Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa în Ungaria, părintele Fábry: Sunt mii de tineri care vor să-l întâlnească pe Francisc

de Andrea De Angelis

"Lucrăm pentru a pregăti cât mai bine această vizită, într-un spirit de prietenie și rugăciune." Asta spune în interviul dat la mass-media vaticane părintele Kornél Fábry, director al Institutului Pastorației Naționale Ungare, fost secretar general al Secretariatului celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional ținut în Ungaria în septembrie 2021. "Papa - subliniază el - de data aceasta nu va întâlni ca la Congresul Euharistic Internațional numai episcopi și lideri religioși, ci și preoții, seminariștii, pe cei care colaborează în parohii." Îndeosebi, "întâlnirea cu tinerii va fi pe un stadion cu peste 10 mii de locuri, după aceea mângâierea sa va ajunge la cei cu dizabilități, la refugiați. Mă gândesc mai ales la cei ucraineni: în acest ultim an, peste un milion au trecut prin Ungaria".

Dumneavoastră ați făcut referință la tineri, mă gândesc la cât de important este în Ungaria pastorația universitară, interzisă în timpul comunismului. În ce mod se pregătesc studenții pentru venirea papei?

Deja văzând numărul de cereri pentru întâlnirea de pe stadion, observăm că este mai mare decât locurile disponibile, adică 11 mii. Vor veni mulți tineri din parohii, dar și din atenee, nu numai cei catolic. Papa va avea două întâlniri cu ei: tinerii pe stadion și, în ultima zi, lumea culturală și universitară. Sunt foarte mulți tinerii care vor să se roage cu Francisc, ne pregătim pentru această întâlnire citind Christus vivit, exortația apostolică pe care papa a scris-o tinerilor.

În logoul acestei călătorii apostolice este podul, simbol al Budapestei. Podul unește, pune în dialog și aceasta este invitația pe care papa a adresat-o tinerilor și bătrânilor. Un dialog inter-generațional, în respectul reciproc, solicitat îndeosebi în ciclul de cateheze pe care Francisc l-a dedicat bătrânilor anul trecut. În pastorație, cât de important este a primi această invitație pentru a contrasta cultura rebutării?

Acesta este un factor foarte important pentru noi. În Ungaria, familiile nu mai trăiesc împreună, diferitele generații conviețuiau înainte. La sate sunt case mari, trăiau toți împreună. Astăzi este foarte rar. Cu toate acestea, în bisericile noastre favorizăm dialogul dintre tineri și bătrâni, de exemplu în liturgie. Și cu cântece mai moderne, cu ascultarea reciprocă. Aceasta este o îndatorire pastorală: a favoriza unitatea dintre tineri și bătrâni. În parohia unde mă aflam înainte, fiecare sărbătoare era pentru familii, inclusiv bunicii. A-i asculta, a-i primi este important, sunt înțelepții noștri! În timpul nostru, unde online-ul pare așa de distant de cel care este mai înaintat în vârstă, observ adesea cum chiar nepoții îi învață pe bunici cum să folosească chat-urile, Internetul. Acest lucru este frumos, se merge înainte împreună.

Pastorația sanitară este importantă și ea pentru o adevărată incluziune. Cât de mult este răspândită în Ungaria?

Foarte mult, sunt preoți responsabili, de exemplu în Arhidieceza de Budapesta, pentru a-i ajuta pe nevăzători să participe la liturgii. Consider foarte important să se organizeze evenimente specifice, să se includă. Mă gândesc la Liturghiile gândite tocmai pentru cei cu dizabilități, care sunt o bogăție a Bisericii. Întâlnirea pe care papa o va avea cu acești copii este cu adevărat importantă, va fi un moment privat cu acești mici copii, împreună cu părinții. Episcopul de Roma vrea să petreacă timp cu ei, să-i încurajeze.

(După Vatican News, 24 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat