Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Săptămâna Spiritualității. Apostoli ai Bucuriei Evangheliei

În a treia săptămână din Timpul Pascal, 23-30 aprilie 2023, Acțiunea Catolică organizează Săptămâna Spiritualității cu scopul de a ajuta membrii să intensifice viața spirituală punându-l pe Cristos în centrul vieții lor. Fiecare creștin se îngrijește de viața sa spirituală favorizând dimensiunea interioară a vieții prin tăcere, ascultare, rugăciune, sacramente, comuniune, misiune etc.

Propunerea pentru Săptămâna Spiritualității constă în meditarea unor texte din îndemnurile Papei Francisc și ale PS Iosif Păuleț pentru perioada pascală și alte momente de comuniune și rugăciune care favorizează interiorizarea și dispunerea sufletului pentru a întări legătura cu Dumnezeu în viața noastră.

1. Paștele Domnului - Capodopera Duhului Sfânt

În Scrisoare pastorală de Paști 2023, Preasfințitul Iosif Păuleț ne invită să vedem Învierea lui Cristos ca pe o lucrare a Duhului Sfânt.

"Pătimirea și învierea lui Isus au loc prin lucrarea Duhului Sfânt. «Așa cum focul a mistuit victimele jertfelor vechilor sacrificii rituale, tot la fel Duhul Sfânt a acționat într-un mod special în această dăruire de sine absolută a Fiului Omului, pentru a transforma suferința în iubire răscumpărătoare» (Dominum et vivificantem, 40). De aceea, «capodopera» Duhului Sfânt este Paștele Domnului Isus, o taină a suferinței și a slavei. Prin darul Duhului, este posibil ca și noi, ucenicii lui Cristos, să facem din cruce calea spre lumină: per crucem ad lucem («prin cruce la lumină»). Iubiți frați și surori în Domnul, conștienți de semnificația profundă a Învierii Domnului, vă invit din toată inima să privim istoria noastră în lumina promisiunii vieții! Da, astăzi, de Paști, vestim o viață de care moartea nu se mai poate atinge. Noi proclamăm o speranță care locuiește deja în noi și ne dă puterea de a ieși din «mormintele» noastre, pentru a mărturisi că viața ne-a cucerit și pe noi. Îmi doresc mult ca această celebrare a Învierii Domnului să ne descopere tuturor condiția noastră de fii ai lui Dumnezeu și de frați, «uniți în Duhul Sfânt», chemați să purtăm în lume bunătatea, fraternitatea și pacea lui Isus înviat."

Reflecție:

  • Ce vrea să spună expresia "Paștele Domnului - capodopera Duhului Sfânt"?

  • În ce mod lucrează Duhul Sfânt în comunitatea parohială/grupul AC?

2. Graba vestirii bucuriei întâlnirii cu Domnul

Dar îngerul, luând cuvântul, le-a spus femeilor: "Voi, nu vă temeți! Știu că-l căutați pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis. Veniți și vedeți locul unde a zăcut! Mergeți în grabă și spuneți discipolilor lui: «A înviat din morți și, iată, merge înaintea voastră în Galiléea! Acolo îl veți vedea». Iată, v-am spus!". Plecând în grabă de la mormânt, cu frică și cu bucurie mare, au alergat să dea de știre discipolilor lui. (Mt 28,5-8)

În Mesajul Urbi et Orbi 2023 al Sanctității Sale Papa Francisc (9 aprilie 2023), Sfântul Părinte ne invită pe fiecare dintre noi să ne bucurăm de trecerea decisivă a omenirii de la moarte la viață, de la păcat la har, de la frică la încredere, de la dezolare la comuniune. Să medităm la exemplul primilor martori ai învierii, la "graba bună cu care, în ziua de Paște, "femeile au alergat ca să dea de știre discipolilor" (Mt 28,8).

Reflecție:

  • Învierea lui Isus Cristos a trezit în femei/apostoli graba de a vesti tuturor bucuria întâlnirii Lui. Ce s-a întâmplat cu fiecare dintre noi după Sărbătoarea Paștelui? Ce s-a schimbat în modul nostru de a ne trăi și mărturisi credința?

  • La ce ne invită Sfântul Părinte în Mesajul Urbi et Orbi? Ce propunere concretă ne luăm ca grup de Acțiune Catolică? Dar personal?

"Fraților, surorilor, să regăsim și noi gustul drumului, să accelerăm bătaia speranței, să pregustăm frumusețea cerului! Să luăm astăzi energiile pentru a merge înainte în bine în întâmpinarea Binelui care nu dezamăgește". (Mesajul Urbi et Orbi 2023)

Tot în aceeași tematică se poate aprofunda Cateheza Papei Francisc despre pasiunea pentru evanghelizare, miercuri, 12 aprilie 2023.

3. Duhul Sfânt, sfătuitorul fără încetare

În seara aceleiași zile, prima a săptămânii, deși ușile locului în care erau discipolii, de frica iudeilor, erau încuiate, a venit Isus, a stat în mijlocul lor și le-a zis: "Pace vouă!". Zicând aceasta, le-a arătat mâinile și coasta. Discipolii s-au bucurat văzându-l pe Domnul. Atunci, Isus le-a zis din nou: "Pace vouă! Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi". Și, spunând aceasta, a suflat asupra lor și le-a zis: "Primiți pe Duhul Sfânt! (In 20, 19-22)

"Fiecare amănunt al acestui text-cheie al Evangheliei lui Ioan este grăitor, mai ales dacă îl citim în relație cu cuvintele rostite tot în Cenacol la începutul evenimentelor pascale. Acum aceste evenimente - acel triduum sacrum al lui Isus, pe care Tatăl l-a consacrat prin ungere și l-a trimis în lume - își ating împlinirea. Cristos, care "și-a dat duhul" pe Cruce, ca Fiul Omului și Mielul lui Dumnezeu, o dată înviat merge la Apostoli pentru "a sufla asupra lor" cu acea putere despre care vorbește Scrisoarea către Romani. Venirea Domnului îi umple de bucurie pe cei de față: "Întristarea voastră se va schimba în bucurie", după cum le făgăduise înainte de Patima sa. Și, mai presus de toate, se împlinește principala prevestire din cuvântarea de rămas bun: Cristos cel Înviat, începând o nouă creație, "aduce" Apostolilor pe Duhul Sfânt. Îl aduce cu prețul "plecării" sale: le dăruiește acest Duh prin rănile răstignirii sale: "Le-a arătat mâinile și coasta". În puterea răstignirii sale, le spune: "Primiți pe Duhul Sfânt". Se stabilește astfel o legătură strânsă între trimiterea Fiului și trimiterea Duhului Sfânt. Nu există trimitere a Duhului Sfânt (după păcatul strămoșesc) fără Cruce și Înviere: "Dacă nu mă voi duce, Sfătuitorul nu va veni la voi". Se stabilește de asemenea o legătură strânsă între misiunea Duhului Sfânt și misiunea Fiului în Răscumpărare. Misiunea Fiului, într-un anume sens, își găsește "împlinirea" în Răscumpărare. Misiunea Duhului Sfânt "decurge" din Răscumpărare: "Dintr-al meu va lua și va vesti vouă". Răscumpărarea este în întregime realizată de Fiul, el fiind Cel uns, care a venit și a acționat în puterea Duhului Sfânt, oferindu-se în cele din urmă ca jertfă pe lemnul Crucii. Și această Răscumpărare este, în același timp, realizată fără încetare în inimile și conștiințele oamenilor - în istoria lumii - de către Duhul Sfânt, care este «celălalt Sfătuitor»." (Dominum et vivificantem, 24)

Reflecție:

  • În ce măsură suntem conștienți de prezența și lucrarea Duhului Sfânt?

  • În activitatea zilnică, cât de des ne amintim să invocăm prezența și inspirația Duhului Sfânt?

  • Duhul Sfânt a insuflat curaj apostolilor în vestirea Învierii lui Cristos? În ce fel lucrează în viața mea/ a grupului parohial/ a comunității?

Activități propuse:

  • Aprofundarea materialului propus mai sus

  • Citirea și meditarea Cuvântului lui Dumnezeu - Invocând prezența Duhului Sfânt pentru a ne deschide mintea și inima, să citim și să medităm în tăcere Cuvântul lui Dumnezeu, mai ales textele referitoare la Învierea Domnului și la Rusalii.

  • Vizionarea unui film religios: "Isus din Nazaret", "Apostolul Pavel", "Sfântul Iosif de Copertino" etc.

  • Discută cu prietenii tăi ce ți-a plăcut mai mult din film, cum ai văzut lucrarea Duhului Sfânt în viețile sfinților.

  • Recitarea Rozariului - Misterele de slavă recitate pentru a exersa un timp petrecut în dialog aprofundând momentele de după învierea lui Cristos.

  • Lectio Divina - Există o modalitate concretă de a asculta ceea ce Domnul vrea să ne spună prin cuvântul său și pentru a ne lăsa transformați de Duhul său. https://infosapientia.ro/ Lectio Divina - Drumul spre Emaus

  • Vă propunem ca în perioada Timpului Pascal să parcurgeți împreună catehezele despre Duhul Sfânt propuse de Oficiul pentru Cateheză al Episcopiei de Iași Duhul Sfânt - mângâietorul vieții creștine - cateheză tineri/copii

  • Intonarea Rugăciunii prin care Papa Francisc a consacrat Biserica noastră Sfintei Fecioare Maria, în 2019, rugăciune care însoțește drumul pastoral al Diecezei de Iași în anii 2022-2025.

Rugăciunea către Sfânta Fecioară Maria, Maica Bisericii

Sfântă Marie, înaintea chipului tău luminos ne lăsăm învăluiți de privirea ta plină de iubire și îți oferim cu bucurie actul nostru de încredințare. Maica lui Dumnezeu, îți consacrăm bărbații și femeile care trăiesc în această binecuvântată grădină a ta. Întinde mantia ta de lumină asupra fiecăruia dintre ei! Reînnoiește în fiecare cămin familial încrederea în milostivirea lui Dumnezeu Tatăl, întărește speranța în viața Fiului Înviat și, mai ales, reaprinde iubirea Duhului Sfânt. Prin puternica ta mijlocire familiile noastre să fie unite în iubire pentru ca tinerii și copiii să poată crește gustând bucuria evangheliei. Maica Bisericii, rămâi cu noi și susține credința noastră în Fiul tău mort și înviat. Ajută-ne să mergem împreună cu încredere spre Soarele care răsare din înălțime și nu mai apune, Isus Cristos, Mântuitorul nostru. Amin.

Duhul Sfânt să ne înflăcăreze inimile și întreaga viață pentru a fi mărturisitori ai bucuriei Învierii Domnului nostru Isus Cristos! Uniți în rugăciune!

Consiliul Diecezan


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat