Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan
Sesiunea de primăvară a Consiliului Pastoral Diecezan (CPD) a avut loc sâmbătă, 22 aprilie 2023, în Centrul "Gaudium et spes" din Traian, cu începere de la ora 10.30. Menirea acestui Consiliu Pastoral este de a căuta să descopere problemele legate de activităţile pastorale derulate în dieceză, să le examineze şi să propună soluţii practice.
Consiliul este format din "credincioşi creştini care sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică, atât clerici şi membri ai institutelor de viaţă consacrată, cât mai ales laici, care sunt desemnaţi conform criteriilor stabilite de episcopul diecezan". Întrucât în această zi au avut loc mai multe evenimente notabile (faza naţională a Olimpiadei de Religie, întâlnirea naţională a vicenţienilor, întâlnirea diecezană a terezinelor etc.), unii dintre membrii CPD s-au învoit, iar la întâlnirea din Traian au fost alături de Preasfinţitul Iosif Păuleţ doar 45 de preoţi, persoane consacrate şi laici.
A şasea întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan a fost deschisă de preotul Alois Moraru, secretar general al CPD, care, după un moment de rugăciune condus de Preasfinţitul Iosif, a prezentat succint procesul verbal al reuniunii anterioare, din 19 noiembrie 2022, subliniind unele aspecte care au fost implementate deja în dieceză, a prezentat ordinea de zi şi modul în care se va desfăşura această sesiune, conştientizând adunarea despre bucuria de a fi împreună şi a munci pentru binele Bisericii locale.
Având deja o experienţă de 18 ani, Consiliul Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi-a propus o nouă abordare a chestiunilor pastorale sesizate în comunităţile diecezei, oferind numeroase modalităţi de analiză şi comunicare. Astfel, unii din membri CPD au oferit răspunsuri în scris la provocările trimise prin mijloacele moderne de comunicaţie, iar toţi cei prezenţi şi-au putut exprima punctele de vedere în cadrul celor patru ateliere de lucru care s-au organizat în partea a doua a întâlnirii.
Prima temă a fost prezentată de sora Iuliana Neculai, din Congregaţia "Notre Dame de Sion". Responsabila Oficiului pentru Pastoraţia Biblică a provocat auditorul cu o profundă reflecţie privind misiunea noastră în lumina Rusaliilor. În Faptele Apostolilor este subliniată deseori intervenţia Duhului Sfânt în momentele decisive din viaţa Bisericii, de aceea şi comunitatea actuală trebuie să fie conştientă de această prezenţă când trebuie să ia decizii fundamentale. Orice nouă decizie poartă cu sine posibilitatea de a crea disconfort şi conflict, iar acest lucru s-a întâmplat şi se întâmplă în toată istoria. Numai Duhul poate reînnoi pasiunea noastră misionară pentru Împărăţia lui Dumnezeu; numai urmând o astfel de cale putem reflecta în societate o imagine autentică a Bisericii, care nu se reduce la dimensiunea ei asistenţială; numai Duhul Sfânt ne poate ajuta să convertim pastoral parohiile noastre, astfel încât să devină locuri în care laicii îşi asumă responsabilităţi pastorale, iar preoţii îşi trăiesc rolul lor de păstori şi fraţi.
A urmat expunerea părintelui Felix Roca, care a prezentat noutăţile despre Ziua Tineretului şi Sărbătoarea Copiilor, în contextul schimbărilor survenite în pastoraţia şi formarea acestora din punct de vedere social şi educaţional. În lumina tematicii Anului pastoral, dedicat misiunii Duhului Sfânt în Biserică şi lume, s-a subliniat faptul că întreaga comunitate trebuie să fie implicată în evanghelizarea tinerilor, care pot fi implicaţi în mai multe proiecte pastorale. Responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Copiilor, Tinerilor şi Asociaţiilor a argumentat de ce se doreşte ca Ziua Tineretului şi Sărbătoarea Copiilor să ofere experienţe noi de comuniune, de bucurie şi de unitate, motive pentru care ele vor fi celebrate la nivel decanal în zilele de 6 mai şi 3 iunie.
În continuare, a luat cuvântul preotul Robert Râtan care a invitat membrii CPD la o altă formă de "întâlnire cu muzica", expunând câteva aspecte din cele sesizate în parohiile diecezei, dar şi la întâlnirile cu cântăreţii bisericeşti din Dieceza de Iaşi. Responsabilul Oficiului pentru Muzica Sacră a scos în evidenţă lipsurile constatate atât în ceea ce priveşte respectarea normelor liturgice, cât şi lipsa cântăreţilor bisericeşti bine formaţi în multe din comunităţile eparhiei. De aceea a solicitat sugestii pentru găsirea unor soluţii viabile şi urgente.
Ultima conferinţă a zilei a fost ţinută de părintele Felician Tiba, care a prezentat rolul şi impactul misiunilor populare care s-au ţinut în multe din parohiile Diecezei de Iaşi. Misiunile populare constituie o formă organizată de evanghelizare, un fel de exerciţii spirituale cu întreaga comunitate şi au ca scop reînnoirea vieţii de credinţă, cu un accent deosebit pe: sfârşitul omului, gravitatea păcatului, pătimirea şi moartea lui Isus, alegerea vieţii curate, necesitatea harului pentru mântuire, moartea, judecata, iadul şi paradisul, Liturghia, devoţiunile populare etc. După o scurtă incursiune în istorie, responsabilul Oficiului pentru Pastoraţia Familiei a arătat că. de la o simplă propunere din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Codul de Drept Canonic, în canonul 770, recomandă parohilor ca, ţinând cont de dispoziţiile episcopului, să propună zile de exerciţii spirituale, misiuni populare sau alte forme adaptate necesităţilor credincioşilor.
Au urmat 40 de minute în care, împărţiţi în patru echipe de fotbal (câte 11), membrii CPD au împărtăşit experienţele din parohiile diecezei, precum şi din alte structuri pastorale, analizând patru chestiuni: 1) Suntem în Anul Pastoral 2022-2023, având tema "Uniţi în Duhul Sfânt". Prezentaţi cum s-au ţinut catehezele cu această tematică în comunitatea unde activaţi. Ce sugestii aveţi privind modalitatea de a expune catehezele anul viitor? 2) Anul acesta se organizează cursuri de formare permanentă pentru preoţii care activează în Dieceza de Iaşi. Ţinând cont de necesităţile pastorale în mediul în care activaţi, identificaţi câteva teme ce pot fi abordate de relatorii acestor cursuri. 3) În mediile în care activaţi sunt şi unii tineri, care au capacităţile şi pretenţiile lor. Ce putem învăţa de la ei în ceea ce priveşte trăirea credinţei? 4) Un rol important în comunităţile parohiale îl au şi cântăreţii bisericeşti. Oferiţi câteva sugestii Oficiului pentru Muzică Sacră în scopul îmbunătăţirii calităţii acestora şi a stimula alţi laici să se implice în acest segment liturgic.
După recitarea antifonului "Regina coeli" a urmat prezentarea concluziilor şi s-au cules zeci de propuneri, cărora le vor fi adăugate multe altele formulate de membrii CPD care nu au putut participa fizic la întâlnire, dar au primit materialele necesare şi setul de provocări supuse dezbaterii. Unele dintre constatările făcute de preoţi, persoane consacrate şi laici îi vor ajuta pe episcopi şi pe responsabilii de oficiile diecezane să întocmească catehezele, proiectele pastorale şi iniţiativele pentru noul an pastoral.
Au fost expuse apoi alte propuneri, critici constructive şi sugestii făcute de membrii CPD, acestea vizând o pastoraţie cât mai armonioasă între parohiile şi grupurile care activează în Dieceza de Iaşi. Ultimele minute ale întâlnirii au revenit episcopului Iosif Păuleţ, care a evidenţiat câteva concluzii şi a apreciat aportul laicilor în viaţa Bisericii locale.
După exact 150 de minute de ascultare, analiză şi expunere a răspunsurilor găsite la chestiunile supuse dezbaterii, a şasea întrunire a noului Consiliu Pastoral Diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi (a patra "echipă", după cele din 2005-2010, 2010-2016 şi 2016-2020) a fost conchisă de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, care a făcut alte scurte precizări, a mulţumit secretariatului şi membrilor prezenţi, invitându-i pe toţi la colaborare şi disponibilitate.
Pr. Alois Moraru,
secretar general al CPD
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
22 aprilie: Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan
lecturi: 2.