Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (10 aprilie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, evanghelia ne face să retrăim întâlnirea femeilor cu Isus înviat în dimineața de Paște. Ne amintește astfel că ele, femeile discipole, au fost primele care l-au văzut și l-au întâlnit.

Am putea să ne întrebăm: De ce ele? Pentru un motiv simplu: pentru că sunt primele care merg la mormânt. Ca toți discipolii, și ele sufereau pentru modul în care părea că s-a încheiat viața lui Isus; dar, diferit de ceilalți, nu rămân acasă paralizate de tristețe și de frică: dis-de-dimineață, la răsăritul soarelui, merg să onoreze trupul lui Isus ducând unguentele aromate. Mormântul a fost sigilat și ele se întreabă cine va putea să dea la o parte piatra, așa de grea (cf. Mc 16,1-3). Însă voința lor de a face acel gest de iubire prevalează peste toate. Nu se descurajează, ies din temerile lor și din angoasa lor. Iată calea pentru a-l găsi pe Cel Înviat: a ieși din temerile noastre, a ieși din angoasele noastre.

Să reparcurgem scena descrisă de evanghelie: femeile ajung, văd mormântul gol și, "cu teamă și bucurie mare", aleargă - spune textul - "să dea de știre discipolilor lui" (Mt 28,8). Or, chiar în timp ce merg să dea această veste, Isus le iese în întâmpinare. Este frumos acest lucru: Isus le întâlnește în timp ce merg să-l vestească. Atunci când noi îl vestim pe Domnul, Domnul vine la noi. Uneori, ne gândim că modul pentru a sta aproape de Dumnezeu este acela de a-l ține cât mai strâns de noi; pentru că, după aceea, dacă ne expunem și începem să vorbim despre el, vin judecăți, critici, eventual nu știm să răspundem la anumite întrebări sau provocări și atunci este mai bine să nu vorbim despre el și să ne închidem: nu, acest lucru nu este bun! În schimb, Domnul vine în timp ce el este vestit. Tu îl găsești mereu pe Domnul pe drumul vestirii. Vestește-l pe Domnul și îl vei întâlni. Caută-l pe Domnul și îl vei întâlni. Mereu pe drum, asta ne învață femeile: Isus este întâlnit mărturisindu-l. Să punem asta în inimă: Isus este întâlnit mărturisindu-l.

Să dăm un exemplu. Poate că ni s-a întâmplat vreodată să primim o veste minunată, ca de exemplu nașterea unui copil. Atunci, unul dintre primele lucruri pe care le facem este să împărtășim această veste bună cu prietenii: "Știi, am un copil... este frumos". Și, relatând asta, ne repetăm asta și nouă înșine și într-un fel facem să retrăim asta și mai mult în noi. Dacă asta se întâmplă pentru o veste bună, din toate zilele sau din unele zile importante, se întâmplă infinit mai mult pentru Isus, care nu este numai o veste bună, și nici vestea cea mai frumoasă a vieții, nu, ci el este viața însăși, el este "învierea și viața" (In 11,25). De fiecare dată când îl vestim, nu făcând propagandă sau prozelitism - acel lucru nu: a vesti este una, a face propagandă și prozelitism este alta. Creștinul vestește, cel care are alte scopuri face prozelitism și acest lucru nu merge -,Domnul ne vine în întâmpinare. El vine cu respect și iubire, ca darul cel mai frumos de împărtășit. Isus locuiește mai mult în noi de fiecare dată când noi îl vestim.

Să ne mai gândim la femeile din evanghelie: era piatra sigilată și cu toate acestea merg la mormânt; exista o cetate întreagă care l-a văzut pe Isus pe cruce și totuși merg în cetate ca să-l anunțe viu. Iubiți frați și surori, când îl întâlnim pe Isus, nicio piedică nu ne poate reține de la vestirea lui. Dacă în schimb ținem pentru noi bucuria sa, probabil este pentru că încă nu l-am întâlnit cu adevărat.

Fraților, surorilor, în fața experienței femeilor ne întrebăm: Spune-mi, când a fost ultima dată când l-ai mărturisit pe Isus? Când a fost ultima dată când eu l-am mărturisit pe Isus? Astăzi, ce anume fac pentru ca persoanele pe care le întâlnesc să primească bucuria vestirii sale? De asemenea: cineva poate spune: această persoană este senină, este fericită, este bună pentru că l-a întâlnit pe Isus? Despre fiecare dintre noi se poate spune asta? Să-i cerem Sfintei Fecioare Maria să ne ajute să fim vestitori bucuroși ai evangheliei.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Astăzi este a douăzeci și cincea aniversare a așa-numitului "Acord din Vinerea Sfântă sau din Belfast", care a pus capăt violențelor care, timp de decenii, au tulburat Irlanda de Nord. Cu spirit recunoscător, îl rog pe Dumnezeul păcii ca tot ceea ce s-a obținut în acea trecere istorică să se poată consolida în folosul tuturor bărbaților și al femeilor din Insula Irlanda.

Reînnoiesc urările de Paște Fericit vouă tuturor, romani și pelerini din diferite țări: "Cristos a înviat; adevărat a înviat". Vă salut cordial, îndeosebi pe adolescenții din parohiile din Vigevano, pe tinerii din Pisa și pe cei din Appiano Gentile.

Le mulțumesc celor care mi-au trimis urări de bine în ultimele zile. Sunt recunoscător mai ales pentru rugăciuni; prin mijlocirea Fecioarei Maria, Dumnezeu să răsplătească pe fiecare cu darurile sale!

Și urez tuturor să petreacă în bucuria credinței aceste zile din Octava de Paște, în care se prelungește celebrarea Învierii lui Cristos. Să perseverăm în invocarea darului păcii pentru toată lumea, în special pentru iubita și martirizata Ucraina.

O zi bună de Lunea Îngerului! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat