Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În cartea "Exorciști împotriva satanei", un interviu inedit al Papei Francisc

Demonul caută falimentul omului, dar nu poate nimic dacă există rugăciunea

În acest interviu inedit, conținut în cartea "Esorcisti contro satana" (Edizioni Piemme, Segrate, 2023, 192 pagini) a jurnalistului Fabio Marchese Ragona, în librării de la 11 aprilie, Papa Francisc reafirmă că diavolul încearcă mereu să-i atace pe toți și seamănă neghină, chiar și în Biserică, încercând să-i pună pe unii împotriva altora. Textul începe cu relatarea unui exorcism făcut unei călugărițe.

Sfinte Părinte, în mărturia sorei posedate de diavol, se citește că diavolul, vorbind despre dumneavoastră, ar fi spus: "Îl urăsc, mereu vorbește rău despre mine. Ai văzut câte necazuri îi creez?". Cum să luăm aceste afirmații?

Nu cunosc personal cazul și deci nu pot să dau o evaluare. Dar este cu adevărat posibil care eu să-l sâcâi pe diavol, pentru că încerc să-l urmez pe Domnul și să fac ceea ce spune evanghelia. Și asta îl deranjează. În același timp, este bucuros cu siguranță atunci când comit vreun păcat. El caută falimentul omului, dar nu are nicio speranță dacă există rugăciunea.

Ați avut de-a face vreodată direct cu persoane posedate de diavol?

Când eram arhiepiscop de Buenos Aires, am avut diferite cazuri de persoane care au venit la mine spunând că sunt posedate de diavol. Le-am trimis la consultație la doi preoți buni "specialiști": nu sunt vindecători, ci exorciști. Unul se numește Carlos Alberto Mancuso și era exorcist în Dieceza de La Plata. Celălalt era duhovnicul meu, părintele Nicolas Mihaljevic, iezuit născut în Croația. Amândoi mi-au spus, după aceea, că dintre aceste persoane numai două sau trei erau realmente victime ale posesiei diabolice. Celelalte sufereau de obsesie diabolică, lucru care este ceva foarte diferit, pentru că nu-l aveau pe diavol în corp. Acesta lucru este bine de specificat.

Și ca pontif ați practicat vreodată exorcisme?

Nu, nu s-a întâmplat niciodată. Dacă ar trebui să se întâmple, aș cere sprijinul unui bun exorcist, așa cum făceam deja ca arhiepiscop.

Despre Benedict al XVI-lea mai multe persoane au spus că, în timpul pontificatului, a îndurat atacul diavolului - care ne ispitește mereu -, dar că, deși a suferit, a rezistat bine. Paul al VI-lea, în 1972, a spus că fumul satanei a intrat prin unele crăpături în templul lui Dumnezeu. Așadar, diavolul poate acționa și în Vatican și-l poate ataca și pe papa?

Desigur, diavolul încearcă să-i atace pe toți, fără deosebiri, și încearcă să lovească mai ales pe cei care au mai multe responsabilități în Biserică sau în societate. Și Isus a îndurat ispitele din partea diavolului și să ne gândim și la cele ale lui Simon Petru căruia Isus i-a spus: "Mergi în urma mea, satană". Așadar, și papa este atacat de Cel Rău. Suntem oameni și el încearcă mereu să ne atace. Este dureros, dar, în fața rugăciunii, el nu are nicio speranță! Și apoi, este adevărat, cum a spus Sfântul Paul al VI-lea, că diavolul poate să intre și în templul lui Dumnezeu, pentru a semăna neghină și a-i pune pe unii împotriva altora: diviziunile și atacurile sunt mereu operă a diavolului. El încearcă să se strecoare mereu pentru a corupe inima și mintea omului. Unica mântuire este a urma calea indicată de Cristos.

Trebuie să ne fie frică de diavol?

Eu cred că există diavoli foarte periculoși și vorbesc despre diavolii "educați". Vorbește despre asta și Isus, citim în Evanghelia după Sfântul Luca: spune că atunci când duhul rău este alungat, umblă prin deșert căutând alinare. Dar, la un moment dat, se plictisește și apoi se întoarce "acasă", de unde a fost alungat, și vede că este aranjată, este foarte frumoasă, ca atunci când el era înăuntru.

Ce se întâmplă în acel moment?

Merge să ia alți diavoli mai răi decât el, îi duce, intră în casa aceea, în mod educat, sună la sonerie, iau în stăpânire în mod educat. Sufletul, neavând grijă să examineze conștiința, nu-și dă seama de asta. Ori din lâncezeală spirituală îi lasă să intre. Aceștia sunt teribili. Pentru că te omoară. Este posesia cea mai urâtă. Mondenitatea spirituală acoperă toate aceste lucruri. Nu există scăpare: diavolul ori distruge în mod direct cu războaiele și cu nedreptățile, ori face asta în mod educat, în mod foarte diplomatic, așa cum relatează Isus. Este nevoie de discernământ.

(După L'Osservatore Romano, 11 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat