Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc a botezat un copil în timpul vizitei în secțiile de oncologie pediatrică și neurochirurgie din spital

"Miguel Ángel, fiul meu se numește Miguel Ángel"

"Miguel Ángel". Cu voce foarte duioasă, marcată de accentul poporului din Peru, mama a rostit numele fiului pentru a-l prezenta Papei Francisc. În momentul cel mai imprevizibil pentru ea: botezul într-un leagăn dintr-o cameră din aripa D a policlinicii "Agostino Gemelli" la Roma. Și cel care l-a botezat pe Miguel Ángel este papa: cine și-ar fi putut imagina? Desigur, nu o tânără mamă care, în aceste ore, investește toată speranța sa în așteptarea foii de externare semnate de medici pentru Miguel Ángel. Semn că se simte bine și se poate întoarce acasă, împreună.

Papa Francisc s-a apropiat de tânăra femeie întrebând-o, cu delicatețe, care este numele micuțului care în acel moment dormea. "Michelangelo" a răspuns ea fără ezitare. Pentru a se corecta după aceea cu un zâmbet matern: "Miguel Ángel". Dând astfel corp intuiției Papei Bergoglio cu privire la transmiterea credinței care, în familii, trebuie să aibă loc întocmai "în dialect", în limba de origine. Așadar, cateheză întrupată.

Pentru Miguel Ángel, viața creștină a început vineri, 31 martie 2023, în spital. Sub semnul uimirii a ceea ce i s-a întâmplat. Și al uimirii, atunci când va fi mare și va vedea fotografiile ascultând relatarea celor din familia sa: "Eram acolo, obosiți, când s-a deschis ușa și a intrat papa și te-a botezat...".

"Miguel Ángel, eu te botez în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh" au fost cuvintele papei care a stropit copilul cu apa conținută în vasul tipic folosit drept cutie de instrumentare sterile în secțiile și în laboratoarele medicale. Și, trezit de apă, Miguel Ángel a "răspuns" cu un plâns copios. Papa Francisc însuși, cel dintâi, a încercat să-l calmeze mângâindu-i cu delicatețe fața. Apoi l-a binecuvântat și a șoptit mamei: "Este deja creștin. Când mergi în parohie, spune că l-a botezat papa".

Pontiful care botează un nou-născut într-un loc de suferință - unde amândoi erau internați - este semnul vieții, simplu și puternic, care va însoți apropiata Săptămână Sfântă. Papa Francisc a făcut acest gest în după-amiaza de vineri, 31 martie, când a voit să-i întâlnească pe copii, mergând în saloanele lor în secția de oncologie pediatrică și neurochirurgie infantilă.

Printre mângâieri și zâmbete, le-a dăruit ouă de ciocolată pentru a aminti că și - probabil, mai ales - pe "coridoarele durerii", Paștele este sărbătoarea creștină cea mai importantă. Și apoi cărți despre Isus prunc, unul "de vârsta lor" în fond: S-a născut Isus la Betleem în Iudeea, un mic volum pentru copii - editat de Apostolatul Rugăciunii și îngrijit de Filippo M. Grasso și de episcopul Daniele Libanori, auxiliar de Roma - despre Nașterea lui Isus așa cum este relatată în Evangheliile lui Matei și Luca.

Papa Francisc i-a încurajat îndeosebi pe cei din familie care, alături de micuții lor, trăiesc în spital o experiență sfâșietoare, încercând să nu piardă niciodată speranța. Lor le-a dăruit coronițe ale rozariului pentru a se ruga, mai ales în momentele de descurajare, când suferința "mușcă" mai mult. Papa a voit să dedice un gând și personalului sanitar angajat în prima linie, exprimând recunoștință pentru abnegația și spiritul de slujire. În sfârșit, după ce a lăsat o dedicație autografă, s-a întors în sectorul policlinicii care-l găzduiește din după-amiaza de miercuri, 29 martie.

Și cu ocazia internării precedente, în iulie 2021, papa a mers în secția de oncologie pediatrică, unde cântau pentru copii acordeonistul Ambrogio Sparagna și Orchestra Populară Italiană, în cadrul unei serii de concerte organizate de Fundația muzicală pentru Roma în colaborare cu Caritas Diecezan.

Pentru Papa Francisc, ultima după-amiază de internare - a comunicat asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, pe baza "decursului clinic favorabil" și a evaluării examinărilor din partea echipei medicale - a început primind Euharistia, după un moment de reculegere în rugăciune, în capela din apartamentul privat de la etajul al zecelea.

(După L'Osservatore Romano, 1 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 616.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat