Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Miercurea Ciuc: Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România

În ziua de 22 aprilie 2023, la Miercurea Ciuc, a avut loc Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România.

În jurul părintelui Petru Păuleț, paroh de Câmpulung Muscel și asistentul spiritual al uniunii, s-au adunat președinți și membri ai asociațiilor din Dieceza de Iași: "Sfânta Tereza" Iași, "Coborârea Sfântului Duh" Adjudeni, "Sfântul Anton" Iași, "Sfânta Tereza" Roman, "Sfântul Anton de Padova" Târgu Frumos, "Coborârea Sfântului Duh" Bălțați. De asemenea, au fost prezenți președinți și membri din Câmpulung Muscel, Oradea, Turț - Satu Mare, Bălan și, bineînțeles, gazdele primitoare din Miercurea Ciuc.

La început toți cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie celebrată în capela Bisericii "Sfântul Augustin" din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învățătură, părintele Păuleț a comentat și a aplicat la viața vincențianului lecturile zilei luate din Fap 6,1-7 și In 6,16-21. Cu "murmurul" de nemulțumire auzit în prima comunitate creștină și amintit în prima lectură s-a confruntat și Moise în drumul prin pustiu. Acest "murmur" poate fi întâlnit și în alte contexte: în familie, în Biserică, în diferite grupuri și comunități; nici familia vincențiană nu este ferită. Apostolii, "după ce s-au rugat", au găsit rezolvarea nemulțumirii, astfel că până la urmă "unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul". Elucidarea deplină vine din evanghelia zilei: "Eu sunt. Nu vă temeți" - sunt cuvintele adresate de Isus apostolilor, dar valabile pentru fiecare creștin în parte. Urcând în barca lui Petru, călăuziți de Cristos pe calea vieții, indiferent de valurile ce se abat, se împlinește invocația din rugăciunea credincioșilor: "laicii care sunt chemați la diferite slujiri de caritate să fie slujitori adevărați ai poporului lui Dumnezeu, în spiritul evangheliei".

După Sfânta Liturghie, a urmat deschiderea oficială a sesiunii prin rugăciunea vincențianului în care a fost invocat Duhul Sfânt pentru a avea o întâlnire rodnică. Gazda, Timar Imre, președintele Asociației "Sfântul Toma", a adresat un cuvânt de bun venit.

Ana Doboș, președinta uniunii, a prezentat bugetul de venituri și cheltuieli, precum și situația statistică în care a amintit asociațiile ce activează în România, numărul membrilor, numărul persoanelor ajutate, precum și principalele activități desfășurate. A reliefat faptul că sunt unele asociații ale căror activități stagnează, dar sunt și semnale pozitive și speranțe de înființare a unor noi asociații. S-a propus organizarea a două sesiuni de formare spirituală a membrilor SVP la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, respectiv la Oradea.

Marilena Bartic, responsabilă cu proiectele în Sud-Estul Europei, a prezentat proiectele desfășurate sau aflate în curs de derulare, precum și diferite oportunități de accesare a unor fonduri externe.

Iulia Ghiran, președinta asociației din Turț, a prezentat referatul cu tema "23 aprilie 1833 - 23 aprilie 2023, 190 de ani de la înființarea primei Conferințe «Sfântul Vincențiu de Paul»". Primele documente ale conferinței arată clar că primii membri s-au reunit purtați de un sentiment puternic de prietenie, plini de dorința de a-și asuma vocația de laici angajați în misiunea universală a Bisericii prin slujirea săracilor, punând astfel în practică învățăturile evangheliei. Toată activitatea a fost pusă sub patronajul Sfântului Vincențiu de Paul conștientizându-se că "a avea un patron înseamnă a continua viața lui..., a căuta lumina în modul său de gândire..., a ne strădui să ne însușim un model așa cum el și-a însușit modelul divin care este Isus Cristos".

În continuare au avut loc discuții legate de activitățile din fiecare asociație în parte, s-au prezentat diferite probleme cu care se confruntă membrii, s-au propus soluții.

Prânzul oferit cu multă generozitate de gazde a fost luat în Sala "Papa Francisc", lângă sanctuarul din Șumuleu Ciuc, loc încărcat de spiritualitate și plin de amintiri frumoase legate de recenta vizită a Suveranului Pontif.

Fiecare a plecat spre casă animat de textul primului regulament scris în urmă cu 190 de ani: "Bunul mers al societății constă în două virtuți: dreptatea și caritatea. Dreptatea însă presupune foarte multă dragoste, căci trebuie să iubim foarte mult un om pentru a-i respecta drepturile ce limitează drepturile noastre și libertatea lui ce împiedică libertatea noastră. Dreptatea are niște limite, însă caritatea nu cunoaște limite. Puterea asociației este mare deoarece este puterea dragostei".

Angela Dumea,
președintele Conferinței "Coborârea Sfântului Duh" Adjudeni

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 aprilie: Miercurea Ciuc: Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" din România


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat