Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Calea Crucii de la Colosseum în Vinerea Sfântă 2023

"Voci de pace într-un timp de război"

Meditațiile și rugăciunile pentru Calea Crucii de la Colosseum din Vinerea Mare din acest an provin din mărturiile victimelor violenței pe care Papa Francisc le-a întâlnit în timpul călătoriilor sale apostolice internaționale din ultimii zece ani. Oficialii Curiei Romane au compilat mărturii din Ucraina, Rusia, Țara Sfântă, Africa Centrală, Orientul Mijlociu, America de Sud și din alte părți ale lumii pentru a însoți cele 14 stațiuni, intitulate "Voci de pace într-un timp de război", precizează Catholic News Agency.

Rugăciunea de la început

Doamne Isuse, tu ești "pacea noastră" (Ef 2,14).
Înainte de Pătimire, ai spus: "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea" (In 14,27). Doamne, avem nevoie de pacea ta, de acea pace pe care numai cu forțele noastre nu reușim s-o construim. Avem nevoie să auzim repetându-ni-se acele cuvinte cu care, odată înviat, de trei ori ai încurajat inimile discipolilor: "Pace vouă!" (In 20,29.21.26). Isuse, care pentru noi îmbrățișezi crucea, privește pământul nostru însetat de pace în timp ce sângele fraților și al surorilor tale continuă să fie vărsat și lacrimile atâtor mame, care îi pierd pe copii în război, se amestecă la acelea ale sfintei tale mame. Și tu, Doamne, ai plâns asupra Ierusalimului, pentru că nu a recunoscut calea păcii (cf. Lc 19,42).
Chiar din Țara Sfântă se desfășoară, în această seară, drumul crucii în urma ta. Îl vom parcurge ascultând suferința ta, reflectată în cea a fraților și a surorilor care în lume au îndurat și îndură lipsa de pace, lăsându-ne săpați înăuntru de mărturii și rezonanțe ajunse la urechea și la inima papei și în cursul vizitelor sale. Sunt ecouri de pace care apar în acest "al treilea război mondial pe bucăți", strigăte care vin din țări și zone sfâșiate astăzi de violențe, nedreptăți și sărăcie. Toate locurile în care se îndură conflicte, uri și persecuții sunt prezente în rugăciunea din această Vineri Sfântă.
Doamne Isuse, la nașterea ta, îngerii în cer au proclamat: "Pe pământ pace oamenilor" (Lc 2,14). Acum la cer se înalță rugăciunile noastre pentru a atrage "pacea pe pământ, dorință profundă a ființelor umane din toate timpurile" (Pacem in terris, 1). Ne rugăm implorând acea pace pe care ne-ai încredințat-o și pe care nu reușim s-o păstrăm. Isuse, de pe cruce îmbrățișezi lumea întreagă: iartă greșelile noastre, vindecă inimile noastre, dăruiește-ne pacea ta!

1. Isus este condamnat la moarte
(voci de pace din Țara Sfântă)
Atunci [Pilat] li l-a eliberat pe Baraba, iar pe Isus, biciuindu-l, l-a dat ca să fie răstignit (Mt 27,26).
Baraba sau Isus? Trebuie să aleagă. Nu este o alegere oarecare: este vorba de a decide unde să stea, ce poziție să ia în evenimentele complexe ale vieții. Pacea, pe care toți o dorim, nu se naște de la sine, ci așteaptă o decizie a noastră. Astăzi, ca și atunci, suntem chemați încontinuu să alegem între Baraba sau Isus: răzvrătirea sau blândețea, armele sau mărturia, puterea umană sau forța silențioasă a seminței mici, puterea lumii sau cea a Duhului. În Țara Sfântă, pare că alegerea noastră cade mereu asupra lui Baraba. Violența pare să fie unicul nostru limbaj. Motorul retorsiunilor reciproce este alimentat încontinuu de propria durere, care devine adesea unicul criteriu de judecată. Dreptatea și iertarea nu reușesc să-și vorbească. Trăim împreună, fără a ne recunoaște unul pe altul, refuzând unul existența altuia, condamnându-ne reciproc, într-un cerc vicios fără sfârșit și tot mai violent. Și în acest context încărcat de ură și supărare, suntem chemați și noi să exprimăm o judecată și să luăm decizia noastră. Și nu putem face asta fără a privi la acel condamnat la moarte tăcut, perdant, dar asupra căruia a căzut alegerea noastră, Isus. Cristos ne invită să nu folosim metrul lui Pilat și al mulțimii, ci să recunoaștem suferința celuilalt, să punem în dialog dreptatea și iertarea și să dorim mântuirea pentru toți, chiar și pentru tâlhari, chiar și pentru Baraba.
Să ne rugăm, spunând: Luminează-ne, Doamne Isuse!
Când credem că avem mereu dreptate: Luminează-ne, Doamne Isuse!
Când condamnăm fără apel pe frați: Luminează-ne, Doamne Isuse!
Când închidem ochii în fața nedreptății: Luminează-ne, Doamne Isuse!
Când sufocăm binele în jurul nostru: Luminează-ne, Doamne Isuse!

2. Isus ia crucea pe umeri
(voci de pace de la un migrant din Africa occidentală)
El însuși, pe lemn, a purtat păcatele noastre în trupul său pentru ca noi, murind pentru păcate, să trăim pentru dreptate. Prin rănile lui ați fost vindecați (1Pt 2,24).
Via crucis a mea a început în urmă cu 6 ani, când am părăsit orașul meu. După 13 zile de călătorie, am ajuns în deșert și l-am traversat timp de opt zile, întâlnind mașini incendiate, bidoane de apă goale, cadavre umane, până am ajuns în Libia. Cine mai trebuia să-i plătească pe traficanți pentru traversare a fost închis și torturat până când a plătit. Unii și-au pierdut viața, alții capul. Mi-au promis că mă pun pe o navă spre Europa, dar călătoriile au fost anulate și n-am mai primit banii înapoi. Acolo era război și am ajuns să nu mai facem caz de violență și de gloanțele care zburau. Am găsit de lucru ca stucator pentru a plăti o altă traversare. Până la urmă, am urcat cu peste 100 de persoane pe o barcă. Am navigat multe ore înainte ca o navă italiană să ne salveze. Eram plin de bucurie, ne-am îngenuncheat pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu; apoi am descoperit că nava se întorcea în Libia. Acolo am fost închiși într-un centru de detenție, cel mai rău loc din lume. După zece luni, eram din nou într-o barcă. În prima noapte, au fost valuri mari, patru inși au căzut în mare, am reușit să salvăm doi. Am adormit sperând să mor. Trezindu-mă, am văzut alături de mine persoane care zâmbeau. Niște pescari tunisieni au chemat ajutoare, nava s-a apropiat de chei și niște ONG-uri ne-au dat mâncare, haine și adăpost. Am lucrat pentru a plăti o altă traversare. Era a șasea oară; după trei zile pe mare, am ajuns în Malta. Am rămas într-un centru timp de șase luni și acolo am pierdut capul; în fiecare seară îl întrebam pe Dumnezeu pentru ce: pentru ce oameni ca noi trebuie să ne considerăm dușmani? Atâtea persoane care fug de război poartă cruci asemănătoare cu a mea.
Să ne rugăm, spunând: Eliberează-ne, Doamne Isuse!
De condamnările ușoare ale aproapelui: Eliberează-ne, Doamne Isuse!
De judecățile grăbite: Eliberează-ne, Doamne Isuse!
De critici și de cuvintele inutile: Eliberează-ne, Doamne Isuse!
De bârfe distrugătoare: Eliberează-ne, Doamne Isuse!

3. Isus care pentru întâia oară
(voci de pace de la tinerii din America Centrală)
Iar el a purtat suferințele noastre și durerile noastre le-a luat asupra lui. Noi l-am considerat lovit, bătut de Dumnezeu și umilit. Dar el era străpuns pentru nelegiuirile noastre, lovit pentru păcatele noastre (Is 53,4-5).
Noi, tinerii, vrem pacea. Dar adesea cădem și căderea are atâtea nume: ne aruncă la pământ lenea, frica, descurajarea, precum și promisiunile goale ale unei vieți ușoare, dar murdare, făcută din aviditate și corupție. Acest lucru mărește spiralele traficului de droguri, a violenței, a dependențelor și a exploatării persoanelor, în timp ce prea multe familii continuă să plângă pierderea copiilor; și nepedepsirea celui care înșală, răpește și ucide nu se termină. Cum să obținem pacea? Isuse, tu ai căzut sub cruce, dar apoi te-ai ridicat, ai luat din nou crucea și cu ea ne-ai dat pacea. Ne determini să luăm în mână viața, ne determini la curajul angajării, care în limba noastră se spune compromiso. Și înseamnă a spune nu atâtor compromisos, compromisurilor false care ucid pacea. Suntem plini de aceste compromisuri: nu vrem violență, dar atacă pe social pe cel care nu gândește ca noi; vrem o societate unită, dar nu ne străduim să înțelegem pe cel pe care-l avem alături; mai rău, neglijăm pe cel care are nevoie de noi. Doamne, pune-ne în inimă dorința de a ridica pe cineva care se află la pământ. Așa cum faci tu cu noi.
Să ne rugăm, spunând: Ridică-ne, Doamne Isuse!
Din lenea noastră: Ridică-ne, Doamne Isuse!
Din căderile noastre: Ridică-ne, Doamne Isuse!
Din tristețile noastre: Ridică-ne, Doamne Isuse!
Din gândul că a-i ajuta pe alții nu ne revine nouă: Ridică-ne, Doamne Isuse!

4. Isus o întâlnește pe Mama sa
(voci de pace de la o mamă din America de Sud)
Simeon i-a binecuvântat și i-a spus Mariei, mama lui: "Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi -, iar o sabie va străpunge sufletul tău!" (Lc 2,34-35).
În 2012, explozia unei bombe plasate de luptătorii de gherilă mi-a devastat un picior. Schijele mi-au provocat zeci de răni pe corp. Din acel moment îmi amintesc urletele oamenilor și sânge pretutindeni. Dar ceea ce m-a terorizat mai mult a fost să văd fetița mea de șapte luni, acoperită de sânge, cu multe bucăți de sticlă înfipte pe fața ei mică. Ce trebuie să fi fost pentru Maria să vadă fața lui Isus tumefiată și însângerată! Eu, victimă a acelei violențe nesăbuite, la început am simțit furie și resentiment, dar după aceea am descoperit că, dacă răspândeam ură, cream și mai multă violență. Am înțeles că înlăuntrul meu și în jurul meu erau răni mai adânci decât cele ale corpului. Am înțeles că atâtea victime aveau nevoie să descopere, ca mine și prin intermediul meu, că nu s-a terminat nici pentru ele și că nu se poate trăi din resentiment. Astfel, am început să le ajut: am studiat pentru a învăța cum să prevenim accidentele din cauza milioanelor de mine semănate în teritoriul nostru. Îi mulțumesc lui Isus și Mamei sale, pentru că am descoperit că a șterge lacrimile celorlalți nu este timp pierdut, ci medicamentul cel mai bun pentru a ne vindeca pe noi înșine.
Să ne rugăm, spunând: Dă-ne să te recunoaștem, Doamne Isuse!
Pe fața desfigurată a celui care suferă: Dă-ne să te recunoaștem, Doamne Isuse!
În cei mici și în cei săraci: Dă-ne să te recunoaștem, Doamne Isuse!
În cel care invocă un gest de iubire: Dă-ne să te recunoaștem, Doamne Isuse!
În cei persecutați din cauza dreptății: Dă-ne să te recunoaștem, Doamne Isuse!

5. Simon din Cirene îl ajută pe Isus
(voci de pace de la trei migranți care provin din Africa, Sudul Asiei și Orientul Mijlociu)
Pe când îl duceau, l-au prins pe un oarecare Simon din Cirene, care venea de la câmp, și i-au pus lui crucea ca s-o poarte după Isus (Lc 23,26).
[1] Eu sunt o persoană rănită de ură. Ura, experimentată o dată, nu se uită, te schimbă. Ura asumă forme oribile. Conduce o ființă umană să folosească un pistol nu numai pentru a împușca pe altul, ci și pentru a-i rupe oasele în timp ce alții privesc. Am înăuntru un gol de iubire care mă face să simt o povară inutilă. Va exista un Simon din Cirene pentru mine? [2] Viața mea este în călătorie, am scăpat de bombe, de cuțite, de foame și de durere. Am fost împins într-un camion, ascuns în cufere, aruncat pe bărci periculoase. Și totuși, călătoria mea a continuat pentru a ajunge într-un loc sigur, care să ofere libertate și oportunitate, unde să se poată da și primi iubire, unde să practic credința mea, unde să sper să fie real. Va exista un Simon din Cirene pentru mine? [3] Adesea sunt întrebat: Cine ești? De ce ești aici? Care este status-ul tău? Te aștepți să rămâi? Unde vei merge? Nu sunt întrebări care vor să rănească, dar rănesc. Fac să se reducă ceea ce sper să fie ca un semn pe căsuțele dintr-un modul; trebuie să aleg străin, victimă, unul care cere azil, refugiat, migrant, altceva, dar ceea ce aș vrea să scriu este persoană, frate, prieten, credincios, aproapele... Va exista un Simon din Cirene pentru mine?
Să ne rugăm, spunând: Iartă-ne, Doamne Isuse!
Te-am disprețuit în cei nenorociți: Iartă-ne, Doamne Isuse!
Te-am ignorat în cei care au nevoie de ajutor: Iartă-ne, Doamne Isuse!
Te-am abandonat în cei lipsiți de apărare: Iartă-ne, Doamne Isuse!
Nu te-am slujit în cei suferinzi: Iartă-ne, Doamne Isuse!

6. Veronica șterge fața lui Isus
(voci de pace de la un preot călugăr din Peninsula Balcanică)
Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci am fost flămând, și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat, și mi-ați dat să beau, am fost străin, și m-ați primit, gol, și m-ați îmbrăcat, bolnav, și m-ați vizitat, am fost în închisoare, și ați venit la mine (Mt 25, 34-36).
Eram un paroh de 40 de ani când a venit războiul: niște agenți înarmați au intrat în casa parohială și m-au dus într-un lagăr unde am petrecut patru luni. Au fost teribile: lipsiți de condițiile igienice minime, înduram foame și sete, fără a ne putea spăla și bărbieri; eram maltratați fizic, bătuți și torturați cu diferite obiecte. Mă duceau afară, chiar și de cinci ori pe zi, mai ales noaptea, numindu-mă paroh și lovindu-mă. Mi-au rupt, între altele, trei coaste și m-au amenințat că-mi vor smulge unghiile, că îmi vor pune sare pe răni, că mă vor jupui de viu. Odată a fost așa de greu să rezist, încât am rugat gardianul să mă ucidă, convins cum eram că și-așa ar fi făcut-o. Gardianul mi-a răspuns: "Nu vei muri așa de ușor, pentru tine vom primi în schimb 150 de-ai noștri". Acele cuvinte au retrezit în mine speranța de a supraviețui. Dar n-aș fi fost în stare să suport tot acel rău singur, fără Dumnezeu: rugăciunea, repetată în inimă, a făcut minuni. Și Providența a venit sub formă de ajutoare și de mâncare, printr-o femeie musulmană, Fatima, care a reușit să ajungă la mine, făcându-și loc prin mijlocul urii. A fost pentru mine ca Veronica pentru Isus. Acum, până la sfârșitul zilelor mele, mărturisesc ororile războiului și strig: Să nu mai fie niciodată război!
Să ne rugăm, spunând: Dă-ne privirea ta, Doamne Isuse!
Pentru a iubi pe cel care nu este iubit: Dă-ne privirea ta, Doamne Isuse!
Pentru a ajuta pe cel care a pierdut calea: Dă-ne privirea ta, Doamne Isuse!
Pentru a ne îngriji de cel care îndură violență: Dă-ne privirea ta, Doamne Isuse!
Pentru a primi pe cel care se căiește de rău: Dă-ne privirea ta, Doamne Isuse!

7. Isus cade a doua oară
(voci de pace de la doi adolescenți din Africa de Nord)
"Doamne, când te-am văzut flămând, și te-am hrănit, sau însetat, și ți-am dat să bei? Când te-am văzut străin, și te-am primit, sau gol, și te-am îmbrăcat? Când te-am văzut bolnav sau în închisoare, și am venit la tine?". Iar regele, răspunzând, le va spune: "Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,37-40).
[1] Mi numesc Joseph, am 16 ani. Am ajuns în lagărul pentru evacuați cu părinții mei în 2015 și trăiesc aici de peste opt ani. Dacă ar fi fost pace, aș fi rămas la casa mea, unde m-am născut, și m-aș fi bucurat de copilărie. Aici viața nu este frumoasă. Mi-e frică de viitor, pentru mine și pentru ceilalți tineri. Pentru ce suferim în lagărul pentru evacuați? Din cauza conflictelor care se desfășoară în țara mea, biciuită de război de când există ea. Fără pace nu vom reuși să ne ridicăm. De fiecare dată se promite pacea, dar se continuă să se cadă sub povara războiului, crucea noastră. Mulțumesc lui Dumnezeu, care ca un tată ne ridică, și atâtor oameni generoși pe care probabil nu-i voi cunoaște niciodată și care, ajutându-ne, ne permit să supraviețuim. [2] Eu sunt Johnson și din 2014 trăiesc într-un alt lagăr pentru evacuați, blocul B, sectorul 2. Am 14 ani și sunt în clasa a treia elementară. Aici viața nu este bună, mulți copii nu merg la școală, pentru că nu sunt profesori și școli pentru toți, locul este prea mic și aglomerat, nu există nici măcar spațiul pentru a juca fotbal. Vrem pacea pentru a ne întoarce acasă. Pacea este bună, războiul este rău. Aș vrea să spun asta liderilor lumii. Și tuturor prietenilor le cer să se roage pentru pace.
Să ne rugăm, spunând: Fă-ne puternici, Doamne Isuse!
În ora încercării: Fă-ne puternici, Doamne Isuse!
În truda de a construi punți de fraternitate: Fă-ne puternici, Doamne Isuse!
În purtarea crucii noastre: Fă-ne puternici, Doamne Isuse!
În a da mărturie despre evanghelie: Fă-ne puternici, Doamne Isuse!

8. Isus întâlnește femeile din Ierusalim
(voci de pace din sud-estul asiatic)
Îl urma și o mare mulțime de popor și de femei care-și băteau pieptul și-l plângeau (Lc 23,27).
Isuse, porți crucea ta. Și cred că și țara mea poartă crucea sa. Suntem un popor care iubește pacea, dar suntem striviți de crucea conflictului: de violență, de mutările interne, de atacurile la locurile de cult... Este o povară grea, Isuse, pe care o târâm într-o via crucis care pare interminabilă. Lacrimile mamelor noastre plâng foamea copiilor lor. Și ca și ei, tot așa nici eu nu am multe cuvinte cu care să mă rog, dar atâtea lacrimi de oferit. Doamne, cortegiul care te conducea la Calvar era teribil, dar în rândul mulțimii urâțite de rău și-au făcut loc niște femei care plângeau. Pentru a-ți da forță au fost ele, mame care vedeau în tine nu un condamnat, ci un fiu. Și la noi a ieșit din mulțime o femeie, devenită mamă în spirit pentru atâția, care în apărarea oamenilor săi a îngenuncheat în fața puterii desfășurate a armelor și, dispusă să-și dea viața, a invocat cu blândețe pace și reconciliere. Isuse, acum ca și atunci, în zarva macabră a urii se naște dansul păcii. Și noi, creștinii, vrem să fim instrumente de pace. Convertește-ne la tine, Isuse, și dă-ne forță, pentru că numai tu ești forța noastră.
Să ne rugăm, spunând: Convertește-ne, Doamne Isuse!
De comercializarea de arme fără scrupule de conștiință: Convertește-ne, Doamne Isuse!
De destinarea banilor pentru armamente și nu pentru alimente: Convertește-ne, Doamne Isuse!
De la sclavia banului care provoacă războaie și nedreptăți: Convertește-ne, Doamne Isuse!
Ca să se transforme sulițele în seceri: Convertește-ne, Doamne Isuse!

9. Isus cade pentru a treia oară
(voci de pace de la o consacrată din Africa Centrală)
Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu care cade în pământ nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine își iubește viața o va pierde; cine își urăște viața în lumea aceasta o păstrează pentru viața veșnică (In 12,24-25).
La 5 decembrie 2013, la ora 5 dimineața, am fost trezită de arme. Rebelii invadau capitala. Mulți alergau și încercau să se ascundă, dar era suficient a intersecta un cartuș liber pentru a muri. A fost începutul suferințelor indescriptibile: ucideri, pierderea membrilor din familie, prieteni și colegi. Sora mea a dispărut și nu s-a mai întors, ceea ce a provocat traume mari tatălui, care ne-a lăsat după câțiva ani ca urmare a unei scurte boli. Eu continuam să plâng. În acea vale de lacrimi și de "pentru ce"... m-am gândit la Isus. Și el a căzut sub povara violenței, ajungând să spună pe cruce: "Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?". Uneam "pentru ce"-urile mele cu ale sale și un răspuns și-a făcut spațiu în mine: iubește așa cum te iubește Isus. A fost lumina în mijlocul întunericului. Am înțeles că trebuia să iau forța de a iubi. De atunci, de fiecare dată când există un minimum de calm, merg la Liturghie. Pentru a ajunge în parohie, trebuie să parcurg mult drum și să trec prin cel puțin trei bariere rebele. Însă, Liturghie după Liturghie, a crescut în mine o certitudine: cu toate că am pierdut practic totul, inclusiv casa unde am crescut, totul trece în afară de Dumnezeu. Asta m-a ridicat și împreună cu câțiva prieteni am început să adunăm copii, care se jucau de-a soldații, pentru a încerca să le transmitem lor, care sunt viitorul, valorile evanghelice ale ajutorului reciproc, ale iertării, ale onestității, pentru ca visul păcii să devină realitate.
Să ne rugăm, spunând: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De frica de a nu fi iubiți: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De frica de a fi neînțeleși: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De frica de a fi uitați: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De frica de a nu reuși: Vindecă-ne, Doamne Isuse!

10. Isus este despuiat de haine
(voci de pace de la tinerii din Ucraina și din Rusia)
[Soldații] l-au răstignit și, împărțind hainele lui, au aruncat zarurile pentru ele, care ce să ia. Aceasta ca să se împlinească Scriptura: Au împărțit între ei hainele mele și pentru tunica mea au aruncat zaruri (Mc 15,24; In 19,24).
[1] Anul trecut, tata și mama m-au luat pe mine și pe fratele meu mai mic pentru a ne duce în Italia, unde bunica noastră lucra de peste douăzeci de ani. Am plecat din Mariupol în timpul nopții. La graniță, soldații l-au blocat pe tatăl meu și i-au spus că trebuia să rămână în Ucraina pentru a lupta. Noi am continuat în autocar timp de alte două zile. Ajunși în Italia, eu eram trist. M-am simțit despuiat de toate: complet gol. Nu cunoșteam limba și nu aveam niciun prieten. Bunica se străduia pentru a mă face să mă simt norocos, dar eu nu făceam altceva decât să spun că voiam să mă întorc acasă. La sfârșit, familia mea a decis să se întoarcă în Ucraina. Aici, situația continuă să fie dificilă, este război în toate părțile, orașul este distrus. Dar în inimă mi-a rămas acea certitudine despre care îmi vorbea bunica atunci când plângeam: "Vei vedea, va trece totul. Și cu ajutorul bunului Dumnezeu se va întoarce pacea". [2] Eu în schimb, sunt un tânăr rus... în timp ce spun asta, simt aproape un sentiment de vină, dar în același timp nu înțeleg pentru ce și mă simt rău de două ori. Despuiat de fericire și de vise pentru viitor. Sunt doi ani de când le văd plângând pe bunica și pe mama. O scrisoare ne-a comunicat că fratele meu mai mare a murit, dar mi-l mai amintesc în ziua împliniri vârstei de 18 ani, zâmbitor și strălucitor ca soarele, și toate acestea numai câteva săptămâni înainte de a pleca pentru o călătorie lungă. Toți ne spuneau că trebuia să fim orgolioși, dar acasă era numai multă suferință și tristețe. Același lucru s-a întâmplat și pentru tata și bunicul, și ei sunt plecați și nu mai știm nimic. Un coleg de școală, cu multă frică, mi-a spus la ureche că este războiul. Întors acasă, am scris o rugăciune: Isuse, te rog, fă să fie pacea în toată lumea și ca toți să putem fi frați.
Să ne rugăm, spunând: Purifică-ne, Doamne Isuse!
De resentiment și de supărare: Purifică-ne, Doamne Isuse!
De cuvintele și de reacțiile violente: Purifică-ne, Doamne Isuse!
De atitudini care creează diviziuni: Purifică-ne, Doamne Isuse!
De căutarea de a apărea umilind pe alții: Purifică-ne, Doamne Isuse!

11. Isus este pironit pe cruce
(voci de pace de la un tânăr din Orientul Apropiat)
Împreună cu el au răstignit și doi tâlhari, unul la dreapta și unul la stânga lui. Cei care treceau rosteau blasfemii împotriva lui, clătinând din cap și spunând: "Hei, tu, care dărâmi templul și-l construiești în trei zile, salvează-te pe tine însuți coborând de pe cruce!" (Mc 15,27-30).
În 2012, grupuri de extremiști înarmați au intrat în cartierul nostru, ucigând cu rafale de mitralieră pe cei care se găseau pe balcoane și în locuințe. Aveam nouă ani. Îmi amintesc de angoasa mamei și a tatălui; seara, ne-am găsit îmbrățișați și în rugăciune, conștienți de o nouă realitate foarte dură în fața noastră. Războiul devenea în fiecare zi mai oribil. Pentru perioade lungi lipseau lumina și apa și s-au săpat fântâni peste tot. Mâncarea era o problemă zilnică. În 2014, în timp ce eram pe balcon, o bombă a explodat în fața casei, izbindu-ne în interior și acoperindu-ne de sticle și schije. După puține luni, o altă bombă a lovit camera părinților mei, care s-au salvat prin minune și au decis cu mâhnire să părăsească țara. A început un alt calvar, pentru că, după două tentative de a obține o viză, nu ne-a rămas decât să ne îmbarcăm. Am riscat viața, am rămas pe o stâncă pentru a aștepta zorile și o navă a pazei de coastă. Salvați, locuitorii din acel loc ne-au primit cu brațele deschise, înțelegând dificultățile noastre. Războiul a fost crucea vieții noastre. Războiul ucide speranța. În țara noastră, și mai mult după calamitățile naturale teribile, multe familii, copii și bătrâni sunt fără speranță. În numele lui Isus, care a deschis brațele pe cruce, întindeți mâna poporului meu!
Să ne rugăm, spunând: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De incapacitatea de a dialoga: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De neîncredere și de suspiciune: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De nerăbdare și de grabă: Vindecă-ne, Doamne Isuse!
De închidere și de izolare: Vindecă-ne, Doamne Isuse!

12. Isus moare iertându-i pe ucigașii săi
(voci de pace de la o mamă din Asia Occidentală)
Atunci Isus a spus: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!". Era cam pe la ora a șasea și s-a făcut întuneric pe tot pământul până la ora a noua. Soarele s-a întunecat. Catapeteasma templului s-a sfâșiat la mijloc. Isus a strigat cu glas puternic și a spus: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu". Și spunând aceasta, și-a dat duhul (Lc 23,34.44-46).
La 6 august 2014, orașul a fost trezit de bombe. Teroriștii erau la ușă. Cu trei săptămâni înainte, invadaseră orașele și satele vecine, tratându-i cu cruzime. De aceea am fugit, dar după câteva zile ne-am întors acasă. Într-o dimineață, în timp ce eram ocupați și copiii se jucau în fața caselor, a răsunat în aer o lovitură de obuz. Am ieșit în fugă. Nu se mai auzeau vocile copiilor, dar creșteau urletele adulților. Fiul meu, verișorul său și tânăra vecină de casă care se pregătea pentru căsătorie au fost loviți: morți. Uciderea acestor trei îngeri ne-a determinat să fugim: dacă n-ar fi fost ei, rămânând în oraș, inevitabil am fi căzut în mâinile teroriștilor. Nu este ușor de a accepta această realitate. Totuși, credința mă ajută să sper, pentru că îmi amintește că morții sunt în brațele lui Isus. Și noi, supraviețuitorii, încercăm să iertăm agresorul, pentru că Isus i-a iertat pe călăii săi. În morțile noastre credem în tine, Stăpâne al vieții. Vrem să te urmăm și să mărturisim că iubirea ta este mai puternică decât toate.
Să ne rugăm, spunând: Învață-ne, Doamne Isuse!
Să iubim, așa cum tu ne-ai iubit: Învață-ne, Doamne Isuse!
Să iertăm, așa cum tu ne-ai iertat: Învață-ne, Doamne Isuse!
Să facem primul pas pentru a ne reconcilia: Învață-ne, Doamne Isuse!
Să facem bine fără a cere răsplata: Învață-ne, Doamne Isuse!

13. Isus este coborât de pe cruce
(voci de pace de la o călugăriță din Africa Orientală)
Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos? Oare necazul sau strâmtorarea sau persecuția sau foametea sau lipsa de haine sau primejdia sau sabia?... Dar în toate acestea noi suntem mai mult decât învingători prin cel care ne-a iubit (Rom 8,35.37).
Era 7 septembrie 2022, zi în care în țara noastră amintim Acordul cu care, în sfârșit, s-a recunoscut poporului nostru dreptul la independență deplină, când, pe neașteptate, s-a întâmplat ceva ce a sfărâmat bucuria: o soră, dintotdeauna misionară în ținuturile noastre, a fost ucisă. Teroriștii au intrat în casă și fără milă i-au luat viața. Ziua victoriei s-a schimbat în înfrângere: frica și incertitudinea au inundat inimile noastre. Experiența a sute de familii care au văzut moartea tragică a celor dragi ai lor a devenit realitate: între brațele noastre zăcea corpul fără viață al surorii. Nu este ușor de a asista la moartea violentă a unuia din familie, a unui prieten, a unui vecin de casă, așa cum nu este ușor a vedea propria casă și propriile averi reduse în cenușă și viitorul devenind întunecat. Dar aceasta este viața poporului meu, este viața mea. Însă, așa cum ne-a fost mărturisit și cum învățăm la școala Fecioarei din Nazaret, care l-a primit în brațele sale pe Isus fără viață și l-a contemplat cu iubirea iluminată de credință, nu trebuie să încetăm niciodată să găsim curajul de a visa un viitor de speranță, pace și reconciliere. Pentru că iubirea lui Cristos Înviat a fost revărsată în inimile noastre, pentru că el este pacea noastră, el este adevărata noastră victorie. Și nimic nu ne va despărți vreodată de iubirea sa.
Să ne rugăm, spunând: Ai milă de noi, Doamne Isuse!
Bunule Păstor, care îți dai viața pentru turma ta: Ai milă de noi, Doamne Isuse!
Tu care, murind, ai distrus moartea: Ai milă de noi, Doamne Isuse!
Tu care, străpuns în inimă, faci să izvorască Viața: Ai milă de noi, Doamne Isuse!
Tu care din mormânt iluminezi Istoria: Ai milă de noi, Doamne Isuse!

14. Isus este depus în mormânt
(voci de pace de la tinere fete din Africa Australă)
După acestea, Iosif din Arimateea [...] i-a cerut lui Pilat să ia trupul lui Isus. Pilat i-a permis. Atunci, a venit și a luat trupul lui Isus. A venit și Nicodim [...] și a adus un amestec de smirnă și aloe, cam de o sută de litre. Ei au luat trupul lui Isus, l-au înfășurat în giulgiuri, cu uleiuri aromate (In 19,38-40).
Era o vineri seara, când rebelii au năvălit în satul nostru, au luat ostatici pe toți cei pe care au putut, au deportat pe cei pe care i-au găsit și au încărcat tot ceea ce jefuiseră. În timpul drumului, au ucis mulți bărbați cu gloanțe și cuțite. Femeile le-au dus într-un parc. În fiecare zi, eram maltratate în trup și în suflet. Despuiate de haine și de demnitate, trăiam goale ca să nu fugim. Prin har, într-o zi, când ne-au trimis să luăm apă la fluviu, am reușit să fug. Provincia noastră este și astăzi un loc de lacrimi și durere. Când papa a venit în continentul nostru, am depus sub crucea lui Isus hainele bărbaților înarmați, care încă ne provoacă frică. În numele lui Isus îi iertăm pentru tot ceea ce ne-au făcut. Domnului îi cerem harul unei conviețuiri pașnice și umane. Știm și credem că mormântul nu este ultima locuință, ci că suntem toți chemați la viață nouă în Ierusalimul ceresc.
Să ne rugăm, spunând: Păzește-ne, Doamne Isuse!
În speranța care nu dezamăgește: Păzește-ne, Doamne Isuse!
În lumina care nu se stinge: Păzește-ne, Doamne Isuse!
În iertarea care reînnoiește inima: Păzește-ne, Doamne Isuse!
În pacea care ne face fericiți: Păzește-ne, Doamne Isuse!

Rugăciune de încheiere
("14 mulțumim")
Doamne Isuse, Cuvânt veșnic al Tatălui, pentru noi te-ai făcut tăcere. Și în tăcerea care ne conduce la mormântul tău mai este un cuvânt pe care vrem să ți-l spunem, regândind la drumul crucii parcurs cu tine: mulțumim!
Mulțumim, Doamne Isuse, pentru blândețea care încurcă aroganța.
Mulțumim, pentru curajul cu care ai îmbrățișat crucea.
Mulțumim, pentru pacea care izvorăște din rănile tale.
Mulțumim, pentru că ne-ai dăruit-o ca Mamă a noastră pe Sfânta ta Mamă.
Mulțumim, pentru iubirea arătată în fața trădării.
Mulțumim, pentru că ai schimbat lacrimile în zâmbet.
Mulțumim, pentru că i-ai iubit pe toți fără a exclude pe nimeni.
Mulțumim, pentru speranța pe care o reverși în ora încercării.
Mulțumim, pentru milostivirea care vindecă mizeriile.
Mulțumim, pentru că te-ai despuiat de toate pentru a ne îmbogăți.
Mulțumim, pentru că ai schimbat crucea în pom de viață.
Mulțumim, pentru iertarea pe care ai oferit-o ucigașilor tăi.
Mulțumim, pentru că ai înfrânt moartea.
Mulțumim, Doamne Isuse, pentru lumina pe care ai aprins-o în nopțile noastre și, reconciliind orice diviziune, ne-a făcut pe toți frați, fii ai aceluiași Tată care este în ceruri:
Tatăl nostru

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat