Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc în Noaptea de Paște (8 aprilie 2023)

Noaptea urmează să se termine și se aprind primele lumini ale zorilor, când femeile pornesc la drum spre mormântul lui Isus. Înaintează nesigure, rătăcite, cu inima sfâșiată de durere pentru acea moarte care îl luase pe Cel Iubit. Dar, ajungând la acel loc și văzând mormântul gol, schimbă direcția, schimbă drumul; părăsesc mormântul și aleargă să le vestească discipolilor un parcurs nou: Isus a înviat și îi așteaptă în Galileea. În viața acestor femei a avut loc Paștele, care înseamnă trecere: de fapt, ele trec de la drumul calm spre mormânt la alergarea bucuroasă spre discipoli, pentru a le spune nu numai că Domnul a înviat, ci că există o destinație la care să ajungă imediat, Galileea. Întâlnirea cu Cel Înviat este acolo. Renașterea discipolilor, învierea inimii lor trece prin Galileea. Să intrăm și noi pe acest drum al discipolilor care merge de la mormânt la Galileea.

Femeile, spune evanghelia, "au mers să viziteze mormântul" (Mt 28,1). Ele cred că Isus se află în locul morții și că totul s-a terminat pentru totdeauna. Uneori ni se întâmplă și nouă să credem că bucuria întâlnirii cu Isus aparține trecutului, în timp ce în prezent cunoaștem mai ales niște morminte sigilate: cele ale dezamăgirilor noastre, ale amărăciunilor noastre, ale neîncrederii noastre, ale acelui "nu mai este nimic de făcut", "lucrurile nu se vor schimba niciodată", "mai bine să trăim ziua asta", pentru că "nu există certitudine despre ziua de mâine". Și noi, dacă am fost încleștați de durere, oprimați de tristețe, umiliți de păcat, amărâți din cauza vreunui eșec sau chinuiți de vreo preocupare, am experimentat gustul amar al oboselii și am văzut stingându-se bucuria în inimă.

Uneori, am simțit pur și simplu truda de a duce înainte cotidianitatea, obosiți să riscăm personal în fața zidului de cauciuc al unei lumi unde par să prevaleze mereu legile celui mai viclean și ale celui mai puternic. Alteori, ne-am simțit neputincioși și descurajați în fața puterii răului, a conflictelor care sfâșie relațiile, a logicilor calculului și ale indiferenței care par să guverneze societatea, a cancerului corupției - există atâta corupție -, a răspândirii nedreptății, a vânturilor geroase ale războiului. De asemenea, poate că ne-am aflat față în față cu moartea, pentru că ne-a luat prezența dulce a celor dragi ai noștri sau pentru că ne-a atins ușor în boală sau în calamități, și cu ușurință am rămas pradă dezamăgirii și a secat izvorul speranței. Astfel, pentru aceste sau alte situații - fiecare dintre noi le cunoaște pe ale sale -, drumurile noastre se opresc în fața mormintelor și noi rămânem imobili pentru a plânge și a deplânge, singuri și neputincioși pentru a ne repeta "pentru ce"-urile noastre. Acel lanț de "pentru ce"...

În schimb, femeile, la Paște, nu rămân paralizate în fața unui mormânt, ci, spune evanghelia, "plecând în grabă de la mormânt, cu frică și cu bucurie mare, au alergat să dea de știre discipolilor lui" (v. 8). Duc vestea care va schimba pentru totdeauna viața și istoria: Cristos a înviat! (cf. v. 6). Și, în același timp, păstrează și transmit recomandarea Domnului, invitația sa adresată discipolilor: să meargă în Galileea, pentru că acolo îl vor vedea (cf. v. 7). Dar, fraților și surorilor, ne întrebăm astăzi: Ce înseamnă a merge în Galileea? Două lucruri: pe de o parte, a ieși din închiderea cenacolului pentru a merge în regiunea locuită de oameni (cf. Mt 4,15), a ieși din ascunzătoare pentru a se deschide la misiune, a evada din frică pentru a merge spre viitor. Și, pe de altă parte - și acest lucru este foarte frumos -, înseamnă a se întoarce la origini, pentru că tocmai în Galileea a început totul. Acolo Domnul i-a întâlnit și i-a chemat pentru prima dată pe discipoli. Așadar, a merge în Galileea înseamnă a se întoarce la harul originar, înseamnă a recăpăta amintirea care regenerează speranța, "amintirea viitorului" cu care am fost însemnați de Cel Înviat.

Iată, așadar, ce anume face Paștele Domnului: ne împinge să mergem înainte, să ieșim din sentimentul de înfrângere, să dăm la o parte piatra de la mormintele în care adesea închidem speranța, să privim cu încredere la viitor, pentru că Cristos a înviat și a schimbat direcția istoriei; dar, pentru a face asta, Paștele Domnului ne duce din nou la trecutul nostru de har, ne face să mergem din nou în Galileea, acolo unde a început istoria noastră de iubire cu Isus, unde a fost prima chemare. Adică ne cere să retrăim acel moment, acea situație, acea experiență în care l-am întâlnit pe Domnul, am experimentat iubirea sa și am primit o privire nouă și luminoasă asupra noastră, asupra realității, asupra misterului vieții. Fraților și surorilor, pentru a învia, pentru a reîncepe, pentru a relua drumul, avem nevoie mereu să ne întoarcem în Galileea, adică să mergem din nou nu la un Isus abstract, ideal, ci la amintirea vie, la amintirea concretă și palpitantă a primei întâlniri cu el. Da, pentru a merge trebuie să ne amintim; pentru a avea speranță trebuie să hrănim amintirea. Și aceasta este invitația: amintește-ți și mergi! Dacă recuperezi prima iubire, uimirea și bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, vei merge înainte. Amintește-ți și mergi!

Amintește-ți de Galileea ta și mergi spre Galileea ta. Este "locul" în care l-ai cunoscut pe Isus personal, unde pentru tine el nu a rămas un personaj istoric ca alții, ci a devenit persoana vieții: nu un Dumnezeu îndepărtat, ci Dumnezeul apropiat, care te cunoaște mai mult decât oricare altul și te iubește mai mult decât oricare altul. Frate, soră, amintește-ți de Galileea, de Galileea ta: de chemarea ta, de acel cuvânt al lui Dumnezeu care într-un moment precis ți-a vorbit chiar ție; de acea experiență puternică în Duhul, de cea mai mare bucurie a iertării simțită după Spovada aceea, de acel moment intens și de neuitat de rugăciune, de acea lumină care s-a aprins înăuntru și a transformat viața ta, de acea întâlnire, de acel pelerinaj... Fiecare știe unde este propria Galilee, fiecare dintre noi cunoaște propriul loc de înviere interioară, cel inițial, cel fundamental, cel care a schimbat lucrurile. Nu putem să-l lăsăm trecutului, Cel Înviat ne invită să mergem acolo pentru a face Paștele. Amintește-ți de Galileea ta, comemoreaz-o, reînsuflețește-o. Întoarce-te la acea primă întâlnire. Întreabă-te cum a fost și când a fost, reconstruiește contextul, timpul și locul, resimte emoția și senzațiile, retrăiește culorile și gusturile. Pentru că tu știi, atunci când ai uitat acea primă iubire, atunci când ai nesocotit acea primă întâlnire a început să se depoziteze praf pe inima ta. Și ai experimentat tristețea și, ca pentru discipoli, totul a părut fără perspectivă, cu o piatră pentru a sigila speranța. Dar astăzi, frate, soră, forța de Paște invită să dăm la o parte pietrele dezamăgirii și ale neîncrederii; Domnul, expert în a da la o parte pietrele de mormânt ale păcatului și ale fricii, vrea să lumineze amintirea ta sfântă, amintirea ta cea mai frumoasă, să facă actuală acea primă întâlnire cu el. Amintește-ți și mergi: întoarce-te la el, regăsește harul învierii lui Dumnezeu în tine! Întoarce-te în Galileea, întoarce-te în Galileea ta.

Fraților, surorilor, să-l urmăm pe Isus în Galileea, să-l întâlnim și să-l adorăm acolo unde el așteaptă pe fiecare dintre noi. Să retrăim frumusețea momentului când, după ce l-am descoperit viu, l-am proclamat Stăpân al vieții noastre. Să ne întoarcem în Galileea, la Galileea primei iubiri: fiecare să se întoarcă la propria Galilee, aceea a primei întâlniri, și să înviem la viață nouă!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat