Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc la Casal del Marmo, capelanul: Semn de speranță a unei vieți noi pentru toți

de Salvatore Cernuzio

Nu vor fi tinerii care erau în urmă cu zece ani, astăzi după-amiază [6 aprilie 2023], în închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo, unde papa - ca în 2013 - va merge să celebreze Liturghia In Coena Domini din Joia Sfântă. "Din fericire, aș spune", glumește tânărul capelan, părintele Nicolò Ceccolini, la telefon cu mass-media vaticane. Semn că evident funcționează parcursurile educative și de reabilitare duse înainte de "sat", și anume comunitatea de muncă mereu activă pentru deținuți. Un cuvânt, "deținuți", pe care părintele Nicolò nu-l folosește niciodată în cursul interviului. Pentru el sunt mereu și numai "tinerii", circa cincizeci de femei și bărbați de la 14 la 25 de ani, italieni, arabi, africani, romi, atei sau catolici, ortodocși precum și circa cincisprezece musulmani care în aceste zile trăiesc Ramadan-ul. "Și pentru ei este o ocazie specială, foarte așteptată - relatează el - chiar și numai din curiozitatea de a întâlni o persoană care știu că este importantă și care vine să-i viziteze".

Comunitate "colorată"

"Aici la Casal del Marmo este o comunitate foarte colorată", subliniază capelanul. Din ea fac parte agenții din poliția penitenciară, educatori, psihologi, medici, profesori, împreună cu directoarea și cu comandantul, toți atenți și angajați mereu pe urma acestor tineri. Cu doisprezece tineri papa va face ritul antic și mereu emoționant al spălării picioarelor. L-a făcut în urmă cu zece ani și l-a refăcut în anii care au urmat, în locurile de suferință vizitate cum ar fi penitenciare, centre de refugiați, structuri pentru îngrijirea și primirea bolnavilor. Alegerea tinerilor cărora pontiful le va spăla picioarele nu a urmat un criteriu specific: "Pentru noi toți sunt egali", afirmă capelanul. Care ține să ne relateze cum pregătirile pentru venirea papei i-au unit pe toți, întărind acel simț de comunitate care, în mod inevitabil, într-un loc de "lumini și umbre" cum este o închisoare este adesea pus la încercare.

Bucurie și așteptare pentru papa

"Pentru noi este o mare bucurie, pentru că este un gest de mare preferință al papei care pentru a doua oară după zece ani se întoarce la Casal del Marmo. Și o preferință a papei față de lumea din închisoare, îndeosebi față de tineri", spune Ceccolini. "În mod clar tinerii prezenți s-au schimbat. Din fericire, aș spune. Nu mai avem pe niciunul aici în interior care era prezent în urmă cu zece ani. Vizita este foarte așteptată... Este un moment important, un semn de speranță, un semn al posibilității unei vieți noi și diferite pentru toți".

A face "să repornească" vieți altminteri stătute

"Pentru toți", repetă preotul. Nu numai pentru cel care a comis delicte "minore", precum furturi, răpiri, distribuire de droguri, ci și pentru cel care s-a pătat cu delicte mai grave "împotriva persoanei", precum omucideri și atentate. Cristos, în figura vicarului său, vine să-i viziteze pe toți. Și la Casal del Marmo se încearcă să se transmită acest mesaj, încercând în același timp să se facă "să repornească" vieți altminteri stătute ale delincvenței și suferinței. Se face asta prin școlarizare, munci manuale, educație la relațiile sociale.

Lumini și umbre

"Desigur, nu este ușor mereu", admite părintele Nicolò. El este din 2011 în "clădiri", mai întâi ca seminarist, acum drept capelan. "În urmă cu zece ani eram diacon când a venit papa. Acum ne vom întâlni din nou", zâmbește el. În acești ani istorii, fețe, scene a intersectat multe și se poate declara foarte bine martor al unei "realități", cea din închisoare, care nu este mereu pozitivă. "Lumini și umbre", întocmai. "În închisoarea pentru minori noi avem aceeași realitate a închisorii pentru adulți în ceea ce privește tipologia delictelor. Închisoarea prezintă mereu limite foarte mari pentru reeducarea unui tânăr, deci avem în față o realitate în care întunericul și lumina conviețuiesc mereu. Dacă pentru unii tineri poate să fie util și să folosească măcar ca pauză de reflecție, pentru atâția alții din păcate devine însă uneori «Universitatea delictului", în sensul că acela care intră pentru furt poate învăța altceva...". Papa Francisc va celebra Liturghia In Coena Domini în formă restrânsă în mijlocul deținuților din institutul de la porțile Romei, același unde a prezidat celebrarea din triduum-ul pascal...

Școală și laboratoare

Fiecărui tânăr care intră între zidurile institutului îi este rezervată primire și atenție, "prin figura educatorului care se îngrijește imediat de primele nevoi, înainte de toate cea a unei ascultări și a unei prime cunoașteri". După aceea, explică tot capelanul, "tânărul este inserat în grupul celor egali cu el și se încearcă lent să se reactiveze parcursuri care au fost întrerupte sau uneori nu au fost începute niciodată, ca de exemplu școala de alfabetizare sau școala superioară". Apoi există "laboratoare mai manuale, mai formative": grădinărit, frizerie, tâmplărie. Toate acestea "în cadrul unui context foarte dificil".

A dedica tinerilor timp și ascultare

Ca preot, părintele Nicolò se inserează ducând înainte o pastorație a ascultării și o pastorație a timpului: "Unul din lucrurile pe care le-am învățat în acești ani - relatează el - este că prima formă de pastorație este prezența, adică faptul de a fi prezenți cât mai mult posibil. Mi-am dat seama că nu atât discursurile și cuvintele frumoase construiesc ceva, ci faptul că tinerii mă văd. Asta creează un raport de familiaritate și de prietenie care permite după aceea să se parcurgă un drum împreună". Duminică în capelă se celebrează mereu Euharistia. Tinerii pot să participe liber: "Rămâne mereu un frumos moment de întâlnire". În schimb, timpul săptămânii, Ceccolini a ales să nu se lege de activități deosebite, ci "să-i stimuleze pe alții să facă asta, cum sunt voluntarii, pentru că astfel am mai mult timp la dispoziția tinerilor. Timp pentru ascultare și pentru întâlnire așa încât să ofere o relație pozitivă".

Privire profundă

Și tinerii merg la el? "Da, da. Și eu îi caut mult. În ochii mei, chiar dacă sunt un preot catolic, toți sunt egali... Făcând abstracție de cel care este creștin, ortodox, catolic sau musulman, pentru mine toți sunt egali, toți cu aceeași nevoie de a fi priviți nu numai pentru ceea au făcut și nu numai pentru ceea ce spun documentele. Au nevoie să fie priviți cu o privire mai profundă".

(După Vatican News, 6 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat