Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Sfintele sărbători pascale, în cântecul toacei

Românii catolici din Torino s-au strâns, sub mantia protectoare a Sfintei Fecioare Maria, în biserica "Madonna del Carmine" pentru a celebra împreună perioada cea mai importantă a anului liturgic: Triduum-ul Pascal și Învierea Domnului, invitați de un sunet familiar și îmbietor: toaca.

Timpul Postului mare se apropie de sfârșit... în Miercurea Sfântă celebrăm ultima Cale a Sfintei Cruci a acestor 40 de zile de post și pregătire. O pregătire intensă, cu dorința de a înțelege și a pătrunde marele mister al dezvăluirii Sfintei Treimi.

În Joia Sfântă, într-o continuitate profundă cu ceea ce am "învățat" în zilele misiunilor populare, iată-ne uniți în Duhul Sfânt pentru a-l însoți pe Isus pe drumul care duce spre mântuirea noastră, a tuturor, cu convingerea că "doar înțelegerea și acceptarea iubirii lui Dumnezeu ne poate schimba, lăsând Duhul să se reînnoiască între noi, dar mai ales înlăuntrul nostru". Sunetul familiar al toacei ne-a reproiectat acasă, în trecut, în bisericile copilăriei, re-evocând amintiri păstrate în adâncul sufletului, frânturi de imagini, cântece și rugăciuni însușite în primii ani de viață.

Și Vinerea Sfântă ne întâmpină cu același dulce sunet: toaca ne cheamă la biserică!

Isus moare pentru noi. În tăcere. O tăcere divină prin care Cristos oferă toate suferințele sale Tatălui. O tăcere care ne învață că și cea mai mică suferință noastră, cea mai firavă lacrimă care ne curge pe obraz sau în suflet sunt culese de mâna lui Dumnezeu. O tăcere vindecătoare, căci "doar misterul iubirii ne poate schimba, prin puterea Duhului Sfânt, lăsându-ne atinși de puterea tămăduitoare a lui Cristos".

La Liturghia de Înviere din Sâmbăta Sfântă ne regăsim cu toții mai mult "Maria" decât "Marta": după pregătirile de acasă, așa cum am fost obișnuiți de mici copii, iată-ne din nou la picioarele lui Isus pentru a ne bucura împreună cu el de victoria vieții asupra morții. Pe meleaguri străine, în mijlocul unei societăți care spune "Paște fericit!", dar care nu merge în profunzimea misterului pascal, al lui Cristos cel înviat, am fost invitați să nu uităm de izvoarele existenței, credinței noastre, să avem curajul, perseverența, îndărătnicia de a nu ne pierde credința, speranța, iubirea pe care le-am experimentat la sânul vieții părinților noștri.

Duminica Paștelui, duminica "pietrelor date la o parte", duminica cea mai importantă a anului liturgic, ne salută cu adevărul credinței noastre: "Cristos a înviat!" și ne invită să lăsăm să lucreze în sufletele noastre lumina învierii în ciuda greutăților, păcatelor sau a căderilor, cu convingerea că împreună cu Cristos Înviat putem respira aerul proaspăt al unei vieți noi, prin îndepărtarea pietrelor care ne întunecă sufletul.

"Bucurați-vă!", "Nu vă temeți!", "Mergeți în Galileea!" sunt cele trei îndemnuri ale Evangheliei din cea de-a doua zi a Paștelui, îndemnuri care au scopul de a ne ilumina pașii către "trecerea de la moarte la viață, de la păcat la har, de la frică la încredere, de la dezolare la comuniune", după cum spunea Papa Francisc.

Și iată că bunul Dumnezeu ne-a dăruit bucuria petrecerii unui nou Paște împreună. Chiar dacă departe de țară, departe de tradițiile frumoase de acasă, am simțit bucuria Învierii lui Cristos în mijlocul comunității noastre: părintele paroh Iulian Herciu, părintele vicar Cezar Chelaru Dămoc, părintele Iosif-Claudiu Doboș ne-au călăuzit pașii, prin cuvintele predicilor sau în scaunul de spovadă, către lumina Învierii; corul comunității, dirijat de Octavian Matei, ne-a înălțat sufletele în bucurie, prin interpretarea atât de minunată a tuturor cântecelor care ne-au însoțit în această perioadă; iar Ioan Mateeș, prin măiestria-i în face să "cânte" toaca, ne-a proiectat parcă în "Arca lui Noe" a lui Lucian Blaga, unde "toaca este obiectul care ține rânduiala lui Dumnezeu, este simbolul așezării liturgice a universului, după concepția creștină. Toaca Tăriei l-a ajutat pe Noe să înfăptuiască totul, cântecul ei dând măsură ființei. «Mă duc să bat toaca, să laud Domnul cel adevărat!» Acest obiect marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Cântecul toacei face legătura între pământ și cer, între uman și divin, între ceea ce se cunoaște și ceea ce nu se cunoaște" (Emilia Ciordaș, "Simbolul ambivalent al Arcei").

Cristos a înviat!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-9 aprilie: Torino: Sfintele sărbători pascale, în cântecul toacei. Foto: Mihai Bursuc


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat