna salvarea dinaintea unei prăbușiri totale.

O altă părere exprima nevoia de a fi mereu susținuți de episcopi. Blamul se primește din partea unor oameni care nu ne înțeleg, care poate au aversiune față de Biserică și sunt supărați, poate incurabil, pe ea. În episcop se caută susținere, înțelegere și încurajare.

Un coleg a reliefat cât e de importantă cateheza biblică în parohie, lectura a câte unui pasaj chiar și cu o mână de oameni, mai ales copii sau tineri. Unii poartă insistent la ei Biblia, iar pe noi, creștinii catolici, ar trebui să ne preocupe cu atât mai mult ca cei din parohie să aibă noțiuni despre cărțile sau conținuturile generale ale Bibliei. Iar o idee conexă acesteia a fost aceea că trebuie să vedem în ce măsură pot fi aduși sau readuși părinții la credință pentru a avea asigurată și prezența copiilor.

Cineva dintre noi evidenția importanța de a fi întâi de toate oameni, de a avea o umanitate aleasă, cu toate valorile inerente acestui mare cuvânt.

Privind retrospectiv, am fost de-acord că am putut să învățăm de la unii parohi ce să facem, iar de la alții, ce să evităm.

Au fost secvențe verbale sau expresii faciale care ne-au amintit de seminar, de clipele amuzante de atunci, care nu se șterg niciodată din memorie; de familiaritatea pe care o simțim chiar dacă nu ne vedem des.

A urmat Sfânta Liturghie, unde Isus - Pâinea Vieții ne-a avut pe toți înaintea sa, cu toate atuurile și vulnerabilitățile noastre, dar mai ales cu fermitatea de a sluji în continuare.

PS Petru Sescu a făcut o concluzie la toate "mărturisirile" noastre sincere și dezinvolte. Ne-a mulțumit pentru ceea ce facem, ne-a asigurat de sprijinul său și de faptul că nu precupețește niciun efort, din postura Preasfinției Sale, de a face ca lucrurile în dieceză să meargă bine spre mulțumirea tuturor.

Părintelui Felician Tiba, gazda noastră, îi transmite un sincer "Mulțumesc" pentru căldura ospitalității, pentru prezența plăcută și totodată discretă, dar și pentru fotografiile făcute.

Îi mulțumim special PS Petru Sescu pentru această inițiativă a întâlnirii și pentru toate efectele ei benefice: comuniune, regăsire, încurajare, susținere etc.

Domnul să primească slujirea noastră, în toate formele ei, acolo unde suntem, cu puterile pe care le avem, cu statornicia pe care ne-o dorim.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 aprilie: Traian: Întâlnirea PS Petru Sescu cu preoții promoției 2006


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat