Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Calea Sfintei Cruci la Sanctuarul "dei Piloni" Montà d'Alba

Românii catolici din Torino, din Alba și împrejurimi au celebrat, împreună cu părintele Lucian Avădăni, părintele Cezar Chelaru Dămoc și părintele Iosif-Claudiu Doboș, Calea Sfintei Cruci în după-amiaza Duminicii Floriilor, 2 aprilie 2023, la Sanctuarul "dei Piloni".

Sanctuarul "dei Piloni", "cel mai mic munte sacru din Piemont", se găsește în cătunul Laione, la 40 de kilometri distanță de Torino. Vechiul sit de cult din epoca romană este alcătuit dintr-o biserică romanică, "Grotta dell'Agonia", menționată încă din anii 1400, dedicată Sfinților Filip și Iacob, treisprezece capele ce conțin grupuri de statui care înfățișează scene din patima lui Cristos și Sfântul Mormânt care încheie itinerariul devoțional evocator.

Întâlnirea anuală pentru celebrarea Căii Sfintei Cruci a văzut reunindu-se și în acest an un grup numeros de români din diaspora, dornici de o zi comunitară, împreună cu Cristos, în parcurgerea drumului cel mai "celebru" al creștinătății. Un drum parcurs în dorința de a ne regăsi, de a ne întoarce la izvoarele credinței noastre. Papa Benedict al XVI-lea spunea: "Isus, adevăratul Fiu, într-un sens foarte profund a intrat el însuși în «exil», pentru a ne aduce pe toți înapoi acasă de la înstrăinare." Iar noi, înstrăinați de locurile natale, cu riscul de a ne îndepărta și mai mult de însuși Dumnezeu într-o societate din ce în ce mai secularizată, ne-am regăsit în diferitele pasaje ale drumului spre Golgota: poate împreună cu mulțimea care cerea moartea lui Isus și căruia i-am încărcat crucea cu păcate, poate ne-am identificat cu Simon din Cirene sau cu femeile care îl plângeau pe Isus, poate am simțit durerea Mariei pentru proprii copii...

Drumul prin păduricea care găzduiește acest parcurs ne-a condus înspre mormântul lui Isus. Un mormânt în care am pus și noi durerile noastre, suferințele, păcatele, dar mai ales speranța. Căci noi avem un atu în plus față de cei care l-au înmormântat pe Isus: noi știm, suntem convinși, că El va învia în a treia zi. Motiv pentru care, la încheierea stațiunilor, am intonat împreună: "Cristos a înviat!".

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste momente împreună, cu dorința de a putea sărbători cu o inimă curată și plina de iubire Paștele Domnului, căci "Limita dintre «înaintea lui Cristos» și «după Cristos» nu este o graniță trasată de istorie sau pe hartă, ci este un semn interior care traversează inima noastră. Atâta timp cât trăim în egoism, suntem și astăzi cei care trăim «înaintea lui Cristos»" (Papa Benedic al XVI-lea).

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Torino: Calea Sfintei Cruci la Sanctuarul "dei Piloni" Montà d'Alba. Foto: Mihai Bursuc


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat