Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Preoți români, promoția Iași-1998
prezenți la această audiență
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 26 aprilie 2023

Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 12. Martori: monahismul și forța mijlocirii. Grigore de Narek

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuăm catehezele despre martorii zelului apostolic. Am pornit de la Sfântul Paul și data trecută i-am privit pe martiri, care îl vestesc pe Isus cu viața, până la dăruirea ei pentru el și pentru Evanghelie. Dar există o altă mare mărturie care străbate istoria credinței: cea a călugărițelor și a călugărilor, surori și frați care renunță la ei înșiși, renunță la lume pentru a-l imita pe Isus pe calea sărăciei, castității și ascultării și pentru a mijloci în favoarea tuturor. Viețile lor vorbesc de la sine, dar noi am putea să ne întrebăm: cum pot oameni care trăiesc în mănăstire să ajute vestirea evangheliei? Ieșind din mănăstire și predicând evanghelia în afara mănăstirii? În realitate, călugării sunt inima pulsantă a vestirii, rugăciunea lor este oxigen pentru toate membrele Trupului lui Cristos, rugăciunea lor este forța invizibilă care susține misiunea. Nu întâmplător patroana misiunilor este o călugăriță, Sfânta Tereza a Pruncului Isus. Să ascultăm cum a descoperit vocația sa, a scris astfel: "Am înțeles că Biserica are o inimă, o inimă aprinsă de iubire. Am înțeles că numai iubirea stimulează la acțiune membrele Bisericii și că, o dată stinsă această iubire, apostolii nu ar mai fi vestit evanghelia, martirii nu și-ar mai fi vărsat sângele. Am înțeles și am cunoscut că iubirea cuprinde în sine toate vocațiile [...]. Atunci cu bucurie foarte mare și cu sufletul în extaz, am strigat: Isuse, iubirea mea, am găsit în sfârșit vocația mea! Vocația mea este iubirea. [...] În inima Bisericii, mama mea, eu voi fi iubirea" (Manuscris autobiografic "B", 8 septembrie 1896). Contemplativii, călugării, călugărițele: oameni care se roagă, muncesc, se roagă în tăcere, pentru toată Biserica. Și aceasta este iubirea: este iubirea care se exprimă rugându-se pentru Biserică, muncind pentru Biserică, în mănăstiri.

Această iubire față de toți animă viața călugărilor și se traduce în rugăciunea lor de mijlocire. În această privință aș vrea să vă aduc ca exemplu pe Sfântul Grigore de Narek, învățător al Bisericii. Este un călugăr armean, care a trăit în jurul anului 1000, care ne-a lăsat o carte de rugăciuni în care s-a revărsat credința poporului armean, primul care a îmbrățișat creștinismul; un popor care, strâns de crucea lui Cristos, a suferit mult de-a lungul istoriei. Și Sfântul Grigore a petrecut în mănăstirea din Narek aproape toată viața. Acolo a învățat să scruteze profunzimile sufletului uman și, punând împreună poezia și rugăciunea, a marcat apogeul atât al literaturii, cât și al spiritualității armene. Aspectul care impresionează mai mult în el este tocmai solidaritatea universală pe care o interpretează. Și între călugări și călugărițe există o solidaritate universală: orice lucru se întâmplă în lume, găsește loc în inima lor și se roagă. Inima călugărilor și călugărițelor este o inimă care captează ca o antenă, captează ceea ce se întâmplă în lume și se roagă și mijlocește pentru aceasta. Și astfel trăiesc în unire cu Domnul și cu toți. Și Sfântul Grigore de Narek scrie: "Eu am luat asupra mea în mod voluntar toate păcatele, de la cele ale primului părinte până la cel al ultimului din descendenții săi" (Cartea Plângerilor, 72). Și așa cum a făcut Isus, călugării iau asupra lor problemele lumii, dificultățile, bolile, atâtea lucruri și se roagă pentru alții. Și aceștia sunt marii evanghelizatori. Mănăstirile cum de rămân închise și evanghelizează? Deoarece cu cuvântul, exemplul, mijlocirea și munca zilnică, ei, călugării, sunt o punte de mijlocire pentru toate persoanele și pentru păcate. Ei plâng și cu lacrimile, plâng pentru păcatele lor - toți suntem păcătoși - și plâng și pentru păcatele lumii, și se roagă și mijlocesc cu mâinile și inima sus. Să ne gândim un pic la această - îmi permit cuvântul - "rezervă" pe care noi o avem în Biserică: sunt adevărata forță, adevărata forță care duce înainte poporul lui Dumnezeu și de aici vine obișnuința pe care o au oamenii - poporul lui Dumnezeu - atunci când întâlnesc un consacrat, o consacrată să spună: "Roagă-te pentru mine, roagă-te pentru mine", deoarece știi că există o rugăciune de mijlocire. Ne va face bine - în măsura în care noi putem - să vizităm vreo mănăstire, pentru acolo se roagă și se muncește. Fiecare are propria regulă, dar acolo au mereu mâinile ocupate: ocupate cu munca, ocupate cu rugăciunea. Fie ca Domnul să ne dea noi mănăstiri, să ne dea călugări și călugărițe care, cu mijlocirea lor, să ducă înainte Biserica. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat