Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Surorile Clarise Roman: Jubileul celor 25 de ani de viață consacrată în clauzură, ca "un dans al iubirii în prezența lui Dumnezeu"

Duminică, 16 aprilie 2023, în sărbătoarea Divinei Milostiviri, sora Maria Dorotea Ghercă a Răscumpărătorului a aniversat cei 25 de ani de profesiune religioasă. Sora Dorotea și-a reînnoit consacrarea sa lui Dumnezeu în cadrul Sfintei Liturghii, de la ora 9.00, în prezența PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

La sărbătoare au participat, de asemenea, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ministru provincial al Fraților Minori Conventuali din România, pr. Alexandru Olaru, OFMConv. asistentul clariselor, pr. Cristian Blăjuț, OFMConv., vicar episcopal și responsabil cu Secțiunea Viața Consacrată în Dieceza de Iași, pr. Sebastian Bilboc, paroh al Parohiei "Sf. Tereza" și decan de Roman, pr. Marcelin Blaj, paroh de Izvoarele (IS), satul natal al sorei Dorotea, și alți preoți concelebranți. De asemenea și pr. Virgil Blaj, rectorul de la Institutul Teologic "Sf. Francisc" din Roman, a răspuns cu bucurie la invitația noastră împreună cu frații studenți care au animat cântările liturgice ce ne-au îmbucurat inima cu vocile lor, dând aceste sărbători un ton de mare bucurie, de frumusețe și de înălțare a sufletului la cer.

Evenimentul a fost, deopotrivă, emoționant și semnificativ pentru comunitatea și dieceza noastră, întrucât este pentru prima dată când o soră de viață contemplativă, aparținând Ordinului Clariselor Urbaniste, sărbătorește în mod oficial jubileul de 25 de ani. "O dovadă de credință și de fidelitate față de vocația primită", după cum menționa PS Petru Sescu în cadrul omiliei, care se armonizează atât de frumos cu mesajul spiritual transmis nouă, credincioșilor, de către Sfânta Biserică prin intermediul fragmentelor biblice propuse pentru cea de-a doua duminică a Paștelui.

Dăruirea totală, angajarea zilnică în "căutarea" adevărului, în dorința de a "umple de sens evanghelic viața ei cotidiană, arătă că în ea Dumnezeu este prezent. Aceasta constituie, în cazul sorei M. Dorotea, un mod specific de a-și mărturisi credința pe care Sfântul apostol Toma a făcut-o la vederea lui Cristos cel Înviat: Domnul meu și Dumnezeul meu! Pentru sora M. Dorotea, "celebrarea unui jubileu nu constituie un prilej de amintire a unui trecut glorios, ci o memorie din care se poate atinge din propria istorie, din acel drum parcurs un ulterior elan, pentru o reînnoire a voinței și pentru angajarea mai trainică în a sluji lui Dumnezeu și Bisericii sale".

Mulți oameni se întreabă de ce o tânără se închide într-o mănăstire, mai ales în clauzură, de vreme ce lumea are atâta nevoie de brațe, de voluntari, de persoane prompte pentru apostolat (...), care este motivul pentru care se lasă totul? Eu vă pot spune că nu găsesc un alt motiv mai important, mai dulce, mai suav decât Dumnezeu, și acest lucru mă motivează și-mi umple inima de bucurie. Dar nu de o bucurie efemeră, care azi este și mâine s-a terminat, ci de o bucurie sădită în inimă, care, înainte să vină la mine, a trecut prin inima unui Om, care mi-a cumpărat-o cu preț mare: Omul-Dumnezeu Isus Cristos, care s-a lăsat răstignit pe o cruce din dragoste pentru mine. Unicul care știe de unde vine bucuria așa cum spune de fapt, atât de frumos "dacă nu mă duc, Mângâietorul nu va veni la voi; însă, dacă mă duc, îl voi trimite la voi" (In 16,7).

Privind retrospectiv istoria vocației sale, sora Dorotea ne-a vorbit cu încântare despre noviciat, perioada de formare religioasă premergătoare consacrării propriu-zise, spunând: "Eram doar două tinere când am început noviciatul, în Italia. Părintele Domenico Alfonsi, de fericită amintire, ne-a adresat următoarele cuvinte, care ne-au rămas întipărite în inimă: «Au venit de departe, din România. Dumnezeu le-a chemat la El, au urcat pe munte cu El ca să rămână mereu cu El. Ce să facă? Nimic altceva. Să stea doar cu El».

Iată motivul vieții în clauzură: a sta cu Dumnezeu și pentru acest Dumnezeu se renunță la toate, pentru că ști că în El nu-ți lipsește nimic. Într-adevăr, măreț și lăudabil este să părăsești bunurile vremelnice pentru cele veșnice și să fii cu Cristos. Asta înseamnă a mă bucura de har și a căuta bucuria mea în Domnul. Pentru că El alege persoanele, s-ar putea spune cu o slujire directă pe care El o vrea, pentru ca acestea să se unească în același duh cu El în focarul contemplației și la aceste suflete nu le cere să se îngrijească de copii, bătrâni, bolnavi sau alte activități sociale, dar le cere o intimitate, o ofertă de rugăciune și sacrificiu pentru toată viața, ascunse în clauzură. E un mister! Cred că această exigență a lui Dumnezeu este cerută persoanelor exclusive pentru sine însuși. A te opri continuu cu Dumnezeu".

Iată lecția de viață pe care sora M. Dorotea a Răscumpărătorului a primit-o cu mult entuziasm la începutul formării sale și care i-a înlesnit pătrunderea în orizontul spiritualității contemplative, propuse de Sfânta Clara în următorii termeni: "Să ai întotdeauna înaintea ochilor punctul tău de plecare, păstrează cu strășnicie ceea ce ai dobândit, fă bine ceea ce faci acum, nu te lăsa; dimpotrivă, alergând repede, cu pas ușor, fără piedici la picioare, astfel încât pașii tăi să nu adune nici măcar praful; în siguranță, cu bucurie și repeziciune, înaintează cu grijă pe cărarea fericirii".

În consonanță cu îndemnurile Sfintei Clara au fost și gândurile prețioase pe care ni le-a împărtășit PS Petru Sescu referitor la misiunea evanghelizatoare a fiecărui om botezat: "Indiferent de specificul vocației personale, fiecare om este invitat să primească darul păcii pe care Isus l-a plătit cu prețul propriei vieți și pe care l-a oferit ucenicilor după Învierea din morți". Dată fiind înalta demnitate care ne-a fost acordată prin misterul Învierii lui Isus Cristos din morți, bogăția inestimabilă a comuniunii euharistice, ai cărei beneficiari suntem și, nu în ultimul rând, însemnătatea evenimentului religios de 25 de ani de consacrare pe care l-a onorat cu prezența Excelenței Sale. PS Petru și-a manifestat sentimentele de recunoștință față de Bunul și Milostivul Dumnezeu, care nu obosește să-i susțină cu harurile sale pe cei aleși "să lucreze în via sa", pentru a împlini astfel în viața fiecăruia dintre noi, planul său mântuitor.

Pe lângă cuvintele de învățătură, Excelența Sa, ne-a transmis și mesajul episcopului Iosif Păuleț un mesaj de prețuire, de rugăciune și comuniune spirituală pentru momentul special de sărbătoare. Sensibilizate fiind de grija părintească a păstorilor diecezei noastre, precum și de mărturia de credință a sorei Dorotea, noi, Surorile Clarise din Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" din Roman îi mulțumim lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de profesiune religioasă a sorei noastre și împreună continuăm dansul nostru ținând ritmul melodiei care ne-a fost dat, acela de a fi uniți într-un singur duh și o singură credință în fraternitate. Și sr. Dorotea mulțumește pentru darul vocației, părinților de fericită amintire, care au educat-o la o viață de credință și tuturor celor care au ajutat-o în a persevera, pentru a înainta cu pas ușor pe cale desăvârșirii.

Măreția harului pe care l-am celebrat cu bucurie și intensitate, să fie pentru noi toți prilej de a rămâne înrădăcinați mereu în credință, speranță și iubire. Dumnezeu cel milostiv să reverse din plin harul asupra tuturor, pentru ca întotdeauna să se lucreze la cele veșnice, pentru a răspândi în lume mireasma bunului nume de creștin.

Surorile Clarise din Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Surorile Clarise Roman: Jubileul celor 25 de ani de viață consacrată în clauzură
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat