Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc externat de la Gemelli. Îmbrățișarea dată unui cuplu care și-a pierdut fiica

de Salvatore Cernuzio

Mulțimi de oameni și jurnaliști s-au adunat în jurul mașinii cu care a plecat papa. Suveranul Pontif a împărțit urări, mângâieri și binecuvântări și s-a oprit să se roage cu părinții micuței Angelica, care a murit noaptea trecută. Înainte de a se întoarce la Santa Marta, papa a dorit să meargă la "Santa Maria Maggiore" pentru a-i încredința pe toți bolnavii Maicii Domnului, în special pe copiii din secția de oncologie pediatrică pe care i-a vizitat ieri. El s-a întors la Vatican în jurul orei 11.30.

"Sfinte Părinte, nu mai pot. Rugați-vă pentru noi...". Plânsul unei femei care a pierdut ieri noaptea pe fiica mică, Angelica, de circa 4 ani, întrerupe atmosfera de saluturi, aplauze și strigăte "Papa Francisc, felicitări!" din partea mulțimii de persoane adunate la intrarea de la Policlinica A. Gemelli pe care Papa Francisc a părăsit-o astăzi, 1 aprilie, pe la ora 10.35, după internarea de trei zile pentru o bronșită pe bază infecțioasă.

Salutul dat staff-ului medical

Pontiful a fost externat în această dimineață, după ce a primit confirmarea cu privire la îmbunătățirea condițiilor sale de sănătate, datorată și terapiei antibiotice, din partea echipei de medici și lucrători sanitari care l-au urmărit în aceste zile. Staff-ului medical - cu care în urmă cu două seri a petrecut cina pe bază de pizza - papa a adresat ultimul salut înainte de a părăsi structura. Erau prezenți, cum relatează Sala de Presă vaticană, și rectorul Universității Catolice, Franco Anelli, cu cei mai apropiați colaboratori, directorul general al Policlinicii, Marco Elefanti, asistentul ecleziastic general al Universității Catolice, Monseniorul Claudio Giuliodori.

© Vatican Media
Îmbrățișarea dată părinților lui Angelica

Papa a plecat după aceea din spitalul care pentru a doua oară l-a avut ca pacient la bordul unei mașini 500L albă, unde între timp s-a adunat un grup de persoane și jurnaliști care l-au oprit pentru un salut și o binecuvântare. Din spatele mașinii a venit o femeie cu soțul și s-a apropiat de papa pentru a-i relata tragedia pe care amândoi au trăit-o cu puține ore înainte odată cu moartea fiicei. Papa Francisc a ascultat cuvintele femeii care, printre lacrimi, continua să repete: "Mulțumim, mulțumim...". Apoi a îmbrățișat-o, strângând-o puternic la piept și i-a dat un sărut. Același lucru l-a făcut cu soțul care, cu vocea ruptă de plâns, a spus: "Dumneavoastră ați cunoscut-o pentru că în 2019 ați venit la Casal Bertone și ați ținut-o în brațe". "Să ne rugăm pentru Angelica", a șoptit papa, ținând mâinile cuplului. Apoi le-a dat binecuvântarea sa și mângâierea sa.

Glume cu jurnaliștii

Înainte de urca în mașină, pontiful a salutat și a mângâiat și niște copii. Unuia pus semnătura sa pe ghips. Timp de câteva clipe s-a întreținut cu reporterii prezenți, reuniți încă de la primele ore ale dimineții în parcarea de la Gemelli: "Vreau să vă mulțumesc vouă și pentru munca voastră aici, știu că unii dintre voi ați petrecut noaptea. Prea mult, eh, dar mulțumesc pentru că îi informați pe oameni", a spus papa sprijinindu-se de un baston. Corespondentului de la CNN, Delia Gallagher, care îl întreba "cum vă simțiți?", Papa Francisc a răspuns cu o glumă: "Încă viu!". Și printre râsetele celor prezenți, a explicat că a "simțit o indispoziție" miercurea trecută, referindu-se la problemele respiratorii pentru care a fost dus la spital. "Dar nu mi-a fost frică", a mai destăinuit jurnaliștilor: "Îmi vine în minte un lucru pe care un bătrânel, mai bătrân decât mine, mi-a spus într-o situație de acest gen: «Părinte, eu moartea nu am văzut-o, dar am văzut-o venind și este urâtă, eh"»".

"Admir pe cei care lucrează în spital!"

Papa Francisc a confirmat că mâine dimineață, duminică, 2 aprilie, va fi în Piața "Sfântul Petru" pentru Liturghia de Florii și Angelus. În sfârșit, răspunzând unei jurnaliste care îl întreba dacă a existat un moment frumos trăit în aceste zile de internare, a spus că a rămas impresionat de toți cei care lucrează în spital: "A fi medic, personal de ajutor, pentru curățenie, în spital înseamnă eroism și multă duioșie cu bolnavii. Știi, bolnavii suntem mofturoși, toți! Moftul este un lucru care vine prin boală. Este nevoie de răbdare... Admir mult oamenii care lucrează în spital, ieri am fost la copii și am văzut cu câtă duioșie se îngrijeau de ei".

O rugăciune la "Santa Maria Maggiore"

Traseul de întoarcere nu a fost Casa "Sfânta Marta", ci Bazilica "Santa Maria Maggiore", pe care papa a vizitat-o de peste o sută de ori în acești ani de pontificat înainte și după fiecare călătorie internațională. Și astăzi papa a voit să se oprească în fața icoanei Mariei, Salus Populi Romani, venerată de poporul din capitală, pentru a-i încredința în rugăciune pe copiii întâlniți ieri în secția de oncologie pediatrică și neurochirurgie infantilă din spital. Pontiful a pus sub ocrotirea Fecioarei și pe toți bolnavii și pe toți cei care suferă datorită bolii sau, ca părinții lui Angelica, datorită pierderii celor dragi ai lor. Pe la ora 11.30, papa s-a întors apoi în reședința sa de la "Sfânta Marta". Trecând pe la "Porta del Perugino", și acolo o scurtă oprire pentru a saluta troupe de jurnaliști prezenți și pentru a mulțumi pentru munca de informare în aceste zile. În sfârșit urarea: "Paște fericit tuturor!".

(După Vatican News, 1 aprilie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1705.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat