Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 22 aprilie 2023, în Centrul "Gaudium et spes" din Traian, cu începere de la ora 10.30. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activitățile pastorale derulate în dieceză, să le examineze și să propună soluții practice.

Consiliul este format din "credincioși creștini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici și membri ai institutelor de viață consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnați conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Întrucât în această zi au avut loc mai multe evenimente notabile (faza națională a Olimpiadei de Religie, întâlnirea națională a vicențienilor, întâlnirea diecezană a terezinelor etc.), unii dintre membrii CPD s-au învoit, iar la întâlnirea din Traian au fost alături de Preasfințitul Iosif Păuleț doar 45 de preoți, persoane consacrate și laici.

A șasea întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfințitul Iosif, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 19 noiembrie 2022, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi și modul în care se va desfășura această sesiune, conștientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună și a munci pentru binele Bisericii locale.

Având deja o experiență de 18 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunitățile diecezei, oferind numeroase modalități de analiză și comunicare. Astfel, unii din membri CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicație, iar toți cei prezenți și-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor patru ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii.

Prima temă a fost prezentată de sora Iuliana Neculai, din Congregația "Notre Dame de Sion". Responsabila Oficiului pentru Pastorația Biblică a provocat auditorul cu o profundă reflecție privind misiunea noastră în lumina Rusaliilor. În Faptele Apostolilor este subliniată deseori intervenția Duhului Sfânt în momentele decisive din viața Bisericii, de aceea și comunitatea actuală trebuie să fie conștientă de această prezență când trebuie să ia decizii fundamentale. Orice nouă decizie poartă cu sine posibilitatea de a crea disconfort și conflict, iar acest lucru s-a întâmplat și se întâmplă în toată istoria. Numai Duhul poate reînnoi pasiunea noastră misionară pentru Împărăția lui Dumnezeu; numai urmând o astfel de cale putem reflecta în societate o imagine autentică a Bisericii, care nu se reduce la dimensiunea ei asistențială; numai Duhul Sfânt ne poate ajuta să convertim pastoral parohiile noastre, astfel încât să devină locuri în care laicii își asumă responsabilități pastorale, iar preoții își trăiesc rolul lor de păstori și frați.

A urmat expunerea părintelui Felix Roca, care a prezentat noutățile despre Ziua Tineretului și Sărbătoarea Copiilor, în contextul schimbărilor survenite în pastorația și formarea acestora din punct de vedere social și educațional. În lumina tematicii Anului pastoral, dedicat misiunii Duhului Sfânt în Biserică și lume, s-a subliniat faptul că întreaga comunitate trebuie să fie implicată în evanghelizarea tinerilor, care pot fi implicați în mai multe proiecte pastorale. Responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor a argumentat de ce se dorește ca Ziua Tineretului și Sărbătoarea Copiilor să ofere experiențe noi de comuniune, de bucurie și de unitate, motive pentru care ele vor fi celebrate la nivel decanal în zilele de 6 mai și 3 iunie.

În continuare, a luat cuvântul preotul Robert Râtan care a invitat membrii CPD la o altă formă de "întâlnire cu muzica", expunând câteva aspecte din cele sesizate în parohiile diecezei, dar și la întâlnirile cu cântăreții bisericești din Dieceza de Iași. Responsabilul Oficiului pentru Muzica Sacră a scos în evidență lipsurile constatate atât în ceea ce privește respectarea normelor liturgice, cât și lipsa cântăreților bisericești bine formați în multe din comunitățile eparhiei. De aceea a solicitat sugestii pentru găsirea unor soluții viabile și urgente.

Ultima conferință a zilei a fost ținută de părintele Felician Tiba, care a prezentat rolul și impactul misiunilor populare care s-au ținut în multe din parohiile Diecezei de Iași. Misiunile populare constituie o formă organizată de evanghelizare, un fel de exerciții spirituale cu întreaga comunitate și au ca scop reînnoirea vieții de credință, cu un accent deosebit pe: sfârșitul omului, gravitatea păcatului, pătimirea și moartea lui Isus, alegerea vieții curate, necesitatea harului pentru mântuire, moartea, judecata, iadul și paradisul, Liturghia, devoțiunile populare etc. După o scurtă incursiune în istorie, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Familiei a arătat că. de la o simplă propunere din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Codul de Drept Canonic, în canonul 770, recomandă parohilor ca, ținând cont de dispozițiile episcopului, să propună zile de exerciții spirituale, misiuni populare sau alte forme adaptate necesităților credincioșilor.

Au urmat 40 de minute în care, împărțiți în patru echipe de fotbal (câte 11), membrii CPD au împărtășit experiențele din parohiile diecezei, precum și din alte structuri pastorale, analizând patru chestiuni: 1) Suntem în Anul Pastoral 2022-2023, având tema "Uniți în Duhul Sfânt". Prezentați cum s-au ținut catehezele cu această tematică în comunitatea unde activați. Ce sugestii aveți privind modalitatea de a expune catehezele anul viitor? 2) Anul acesta se organizează cursuri de formare permanentă pentru preoții care activează în Dieceza de Iași. Ținând cont de necesitățile pastorale în mediul în care activați, identificați câteva teme ce pot fi abordate de relatorii acestor cursuri. 3) În mediile în care activați sunt și unii tineri, care au capacitățile și pretențiile lor. Ce putem învăța de la ei în ceea ce privește trăirea credinței? 4) Un rol important în comunitățile parohiale îl au și cântăreții bisericești. Oferiți câteva sugestii Oficiului pentru Muzică Sacră în scopul îmbunătățirii calității acestora și a stimula alți laici să se implice în acest segment liturgic.

După recitarea antifonului "Regina coeli" a urmat prezentarea concluziilor și s-au cules zeci de propuneri, cărora le vor fi adăugate multe altele formulate de membrii CPD care nu au putut participa fizic la întâlnire, dar au primit materialele necesare și setul de provocări supuse dezbaterii. Unele dintre constatările făcute de preoți, persoane consacrate și laici îi vor ajuta pe episcopi și pe responsabilii de oficiile diecezane să întocmească catehezele, proiectele pastorale și inițiativele pentru noul an pastoral.

Au fost expuse apoi alte propuneri, critici constructive și sugestii făcute de membrii CPD, acestea vizând o pastorație cât mai armonioasă între parohiile și grupurile care activează în Dieceza de Iași. Ultimele minute ale întâlnirii au revenit episcopului Iosif Păuleț, care a evidențiat câteva concluzii și a apreciat aportul laicilor în viața Bisericii locale.

După exact 150 de minute de ascultare, analiză și expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a șasea întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 și 2016-2020) a fost conchisă de Preasfințitul Iosif Păuleț, care a făcut alte scurte precizări, a mulțumit secretariatului și membrilor prezenți, invitându-i pe toți la colaborare și disponibilitate.

Pr. Alois Moraru,
secretar general al CPD

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 aprilie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat