Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Calea Sfintei Cruci... la catedrală

În seara de marți, 4 aprilie 2023, la ora 20:00, era programată Calea Sfintei Cruci pe dealul Cetățuia, o tradiție anuală, care reunește de mai mulți ani de zile întreaga comunitate catolică din Iași. Însă din cauza condițiilor meteo, anul acesta, Calea Sfintei Cruci a avut loc în interiorul Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

De organizarea momentului de rugăciune s-a ocupat pr. Eduard-Cristian David împreună cu tinerii de la catedrală și părinții vicari sau responsabili cu pastorația diferitelor grupuri de tineri din Iași.

Acestui apel la comuniune de rugăciune în jurul crucii au răspuns afirmativ tineri din toate parohiile catolice din Iași și din mai multe asociații și grupuri catolice: tineri din Parohia "Sfânta Tereza", Parohia "Sfântul Anton de Padova" și de la catedrală, tineri din Acțiunea Catolică, Asociația Studenților Catolici din Iași, din Corul Juvenes Ecclesiae, Trupa Cântăreață și Taizé, tineri de la ERCIS FM, Caritas, Don Orione, Don Guanella, studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic și din grupul adolescenților de la catedrală.

Deși ziua stabilită pentru Calea crucii a început cu frig, ploaie și... ninsoare, am sperat până în ultima clipă că va trece și noi ne vom putea desfășura planurile așa cum le-am stabilit. Ceea ce uitam era că acestea erau planurile noastre... dar poate nu și ale Lui. Ne-am propus să facem o jertfă, să ne îmbrăcăm mai gros și totuși să facem efortul de a parcurge ceea ce se anunța a fi "o primă cale a crucii pe zăpadă".

Dar pentru că vremea a devenit din ce în ce mai rece și ninsoarea din ce în ce mai abundentă, spre seară am luat decizia de a ne aduna în catedrală pentru a permite participarea la acest moment de rugăciune pentru cât mai mulți tineri.

Meditațiile la cele paisprezece stațiuni ale Căii sfintei cruci au fost cele folosite la Via Crucis prezidată de Papa Francisc în Vinerea Sfântă a anului 2018. Acestea au fost scrise de cincisprezece tineri și tinere din Italia, coordonați de scriitorul Andrea Monda. Meditând la aceste stațiuni, tinerii din catedrala din Iași s-au putut regăsi mai ușor într-o situație sau alta, într-o frază sau cuvânt din cele ascultate. În fond, Calea crucii nu este doar despre drumul suferinței eliberatoare a lui Cristos de acum 2000 de ani, ci și despre Cristos care parcurge, prin noi sau prin alții, de nenumărate ori, același drum de condamnare, de judecată nedreaptă, dar și de apropiere și ajutorare din partea unor necunoscuți, ca acum 2000 de ani.

La ora 20:00 catedrala era plină. Cântecele răsunau, voci tinerești însoțeau momentele de meditație și rugăciune, câteva sute de suflete, din toate colțurile Iașului, se reuniseră pentru a-i fi alături, împreună, lui Isus, pe cea mai dureroasă cale a sa...

După ce au fost parcurse toate stațiunile, cei prezenți s-au rugat pentru primirea indulgenței plenare, iar pr. Eduard David a ținut un scurt cuvânt de încheiere prin care a dorit să exprime speranța din inima fiecăruia dintre noi: ca această rugăciune "să nu fie una a suferinței goale, fără sens, ci să fie o rugăciune în care să descoperim cu adevărat iubirea lui Isus Cristos, a lui Dumnezeu, pentru fiecare dintre noi".

Era aproape ora 22 când s-a încheiat momentul de rugăciune. Deși a fost o zi lungă și plină de imprevizibil, cu toții am ieșit cu inimile pline de bucuria comuniunii, de liniștea rugăciunii, de melodia cântecelor și de o mare, mare recunoștință pentru "exercițiul" de libertate la care ne-a chemat Domnul: să mergem după planurile sale.

Iată câteva gânduri din cuvintele de încheiere pe care ni le-a adresat părintele Eduard, cuvinte care descriu minunat experiența întregii zile:

"În viață nu ne alegem crucea. Crucea o primim de la Domnul, după înțelepciunea sa tainică și după planurile sale. În această seară, Domnul a vrut să ne dovedească încă un lucru. Nu doar că nu ne alegem crucea, dar nu ne alegem nici drumul crucii. El este acela care caută pentru noi, acela care ne atrage și ne conduce pentru ca, purtând această cruce, să descoperim iubirea sa."

Ioana Barcan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 aprilie: Iași: Calea Sfintei Cruci... la catedrală


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat