Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Magisteriul Bisericii

De la Vatican II la Papa Francisc

Munca și păzirea creației

de Simone Caleffi

Creștinismul valorizează munca, privind la Isus care "a lucrat cu mâinile sale. Mai mult, munca sa, care a fost o adevărată muncă fizică, a ocupat cea mai mare parte din viața sa pe acest pământ și astfel a intrat în opera de răscumpărare a omului și a lumii" (Ioan Paul al II-lea, Discurs adresat muncitorilor, Terni, 19 martie 1981). Se percepe această valoare dacă se situează munca în cadrul unei abordări globale a mesajului biblic despre destinul întregii creații (cf. Laborem exercens, 27 și Gaudium et spes, 39). În acest orizont trebuie subliniate valoarea obiectului muncii (adică realitatea creată) și discursul despre vocația omului. Dar valorizarea muncii umane își are apogeul mai ales în instituirea Euharistiei: pâinea și vinul sunt roade ale pământului și ale muncii omului (cf. Gaudium et spes, 38).

Totuși, este nevoie de o relativizare a muncii în raport cu creația și cu Dumnezeu. De fapt, "munca trebuie unită cu păzirea creației pentru ca aceasta să fie păstrată cu responsabilitate pentru generațiile viitoare. Creația nu este marfă de exploatat, ci un dar de păzit. Însăși angajarea ecologică este ocazie de nouă ocupație în sectoarele legate de ea, cum sunt energia, prevenția și eliminarea diferitelor forme de poluare, vigilența asupra incendiilor patrimoniului de pădure și așa mai departe. A păzi creația, a-l păzi pe om cu o muncă demnă să fie angajare a tuturor! Ecologia [...] precum și «ecologia umană»!": așa a scris Papa Francisc în discursul înmânat fostului arhiepiscop de Cagliari, Arrigo Miglio, în timpul vizitei pastorale în capitala sardă, la 22 septembrie 2013.

Însă termenul muncă nu este univoc, desemnând o manifestare umană care are o unitate în rădăcină, dar care este foarte multiformă și complexă în destinațiile sale, în modurile sale, în raporturile sale. Oricum, este și va fi dimensiune centrală a vieții persoanelor în generalitatea cazurilor. "Prin muncă, omul nu numai că transformă natura, adaptând-o la propriile sale nevoi, ci se și împlinește pe sine însuși ca om și, într-un anumit sens, devine mai om" (Laborem exercens, 9). Munca "în cursul normal al lucrurilor umple viața umană și are incidență puternică asupra valorii și asupra sensului său" (ibidem, 11). Poate să fie un simplu mijloc pentru a-și câștiga cele necesare traiului sau aspectul cel mai semnificativ al propriei vieți interioare; poate să fie trăită ca ispășire sau ca manifestare exuberantă a propriului eu, ca datorie impusă sau ca instrument al devenirii naturii universale a omului. Așadar, are mai multe motivații și semnificații.

Munca este o obligație: "Dacă cineva nu vrea să muncească, nici să nu mănânce!" (2Tes 3,10). Omul "trebuie să muncească, pentru că este Creatorul cel care i-a poruncit-o și, de asemenea, în virtutea umanității înseși a cărei subzistență și dezvoltare cer muncă. Omul trebuie să muncească pentru aproapele său, în special pentru familia sa, dar și pentru societatea căreia îi aparține, pentru națiunea al cărei fiu sau fiică este, pentru întreaga familie umană al cărei membru este, fiind moștenitor al muncii generațiilor care i-au precedat și, în același timp, co-făuritor al viitorului celor care vor veni după el în curgerea istoriei" (Laborem exercens, 16).

În același timp, munca este și un izvor de drepturi din partea muncitorului, care fac parte din contextul mai vast al drepturilor fundamentale ale persoanei, și se formează în raportul dintre muncitor și angajator. Acest raport se rezolvă pe baza salariului, adică prin remunerarea justă a muncii care a fost executată. O remunerare justă pentru munca persoanei adulte, care are responsabilități de familie, este aceea care va fi suficientă pentru a o menține demn și pentru a-i asigura viitorul: așadar, salariul familial sau alte măsuri sociale. Alături de salariu intră în joc, de asemenea, diferite prestații sociale cu scopul de a asigura viața și sănătatea muncitorilor și a celor din familiile lor: "Costurile privind îngrijirea necesară a sănătății, în special în caz de accident de muncă, cer ca muncitorul să aibă ușor acces la asistența medicală și aceasta, în măsura posibilului, la preț redus sau chiar gratuit. Un alt sector care privește prestațiile este acela al dreptului la odihnă. [...] În cadrul acestor drepturi principale se dezvoltă un întreg sistem de drepturi secundare: alături de salariu, ele sunt indiciul unei definiri corecte a raportului dintre muncitor și angajator. Printre aceste drepturi, nu trebuie niciodată să-l uităm pe acela de a avea un mediu și metode de muncă care să nu pună în pericol sănătatea fizică a muncitorilor și care să nu le rănească integritatea morală" (Laborem exercens, 19).

În schimb, din păcate, "în special când există criză și nevoia este puternică, crește munca inumană, munca-sclavă, munca fără siguranța justă, sau fără respectarea creației, sau fără respectarea odihnei, a sărbătorii și a familie, munca duminicală atunci când nu este necesar" (Papa Francisc, Discurs adresat muncitorilor, Cagliari, 22 septembrie 2013).

(După L'Osservatore Romano, 26 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat