Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Ce înseamnă să fii preot al lui Cristos

În Joia Sfântă, în care se celebrează și Liturghia Crismei, în cadrul căreia preoții se adună în jurul episcopului pentru a-și reînnoi promisiunile de la hirotonire, reluăm discursul Papei Francisc adresat seminariștilor din Barcelona, pe care i-a primit în audiență în ziua de 10 decembrie 2022 și cărora le-a vorbit despre ce înseamnă să fii preot al lui Cristos.

[...] Amintiți-vă că, atunci când sunteți preoți, prima voastră obligație va fi o viață de rugăciune care să se nască din recunoștință pentru acea iubire preferențială pe care v-a arătat-o Dumnezeu chemându-vă în slujba lui. Acesta este primul mister bucuros din care se naște totul. În această fază de formare în care vă aflați, v-ar face bine dacă în rugăciunea voastră veți putea să vă confruntați cu atitudinile Sfintei Fecioare, întrebându-vă: cum era ea când a chemat-o Dumnezeu?, și eu cum eram? Cu ce râvnă socotesc viitoarea mea viață sacerdotală? Mă voi ridica - spune Sfântul Manuel - ca o bulă într-o oală care clocotește de iubire, ca să-l duc pe Dumnezeu în lume? Îl voi duce până pe munți, în locurile cele mai grele și dureroase?

Preotul "nu este stăpânitor de suflete pentru argint și aur... bogăția lui, puterea lui, este doar virtutea numelui lui Isus", adică făcându-l prezent în Euharistie, în sacramente, în cuvânt, ca să se nască în inimile oamenilor, să fie în toate și mereu instrumentul lor. Pentru aceasta ne oferim, asemenea lui Isus, în templu, ca victime, pentru mântuirea lumii. Și, în ultimul mister plin de bucurie există o idee foarte importantă pentru toată viața ta, să nu o lăsați niciodată, mă refer la Isus pierdut în templu, acel Isus pe care trebuie să mă întorc mereu să-l caut în tabernacol. Pierdeți-vă acolo cu El, ca să-i așteptați pe credincioșii voștri: «preotul cel bun știe foarte bine că, atâta timp cât nu are ochi care să plângă, mâini cu care să se mortifice și trup care să sufere, nu are dreptul să spună că a făcut tot ce trebuia să facă pentru sufletele care îi sunt încredințate».

Această încredințare prefigurează ceea ce puteți medita în misterele de durere. Dumnezeu ne cere jertfă, jertfă a inimii, predare a voinței noastre, așa cum ne propune el în Ghetsemani; jertfă a sensibilității, în asceza pe care o contemplăm în biciuire; jertfă a onoarei, atât de spaniolă, crezând - cum cântă în imnul din Postul Mare - că a căuta laurii nobilimii, ai titlului academic, ai elogiului lumesc, ne îndepărtează de Dumnezeu și, mai degrabă, trebuie să aspirăm la coroanele de spini care ne identifică cu Domnul. Aici este jertfa de a asuma propria cruce și de a începe un drum, adesea de abandonare, este jertfa vieții. Privind la cruce, ridicăm ochii la cer și ne vedem destinul. Vă pare greu? Nu este, sunt de ajuns lucruri simple: patul tare, camera îngustă, masa slabă și săracă, nopțile la căpătâiul celor muribunzi, trezirea dimineața devreme deschizând biserica înaintea barurilor și a aștepta, însoțindu-l pe Isus singur, pe păcătoși și pe cei răniți pe calea vieții.

Și ajungem la misterele de slavă, care sunt mulțumirea noastră pentru Liturghia lui Isus pe cruce. După triumful învierii, Isus a intrat în sanctuarul cerului și de acolo perpetuează această continuă aducere de mulțumire. Văzându-l așezat la dreapta Tatălui, ne cheamă la speranță și ne umple de bucurie, pentru că el ne asigură paradisul. Pentru aceasta, Dumnezeu trimite pe Duhul Sfânt, singurul care ne poate învăța aceste mistere și, într-o zi, vă va da darul de a fi preoți ai lui Cristos. Nu încetați niciodată să vă bucurați și să vă amintiți de această iubire preferată care se revarsă și se va revărsa din belșug în inima voastră, la hirotonirea voastră și în restul zilelor voastre. Nu stingeți niciodată acel foc care vă va face predicatori îndrăzneți ai evangheliei, împărțitori ai comorilor divine. Uniți-vă trupul cu cel al lui Isus, ca Maria, pentru a vă oferi cu el în jertfa euharistică și, de asemenea, în slava triumfului tău.

Dragi seminariști, luați-vă rozariul și rugați-o pe Maria, Regina și Maica milostivirii, să vă ajute să dezvăluiți misterele preoției la care vă cheamă Dumnezeu, contemplând misterele Fiului său, acceptând că bucuria urmării și a identificării perfecte în cruce sunt singura cale către glorie. Dumnezeu să vă binecuvânteze.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat