Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Budapesta. Părintele Török (purtător de cuvânt al episcopilor): "Așteptăm un mesaj pentru viitor"

de M. Chiara Biagioni

"Motoul oficial al acestei vizite este «Cristos este viitorul nostru». Nu cunosc discursurile pe care papa le va face la Budapesta. Biserica din Ungaria simte puternic schimbările sociale și culturale, dispariția religiozității tradiționale și acum așteptăm un mesaj pentru viitor. Cum să repornim? Cum să găsim viitorul nostru? Cum să demonstrăm că Isus Cristos și credința sunt drumul pentru viitorul țării noastre. Cuvântul central al acestei vizite este viitor și viitorul nostru este Cristos". Părintele Csaba Török, administrator parohial al catedralei din Esztergom și responsabil pentru raporturile cu mass-media din Conferința Episcopală din Ungaria, prezintă într-o întâlnire online organizată de ISCOM (Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce") așteptările poporului ungar în vederea călătoriei apostolice a Papei Francisc în Ungaria. De la 28 la 30 aprilie 2023, Sfântul Părinte va ajunge la Budapesta unde, datorită "stării fizice", staff-ul vatican a decis să concentreze toate evenimentele și întâlnirile.

Cu privire la posibilitatea unei prezențe la Budapesta a Patriarhului Kiril sau a unui reprezentant al său, părintele Török a răspuns că "deja în 1996, când Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns la Pannonhalma, era problema deschisă", adică dacă "acea vizită putea să fie ocazie pentru o întâlnire cu fostul patriarh de Moscova, Alexei al II-lea". "Biserica din Ungaria - a subliniat apoi purtătorul de cuvânt al episcopilor ungari - a încercat mereu să fie ca o punte între ortodoxie și Biserica catolică latină. Și acum există întrebări deschise, dată fiind situația politică", deși pentru moment, "nu se vorbește despre asta". Preotul amintește că la Congresul Euharistic Internațional din 2021 la Budapesta, erau prezenți patriarhul ecumenic și reprezentanții Bisericilor ortodoxe. "Cardinalul Erdö - a adăugat el după aceea - vorbește foarte bine rusește, are raporturi foarte bune cu ierarhia rusă, dar oficial nu știm nimic despre asta".

Oricum pacea și dialogul vor fi printre temele centrale ale acestei vizite. La Budapesta, papa va avea întâlniri protocolare cu șeful statului, cu premierul Viktor Orban și cu autoritățile și reprezentanții societății civile și corpul diplomatic. În această privință, părintele Török amintește că tot în anul 2021, când papa a mers la Budapesta pentru Congresul Euharistic Internațional, premierul Viktor Orban a dăruit Sfântului Părinte "un cadou foarte special", o veche scrisoare care dăinuie din invazia mongolică în urma căreia jumătate din populație a fost eliminată. "Viktor Orban a dăruit scrisoarea regelui de atunci adresată papei căruia îi cerea ajutor pentru a salva și a păstra creștinătatea în Ungaria și în toată Europa. "A fost un semnal. Viktor Orban se prezintă ca protector al creștinismului și caută în mod conștient o conexiune față de papa". Preotul amintește că în februarie, într-un discurs public de bilanț, "Orban a spus că în Europa există exclusiv numai două state care luptă pentru pacea în Ucraina și aceste state sunt Vaticanul și Ungaria", pentru că papa este "purtătorul de cuvânt al păcii" și Ungaria este împotriva trimiterii de arme Ucrainei. În substanță, Orban spune: "Noi suntem aliații Vaticanului și unicul stat în Europa care protejează creștinismul și în politica externă facem tot posibilul pentru pace urmând figura papei".

Altă temă spinoasă, problema migrației. "Biserica Catolică este foarte tăcută", a spus purtătorul de cuvânt, dar "mulți catolici lucrează în ONG-uri" și "încearcă să dea ajutorul lor". "Instituțiile caritative ale Bisericii încearcă să găsească ușa mică dacă nu se poate intra pe ușa mare și în acest context serviciile Ordinului Maltez și ale Caritas au făcut mult". Părintele Török explică jurnaliștilor în ce context au ajuns să lucreze catolicii. "Biserica Catolică din Ungaria nu are nicio independență în finanțările sale. Școlile, institutele, spitalele, precum și diecezele sunt finanțate de stat. De fiecare dată când există vreo tensiune politică, internă sau externă, se preferă să nu se spună nimic pentru că punem în pericol finanțarea noastră. Dacă un guvern devine dușman al Bisericii, în câteva luni poate conduce Biserica până la faliment". Așadar spațiul de mișcare este limitat. "Biserica din Ungaria, la nivel de episcopi și de conferință episcopală, respectă directivele guvernului încercând să se adapteze la situație. Dar dacă vorbim despre Biserică drept comunitate a credincioșilor, există multe inițiative care încearcă să dea un răspuns evanghelic la această situație". Preotul amintește munca făcută de ONG-uri și de instituțiile caritative ale Bisericii "la granița spre Serbia". "Erau de mare ajutor pentru migranți", spune el. "Acum Ungaria a închis granița și cei care oficial intră în țară sunt migranți ilegali și ca atare trebuie să fie supuși unui proces judecătoresc la sfârșitul căruia sunt întorși în Serbia". "Deoarece multe drumuri spre Europa trec prin Ungaria, există un trafic foarte puternic de persoane", deși guvernul preferă să nu vadă asta. Și pe acest front, mulți catolici încearcă să dea ajutorul lor "în afara limitelor vizibile ale Bisericii instituționale".

(După agenția SIR, 18 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat