Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Întâlnirea membrilor Consiliului Prezbiteral

Miercuri, 19 aprilie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (Neamț), s-a desfășurat întâlnirea de primăvară a Consiliului Prezbiteral din cadrul Diecezei de Iași. Alături de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, au participat PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și aproximativ 30 de preoți.

După salutul de bun venit din partea păstorului diecezei, a urmat prezentarea principalelor teme de pe ordinea de zi. Astfel, PS Iosif Păuleț a vorbit despre vizitele pastorale pe care le efectuează în parohiile diecezei. Au fost scoase în evidență multiplele beneficii de ordin spiritual și pastoral pe care aceste vizite le aduc în comunitățile parohiale. Preoții prezenți au avut ocazia să sugereze unele aspecte care să fie observate în cadrul vizitelor pastorale ale episcopului.

În continuare, PS Petru Sescu a vorbit membrilor Consiliului Prezbiteral despre întâlnirile cu cele 15 serii de preoți pe care le-a avut la Traian. Au fost scoase în evidență atât bucuriile exprimate de preoți, cât și dificultățile pe care aceștia le experimentează în parohiile diecezei noastre. În mod deosebit, s-a insistat asupra necesității cultivării comuniunii sacerdotale.

Pr. Daniel Iacobuț a prezentat pe scurt câteva impresii legate de Anul Pastoral în Dieceza de Iași, invitându-i pe cei prezenți să exprime propriile păreri și sugestii. La final, pr. Daniel a prezentat și recomandat cartea "Suflarea lui Dumnezeu", care ar putea reprezenta un material util pentru înțelegerea identității și acțiunii Duhului Sfânt în Biserică.

O altă temă aflată pe ordinea de zi a fost cea referitoare la oportunitatea transferării Sfintei Liturghii a Crismei din Joia Sfântă în Miercurea Sfântă, astfel încât preoților să le fie mai ușor să participe la această celebrare. Au fost exprimate mai multe păreri, pe care păstorul diecezei le-a ascultat cu mare atenție. O decizie în acest sens va fi luată de PS Iosif Păuleț în viitorul apropiat și va fi comunicată din timp preoților diecezei.

Au fost analizate și alte chestiuni importante legate de bunul mers al activităților pastorale și administrative în Dieceza de Iași: respectarea normelor liturgice, dezvoltarea proiectului de la Sarata (Bacău), sprijinirea seminariilor diecezane, susținerea și promovarea Radioului ERCIS FM, organizarea Zilei Tineretului și a Sărbătorii Copiilor.

Membrii Consiliului Prezbiteral au avut posibilitatea să vorbească despre realitatea pe care o experimentează în propriile parohii, propunând mai multe soluții la provocările cu care se confruntă. Discuțiile au avut loc într-o atmosferă de fraternitate și comuniune.

La finalul întâlnirii, PS Iosif Păuleț, împreună cu PS Petru Sescu și PS Petru Gherghel, au mulțumit tuturor preoților pentru participare, precum și pentru toată slujirea pe care o desfășoară în mijlocul credincioșilor.

Cancelaria episcopală


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat