Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Funeraliile părintelui Toma Rediu

Pr. Toma Rediu, trecut la cele veșnice la 5 aprilie 2023, în Spitalul Municipal din Roman, a fost condus pe ultimul drum în comunitatea natală Iugani, marți din Octava Paștelui, 11 aprilie 2023. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. La altarul euharistic au fost prezenți PS Iosif Păuleț, PS Petru Gherghel împreună cu colegii de hirotonire ai părintelui răposat. Au concelebrat peste 60 de preoți în biserica parohială plină de credincioși, veniți și din localitățile păstorite de pr. Toma (Florești, Botoșani, Gura Humorului, Onești). Predica a fost rostită de PS Iosif Păuleț, coleg de hirotonire al părintelui răposat.

Salutându-i pe cei prezenți la înmormântare, ÎPS Aurel Percă a exprimat gândul că părintele Toma "are acum parte de Paștele veșnic, fiind alături de învingătorul morții, de Isus Cristos. Ne facem datoria de a ne ruga pentru el, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru tot binele semănat în parohiile unde a fost chemat să fie păstor".

Acestui prim moment i-a urmat citirea necrologului de către pr. Vasile Petrișor, secretar episcopal, care a ținut să menționeze locurile pe unde a slujit părintele răposat în cei aproape 44 de ani de preoție, încheind cu aceste cuvinte: "A fost un preot jovial care și-a iubit preoția și a încercat să-i slujească cât mai bine pe cei încredințat grijii sale pastorale."

În predica sa, PS Iosif Păuleț a ilustrat realitatea morții, dar și pe cea a învierii: "În fața ochilor noștri ni se prezintă moartea, privind sicriul cu trupul lipsit de viață al părintelui Toma. E greu să găsim cuvinte potrivite, care să ne aducă consolare și speranță. Sigur, adevărul învierii devine o sursă de speranță." Ce este învierea? "Este dovada că Cristos este Fiul lui Dumnezeu care a venit să salveze lumea de păcat și de moarte, iar adevărul învierii ne oferă consolare în momentele de durere și suferință. Ne amintește că nu se termină totul cu moartea, că moartea nu este decât începutul unei vieți noi și mai bune alături de Dumnezeu."

De aceea, a continuat PS Iosif Păuleț pe un ton exortativ: "Să ne consolăm la gândul că pr. Toma nu a murit definitiv, ci doar a plecat într-un loc mai bun, unde nu mai există durere, suferință și moarte."

Încheind gândurile sale, episcopul a invitat pe toți să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate lucrurile minunate înfăptuite de el prin părintele Toma, afirmând convingerea în puterea credinței a revederii cu el în patria celor fericiți din cer.

După liturgia euharistică și ritul împărtășaniei, au luat cuvântul patru persoane, care au reprezentat comunitățile unde pr. Toma Rediu a slujit în calitate de paroh. Mai întâi a vorbit o doamnă din Botoșani, unde părintele a slujit timp de 20 de ani. Cu gratitudine în cuvinte, a afirmat că în părintele Toma "am primit de la Dumnezeu un dar, un păstor, care s-a străduit să ne învețe tot ce e mai importat și mai frumos pe pământ: să-l iubim și să-l slujim pe Dumnezeu, să o cinstim pe Preasfânta Fecioară Maria, să iubim Preasfânta Euharistie, să practicăm cu evlavie devoțiunile credinței noastre catolice". Și a ținut să completeze și cu acest gând: "Dacă i-am greșit cu ceva părintelui, acum îl rugăm să ne ierte, și îl asigurăm că și noi l-am iertat, dacă din slăbiciune omenească sau din orice alt motiv ar fi putut greși față de noi."

O doamnă din Gura Humorului a exprimat într-o formă mai poetică recunoștința ei și a comunității pe care părintele a slujit-o timp de patru ani: "Primește, părinte, gândurile noastre ca un ecou și răspuns, ce vine prea târziu, al locului pustiu pe care l-ai lăsat plecând printre stele. Părinte, primește gândurile noastre și iartă-ne, dacă încă nu-i prea târziu, și caută-ne un loc ca să-l găsim, când voi veni la tine printre stele."

Reprezentanta comunității din Onești, de care părintele s-a îngrijit timp de nouă ani de zile, a ținut să sublinieze că parohul de atunci "a slujit cu statornicie și devotament comunitatea noastră. A muncit în tăcere și, de multe ori, în uitare, fără să aștepte aprecieri și laude din partea oamenilor. Eram convinși că toate le face spre slava lui Dumnezeu și binele sufletele noastre". A mai ținut să precizeze că, prin bunăvoința credincioșilor, s-au strâns bani pentru două gregoriene dăruite pentru sufletul părintelui Toma. Și-a încheiat cuvântarea, spunând: "La revedere, părinte Toma, și așteptați-ne și pe noi, căci suntem în drum spre același Tată ceresc."

Din partea Parohiei Florești a exprimat o doamnă mulțumire pentru sprijinul oferit de părintele Toma în cei cinci ani de slujire.

A vorbit și pr. Marcelin Rediu, nepot al preotului răposat, care a mulțumit pentru prezența tuturor, a episcopilor, a preoților și a credincioșilor din Iugani și din parohiile deja menționate.

ÎPS Aurel Percă a vorbit în numele episcopilor și al colegilor și i-a mulțumit în primul rând părintelui Cristian Galațanu pentru grija pe care a avut-o pentru pr. Toma în ultimele sale luni de viață la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Gherăești. A mai spus că pr. Toma a plecat din această lume în ajunul instituirii Preoției, în ajunul Joii Sfinte. A primit o hirotonire cu care a slujit cu atâta zel: "Mâini sfințite care au ținut trupul lui Cristos, mâini sfințite care au dezlegat atâția oameni. Și prin aceste mâini a coborât pacea și iertarea lui Dumnezeu în atâtea suflete." A mai spus că este al 11-lea confrate și coleg din promoția anului 1979, care-i părăsește. L-a descris ca fiind jovial și mereu prezent la întâlnirile colegiale anuale: "Ne va lipsi de-acum, dar vom avea unul care ne însoțește de sus în cer."

A mulțumit familiei și celor care i-au stat alături în ultimele luni. A dat apoi citire mesajului pe care un alt coleg, pr. Pavel Balint din Bad Deutsch-Altenburg (Austria), l-a transmit cu această ocazie, pentru colegul "drag și ospitalier".

A urmat procesiunea spre cimitirul parohial, unde pr. Toma a fost înmormântat.

Să-l răsplătească Domnul Isus, Marele Preot, pentru întreaga slujire pastorală și să-l facă vrednic de fericirea celor care văd fața lui Dumnezeu.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 aprilie: Iugani: Funeraliile părintelui Toma Rediu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat