Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Misiuni populare "Uniți în Duhul Sfânt"

Capelania "Fericitul Ieremia Valahul" din Torino, în perioada 30 martie - 2 aprilie 2023, a avut bucuria și onoarea de a-l găzdui pe părintele Cristinel Fodor, director spiritual la Institutul Teologic din Iași, în timpul zilelor special dedicate creșterii spirituale personale și comunitare.

După o pregătire spirituală prin Novena de rugăciune la Duhul Sfânt, comunitatea catolică românească din Torino s-a reunit în Biserica "Madonna del Carmine" la invitația și îndemnul părintelui paroh Iulian Herciu: "E bine să ținem cont că sfintele misiuni sunt zile de rugăciune, zile ale lui Dumnezeu, zile de iubire. Venim ca să ne rugăm, să învățăm să fim uniți în Duhul Sfânt și de aceea, orice alt interes pe care l-am putea avea, trebuie să-l vedem plecând de la Dumnezeu, cu ochii lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi să-și spună sieși: "În acest moment centrul intereselor mele e Dumnezeu. Dumnezeu stă înaintea intereselor mele, a preocupărilor mele, a muncii mele, a datoriilor mele".

Uniți ca o singură familie în fața lui Dumnezeu pentru a ne ruga împreună, pentru a păstra ceea am primit acasă și pentru a transmite mai departe copiilor bagajul nostru religios cu dorința de a parcurge acel itinerar de viață spirituală care își are originea în parohiile copilăriei noastre, am sorbit cu bucurie sfântă în inimi, dar și cu lacrimi în ochi, învățăturile părintelui Cristinel Fodor, care pe parcursul celor patru zile ne-a condus, cu răbdarea și bunăvoința unui frate mai mare, către Tatăl, acel Tată pe care mulți dintre noi își doresc să îl cunoască și a cărui iubire nemărginită își doresc să o experimenteze.

Temele propuse în timpul celor patru zile: "Cine dintre noi are nevoie de putere?", "Ți s-a pus un sigiliu!", "Nu e lavandă, mir, nard sau lemn de santal", "Ce-o fi un suspin?" au fost ilustrate prin cuvinte simple, exemple și explicații grăitoare, care ne-au ajutat să înțelegem mai bine misterul Sfintei Treimi, să conștientizăm iubirea profundă a Tatălui care ne-a creat, a Fiului care ne-a salvat și a Duhului Sfânt care ne dă putere, ne pecetluiește, ne unge, ne apară și ne vorbește. Pe parcursul acestor zile, corul comunității dirijat de Octavian Matei ne-a încântat auzul și inimile cu interpretările deosebite ale cântecelor propuse.

Duminica Floriilor, ziua ultimă a misiunilor populare, a marcat începutul Săptămânii Sfinte printr-o conștientizare mai profundă a faptului că suntem aleși, pecetluiți, copleșiți cu daruri, fii ai lui Dumnezeu care "ne știe pe deplin și totuși ne iubește".

Fiind o comunitate aflată în diaspora, departe de exemple de credință trăită, avem nevoie de astfel de momente de creștere spirituală. De aceea, un prim gând de mulțumire se îndreaptă către părintele paroh Iulian Herciu și către părintele Cezar Chelaru Dămoc care au avut această inițiativă. Totodată, o mulțumire deosebită se îndreaptă către părinte Cristinel Fodor: prezența Sfinției Sale a curățat izvoarele credinței noastre și ne-a ajutat să ne pregătim într-un mod cu totul și cu totul deosebit pentru Sfintele Paști, într-o unitate în Duhul Sfânt, așa cum însăși misiunile populare o cere. Vă mulțumim!

Tatiana Ghiurca

*

Înregistrările predicilor din aceste zile le puteți găsi pe pagina Facebook a Capelaniei Catolicilor Români din Torino sau pe canalul YouTube https://youtube.com/@VIDEOTorinovistadaBursuc - prin îngrijirea dl. Mihai Bursuc.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 martie - 2 aprilie: Torino: Misiuni populare. Foto: Mihai Bursuc


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat