Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© ANSA / Vatican News
Mons. Fisichella: Evanghelizarea este ineficace dacă nu intră în istorie și în cultură

de Michele Raviart

"Biserica nu evanghelizează pentru că este pusă în fața marii provocări a secularizării, ci pentru că trebuie să fie ascultătoare față de porunca Domnului de a duce evanghelia sa la toată făptura. În această simplă gândire se condensează proiectul pentru următoarele decenii care vor trebui să ne găsească în măsură să înțelegem pe deplin responsabilitatea care apasă asupra Bisericii lui Cristos în această perioadă istorică deosebită." Asta subliniază Monseniorul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului, intervenind la conferința despre "Evanghelizare și vocație" care s-a desfășurat la colegiul "Sfântul Patriciu" din Maynooth, în Irlanda.

Creștinismul este inserat în istorie

Una dintre trăsăturile speciale ale creștinismului, reafirmă prelatul, "este concepția de a fi inserat în istorie". De aceea, Biserica nu poate să fie eficace în opera sa de evanghelizare dacă uită "cum să intre în istorie și cum să creeze istorie". Așadar, în acest sens, "a ne gândi la evanghelizare ca și cum n-ar exista exigența înculturării nu este un drum care poate să fie parcurs".

A evangheliza în continentul digital

În curajul evanghelizării de a descoperi noi parcursuri și de a le urma "sub acțiunea Duhului", continuă Monseniorul Fisichella, nu se poate uita, "pe de o parte, exigența de a transmite ceea ce «a fost crezut mereu de toți și în orice loc» și, pe de altă parte, aceea de a înțelege noua cultură care se arată și care va determina următoarele secole: cultura digitală". De fapt, internetul "reprezintă cu siguranță o oportunitate de dialog, întâlnire și schimb între persoane, în afară de a fi acces la informație și la cunoaștere", iar adevărata întrebare "nu este cum să se folosească noile tehnologii pentru a evangheliza, ci cum să se devină o prezență evanghelizatoare în lumea digitală".

Întâlnirea cu Domnul

De fapt, folosirea instrumentelor digitale nu poate să fie unicul instrument al evanghelizării, care nu poate să facă abstracție de întâlnirea interpersonală. "Dimpotrivă", explică pro-prefectul, "vom fi în fața unei virtualizări a evanghelizării care ajunge să se apropie de alte lumi virtuale experimentate, totuși cu riscul unei evanghelizări slabe și ineficace". De aceea, pe primul loc trebuie să fie mereu întâlnirea noastră cu Domnul, chemarea noastră personală, mărturia efectelor pe care aceasta a avut-o asupra noastră și vocația la misiune, care este "un element intrinsec în creștinism și, în același timp, devine criteriu de judecată cu privire la eficacitatea pastorației".

Vestea cea bună este un fapt care cere să se ia poziție

Asemenea apostolilor chemați de Domnul în Galileea, "cei care vestesc cuvântul lui Dumnezeu sunt învestiți cu o autoritate care vine de sus, dar cere celui care o acceptă să fie discipol al unicului învățător". De fapt, a fi în fața lui Cristos nu permite nicio neutralitate. Nu putem rămâne noi înșine în fața minunării și a uimirii pentru întâlnirea sa. Numai cu această constatare se poate avea "autoritatea" pentru a anunța "vestea bună". "Să nu se subevalueze folosirea termenului «veste», este de importanță capitală", mai explică Monseniorul Fisichella, pentru că "înseamnă, înainte de toate, comunicare a unui fapt. De fapt, nu suntem puși în fața unei învățături, nici a unei exortații spirituale și cu atât mai puțin a unei teorii pentru a îmbunătăți societatea; nu. Referința la «veste» este pentru a sublinia adevărul care se află la bază: este un eveniment, un fapt care-l implică pe cel care ascultă și îi cere să ia poziție."

Însoțitori și însoțiți

"A ajuta să descoperim primatul lui Dumnezeu în viața noastră și forța harului său devin atunci", continuă prelatul, "instrumentul prin care să ajungem cu conștiință să orientăm propria existență", pentru că vocația "nu este niciodată o improvizație", ci "descoperirea unui proiect care vine de departe despre care, probabil, din distragere", încă nu eram conștienți. Din perspectiva vocațională, asta înseamnă "că avem nevoie de o mare operă de însoțire a tinerilor noștri", cu conștiința "că atunci când mergem împreună, ne însoțim reciproc și mișcarea, prin urmare, nu este niciodată în sens unic". Asta are nevoie de "înțelepciunea celui care știe că are o responsabilitate pentru a conduce o persoană spre libertate". Așadar, slujirea însoțirii este, în primul rând, "aceea de a duce persoana la întâlnirea vie cu cuvântul lui Dumnezeu viu în viața Bisericii. Predica nu este un fenomen static, ci dinamic. Ea face referință la cuvântul care rămâne ca exprimare a interpelării, a provocării, a relatării, a susținerii, a mângâierii... așadar, cuvântul prin natura sa este dinamic".

Curajul lui Dumnezeu de a se încredința omului obișnuit

În sfârșit, comportamentul și stilul de viață al însoțirii trebuie să fie coerent cu vestirea cuvântului. "Într-o lume așa de geloasă de propria autonomie", reafirmă Monseniorul Fisichella, "preotul arată că nu există niciun contrast între autonomie și abandonare de sine în urmare. Viața sa arată că nimic din umanitatea sa nu este luat în momentul în care alege să urmeze chemarea la preoție și îi este acordat mult." "Ceea ce se cere preotului, până la urmă, este tocmai asta", afirmă el, "să fie semn concret că iubirea lui Cristos nu este o utopie, nici un fapt de care sunt capabili numai eroii, ci o realitate pe care oameni obișnuiți pot s-o trăiască atunci când sunt capabili să se dăruiască." În asta, conclude prelatul, este curajul lui Dumnezeu, "în a trebui să se încredințeze în întregime pe sine însuși unui om obișnuit", punând în mâinile unui preot trupul său și cuvântul său ca să fie hrană și sprijin pentru viața celor care se apropie.

(După Vatican News, 25 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat