Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Sinodul, la sfârșitul lunii mai va fi gata Instrumentum laboris

de Antonella Palermo

Diversitatea nu împiedică unitatea. Este nucleul a ceea ce s-a împărtășit joi, 20 aprilie 2023, în conferința de presă la încheierea celei de-a doua etape, cea continentală, a procesului sinodal 2021-2024. În vederea Adunării Generale din toamna următoare, Instrumentum laboris se prevede că va fi gata la sfârșitul lunii mai din acest an.

Becquart: pentru o Biserică dialogică

Ideea de circularitate la toate nivelurile și viziunea despre o Biserică dialogică au fost criteriile care au condus, și vor continua să conducă, ascultarea Bisericilor particulare. Sora Natalie Becquart, subsecretar al Secretariatului General al Sinodului, a făcut un excursus rapid al etapelor continentale, amintind particularitățile lor. În Liban, de exemplu, experiența sinodală s-a intersectat cu relatările traumei post-cutremur din Siria și Turcia și a devenit ocazia pentru a atrage beneficiile unei proximități care a revărsat noi energii și speranță. Întâlnirea de la Addis Abeba pentru participanții la etapa africană a coincis cu prima oportunitate, pentru mulți dintre ei, de a călători în afara propriei țări. Pentru fiecare, etapele continentale au fost momente de schimb de daruri: de la sensibilitatea, tipic asiatică, față de grija interioară și față de armonia cu creația la dialogul interreligios trăit mai ales în Orientul Mijlociu. Rămasă deosebit de imprimată în memoria sa, a relatat ea, a fost experiența prezentată de un laic la Abu Dhabi care trăiește într-o parohie în care sunt reprezentate 99 de naționalități și 7 rituri.

Costelloe (Oceania): experimentăm o unitate profundă

"Experimentăm în realitate o unitate profundă care nu numai că nu se întemeiază pe uniformitate, ci chiar ne invită să abandonăm orice căutare a unei uniformități rigide", a spus monseniorul Timothy John Costelloe, arhiepiscop de Perth și președinte al Conferinței Episcopale Australiene. A amintit câtă varietate de culturi locuiește în Oceania și a exprimat dorința că "nu este bine niciodată ca persoanele să acționeze «într-o bulă»: trebuie să intrăm în această călătorie sinodală cu ochi, urechi și inimi deschise". Pentru că oricum este mereu în spatele colțului riscul de a putea pierde oportunitatea pe care, în schimb, cei doi discipoli pe drumul din Emaus nu au pierdut-o. Prelatul speră ca documentele produse până acum să circule pe scară largă la toate nivelurile pentru a da curs unei aprofundări efective.

Sinodul digital, noutate surprinzătoare

Cel care a ilustrat rezultatele ascultării poporului lui Dumnezeu prezent în rețele a fost monseniorul Lucio Adrián Ruiz, secretar al Dicasterului pentru Comunicare. Adevărați misionari digitali și evanghelizatori, au voit să ajungă la toate acele persoane care nu participă la instituțiile ecleziale, dar care locuiesc în rețele și care vor să urmeze acest drum al Bisericii. Îi definește "influenceri catolici", monseniorul Ruiz, care de la 250 din fazele inițiale au ajuns la circa o mie. S-a ajuns la o populație amplă, mai ales cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani. 30% sunt necredincioși sau departe de Biserică, interesați totuși de acest drum. "În prima fază - afirmă secretarul - am primit 150 de mii de chestionare completate, în 115 țări, în 7 limbi. Potențialul acestor misionari digitali este de 20 de milioane de followers. Tinerii au găsit o dinamică, în termeni de timpi, forme și metodologii, mai potrivită lor. Necredincioșii și cei departe de Biserică au găsit un parcurs de apropiere și dialog care le-a permis să se exprime și să se apropie în mod mai liber".

Conferințe ecumenice

În sfârșit, părintele Hyacinthe Destivelle, oficial de la Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor, a pus accentul pe drumul sinodal ca parcurs ecumenic. A explicat că au fost organizate, cu ajutorul Institutului de Studii Ecumenice de la Angelicum și al Fundației Pro Oriente din Viena, patru conferințe internaționale în 2022 și 2023, centrate pe înțelegerea și practica sinodalității în cele patru mari tradiții creștine: ortodocși, ortodocși orientali, protestanți istorici și noi realități ecleziale. Peste o sută de teologi, istorici și canoniști din diferitele tradiții creștine și provenind din diferite continente au fost invitați să prezinte experiența sinodală a Bisericilor lor, îndeosebi cu privire la cele trei teme principale ale Sinodului: comuniune, participare și misiune. O sinteză a acestor rezumate a fost trimisă la Secretariatul Sinodului și va fi publicată în scurt timp împreună cu actele conferințelor de către Libreria Editrice Vaticana.

(După Vatican News, 20 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat