Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea preoților din seria 2010 cu ep. Petru Sescu

Joi, 20 aprilie 2023, 10 preoți hirotoniți în anul 2010, la Iași, s-au întâlnit cu episcopul auxiliar Petru Sescu la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT). Lor li s-au alăturat, prin conexiune online, alți patru preoți colegi care activează în Arhidieceza Romano-Catolică de București sau în străinătate.

Într-o predică de-a sa, Papa Francisc sublinia raportul de apropiere care trebuie să existe între episcop și preoți: "Un episcop trebuie să simtă o apropiere față de preoți. Dacă vede că un preot l-a chemat astăzi, cel târziu mâine ar trebui să-l sune, pentru că el, preotul, are dreptul să simtă, să știe că are un părinte" (Din omilia papei Francisc, Casa "Sfânta Marta, 20 septembrie 2019).

În sintonie cu îndemnul Suveranului Pontif, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a început diferite întâlniri cu seriile de preoți aparținând Diecezei de Iași. Joia aceasta a fost rândul preoților hirotoniți în anul 2010, la Iași.

După o scurtă rugăciune, ierarhul de la Iași a prezentat cadrul general al întâlnirii, programul, dar și încurajarea pe care a primit-o de la multe generații de preoți să continue aceste întruniri, pentru că sunt utile și rodnice.

Rând pe rând, fiecare preot participant, cu o experiență de 13 ani de Preoție, a vorbit despre bucuriile, provocările și experiența acestor ani de slujire în via Domnului.

Au fost mai multe momente care au creat o adevărată emoție în sală. Două dintre ele au ieșit în evidență: participanții au vorbit despre "secretul" pentru depășirea anumitor perioade de criză în viața de Preoție, care, desigur, variază de la preot la preot. Al doilea moment l-au constituit elogiile calde aduse la adresa unor preoți parohi din dieceză care, prin exemplul lor bun și de calibru, au reușit să îi insereze pe "novicii" preoți într-un mod echilibrat, uman și realist în ministerul prezbiteral.

PS Petru Sescu a exprimat, în cuvinte pline de bucurie, admirația și aprecierea pe care o are față de fiecare preot al acestei promoții.

După amiază, toate discuțiile, împărtășirile și întâlnirea în sine au fost așezate pe altarul jertfei euharistice, ele devenind rugăciune, recunoștință și cerere de binecuvântare în misiunea preoțească.

Aici - articolul despre hirotonirea din 2010.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 aprilie: Traian: Întâlnirea preoților din seria 2010 cu ep. Petru Sescu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat