Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia Crismei

În Joia Mare (6 aprilie 2023), PS Iosif Păuleț a celebrat Liturghia Crismei în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, începând cu ora 10.30, și a sfințit uleiurile care se vor folosi în celebrarea sacramentelor: uleiul bolnavilor, uleiul catecumenilor și Sfânta Crismă. Au participat la această Liturghie unică din anul liturgic PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au fost prezenți pentru concelebrare în jur de 50 de preoți, cu precădere din Iași și localitățile învecinate. În anii precedenți, numărul preoților adunați în catedrală în jurul episcopului se ridica la 300. Participarea atât de redusă a fost cauzată de ninsorile abundente din regiunea Moldovei, care au afectat circulația în ultimele două zile. Rămași în parohiile lor, preoții au fost invitați să participe la celebrarea transmisă prin mijloacele de comunicare, radio ERCIS FM și Angelus TV.

Celebrarea liturgică s-a deschis cu procesiunea care a pornit din Catedrala "Adormirea Maicii Domnului". În salutul său adresat celor prezenți în catedrală și celor care ascultau și participau de acasă la Liturghie - preoți și laici - episcopul Iosif Păuleț a ținut să precizeze că vremea capricioasă i-a împiedicat pe mulți să fie prezenți fizic în catedrală. Acest lucru s-a întâmplat și acum trei ani, din cauza pandemiei. Liturghia Crismei este o zi a preoției comune, pe care o au toți credincioșii în virtutea Botezului primit, și a preoției ministeriale sau sacramentale, pe care o au preoții prin hirotonire. I-a invitat pe preoți să trăiască în spirit această zi, mulțumindu-i Domnului pentru darul vocației preoțești.

Au fost proclamate lecturile sfinte din cartea profetului Isaia și din Apocalipsul Sfântului Ioan. Evanghelia, proclamată de diaconului Ciprian Fechetă, a redat episodul în care Isus este la Nazaret și citește un pasaj din Cartea profetului Isaia, după relatarea evanghelistului Luca.

În omilia sa, PS Iosif Păuleț a extras din evanghelie precizarea că ochii tuturor celor din evanghelie erau ațintiți asupra lui Isus. Plecând de la acest detaliu, episcopul s-a referit la preoți și le-a amintit de ziua hirotonirii, când ochii lor erau cu totul ațintiți asupra lui Isus, inima lor simțindu-se prea mică pentru a face un spațiu tot mai mare Domnului divin în viața lor. Această ațintire cu timpul s-a diminuat, lucru pentru care fiecare preot trebuie să ceară iertare: "Nu totdeauna inima noastră a rămas doar a lui; nu totdeauna urechile noastre au fost atente la glasul lui; nu totdeauna limba noastră l-a mărturisit pe el; nu totdeauna dorințele și așteptările noastre au fost identice cu ale lui; nu totdeauna viața noastră a rămas orientată spre el." Însă Isus, "în ciuda fragilității noastre", niciodată nu și-a luat privirea de la cel care a fost ales să fie preot.

Păstorul diecezei a propus apoi în cadrul omiliei trei direcții importante pentru viața preoțească: 1) cultivarea propriei vocații preoțești; 2) relația cu ceilalți confrați; 3) slujirea semenilor. În realizarea primei direcții, preotul este chemat să fie omul rugăciunii, să recite Liturgia Orelor, să celebreze cu pietate Sfânta Liturghie. Aceste lucruri trebuie să preceadă și să însoțească price activitate pastorală. Cu privire la relația cu ceilalți frați, episcopul Iosif a avertizat cu privire la pericolul individualismului, recomandând comuniunea cu ceilalți preoți, cu episcopul, cu oamenii: "Să-i cerem Domnului acest mare dar al comuniunii și al fraternității!" A treia direcția se referă la slujirea semenilor. Preoții sunt chemați să fie "semne și instrumente ale iubirii lui Isus în mijlocul oamenilor" prin prietenie adevărată și însoțire, prin spovada pe care o oferă, prin orice act de slujire.

Liturghia a continuat cu reînnoirea voturilor preoțești. Preoții, din catedrală și din parohii, au rostit cu convingere un întreit "Vreau" prin care se angajau să-și trăiască vocația în slujire și ascultare, spre binele poporului lui Dumnezeu.

După ofertoriu a fost prezentat uleiul bolnavilor de către un seminarist. Celebrarea a continuat cu liturgia euharistică. După ritul împărtășaniei a fost prezentat și sfințit uleiul catecumenilor de un alt seminarist. Diaconul Ciprian Fechetă a adus înaintea altarului vasul cu Sfânta Crismă. Acesta a fost amestecat cu balsam și a fost sfințit de către episcop, preoților cerându-li-se să întindă și ei în cadrul rugăciunii de binecuvântare mâna dreaptă.

La finalul celebrării, PS Iosif Păuleț a ținut să le mulțumească preoților pentru toată disponibilitatea, colaborarea și slujirea pe care o exercită în diferitele comunități ale Diecezei de Iași. I-a încredințat de însoțirea rugăciunii sale, rugându-i totodată pe credincioși să nu uite să ofere rugăciuni pentru preoți, căci și ei sunt "oameni între oameni" care au nevoie de prietenie, de însoțire, de încurajare.

Cântările înălțătoare de la această Liturghie au fost intonate de Corul Mare al catedralei susținut de corul Seminarului Mare.

Celebrarea s-a încheiat cu procesiunea spre Catedrala "Adormirea Maicii Domnului", unde episcopii împreună cu preoții au intonat cântarea latină "Salve, Regina".

Domnul Isus, Marele Preot al Noului Legământ, să privească astăzi cu iubire predilectă spre fiecare preot, în ziua înființării Sfintei Preoții, iar această privire divină cuceritoare să fie imbold în continuarea frumoasei și exigentei slujiri preoțești în toate formele ei, în ciuda oricăror greutăți sau neputințe, spre răspândirea nestingherită a frumuseții divinului Mântuitor între oameni.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 aprilie: Iași: Liturghia Crismei


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat