Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Liceul Franciscan Roman: Zi vocațională cu tema "Veniți și vedeți!"

Miercuri, 12 aprilie 2023, la Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman, a fost organizată o zi vocațională dedicată elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a din parohiile Diecezei de Iași.

După momentul primirii în amfiteatrul Liceului Franciscan, participanții au avut posibilitatea de a se cunoaște mai bine printr-o dinamică de grup menită să îi ajute să interacționeze și să fie deschiși la întâlnirea cu ceilalți.

Având ca punct de referință viața și experiența de credință a Sfântului Francisc de Assisi, pr. Vlad-Bogdan Bejan, OFMConv., a susținut o cateheză cu scopul de a-i familiariza pe adolescenții veniți cu personalitatea lui Francisc și de a-i impulsiona să regăsească în ei înșiși aceleași idealuri și dorințe lăuntrice care l-au călăuzit pe Sărăcuțul din Assisi. În completarea catehezei elevii au vizionat un scurt desen animat despre predica Sfântului Francisc și s-au lăsat provocați de un concurs rapid cu întrebări interesante și premii, după care a urmat o binevenită pauză.

La revenirea în amfiteatru, pr. Ieremia-Romică Pal, OFMConv., unul dintre formatorii Liceului Franciscan, a făcut o prezentare succintă a programului și a ofertei educaționale a unității de învățământ liceal coordonată de frați, însumând trei specializări: teologie, pedagogie și, respectiv, științe umane, după care i-a însoțit pe cei prezenți într-un tur al spațiilor ce sunt puse la dispoziția elevilor și deservesc buna desfășurare a activităților din liceu.

Celebrarea Sfintei Liturghii, dincolo de a constitui momentul central al zilei și cea mai potrivită modalitate pentru a-i aduce laudă lui Dumnezeu și a-i mulțumi pentru aceasta, a oferit tuturor ocazia de a dobândi hrana adevărată a sufletului la masa Cuvântului și a Trupului și Sângelui Domnului. Pr. Emilian Dumea, OFMConv., vicar provincial, care a și prezidat Sfânta Liturghie, prin cuvântul său de învățătură le-a arătat elevilor că așa cum Isus îi însoțește pe cei doi ucenici care se îndreptau întristați spre Emaus, le explică Scripturile și li se face cunoscut la frângerea pâinii, la fel și ei pot fi călăuziți de Isus pe drumul vieții și în căutarea propriei vocații în măsura în care se lasă îndrumați și însoțiți de persoanele prin care Dumnezeu își face cunoscută voința în viața lor: părinți, preoți, profesori, colegi, prieteni etc.

După ce s-au hrănit cu cele spirituale, adolescenții s-au îndreptat spre sala de mese unde au putut servi prânzul alături de însoțitorii lor, pentru ca mai apoi să facă împreună o vizită la Mănăstirea "Sfânta Maria a Îngerilor" a Surorilor Clarise Urbaniste din Roman. Aici s-au rugat, au cântat și au ascultat cu atenție prezentarea mănăstirii și a programului surorilor, care le-au oferit și mărturia personală a drumului lor vocațional, răspunzând totodată la întrebările pe care elevii plini de curiozitate s-au lăsat provocați să le adreseze cu dezinvoltură.

Îndată ce s-au întors de la mănăstirea surorilor, au mers cu toții spre terenul de sport unde s-au întrecut între ei în cele câteva jocuri de echipă pregătite de organizatori, dezlănțuindu-și astfel energiile.

Cu sufletul plin de bucurie că au avut ocazia să cunoască mai îndeaproape viața Sfântului Francisc și realitatea Liceului Franciscan, să aprofundeze Cuvântul Domnului care a fost proclamat la Sfânta Liturghie, să interacționeze cu ceilalți elevi și să lege noi prietenii, participanții la această zi vocațională au făcut în final o fotografie de grup și după ce și-au luat rămas bun, s-au îndreptat spre localitățile și casele lor, fiind completată astfel o nouă filă în parcursul de reflecție la chemarea și vocația adresată de Dumnezeu fiecăruia dintre ei în parte.

Pr. Cristian Aiojoaei, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Liceul Franciscan Roman: Zi vocațională cu tema "Veniți și vedeți!"
 


lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat