Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Misiuni populare

În perioada 31 martie - 2 aprilie 2023, comunitatea catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești a găzduit misiunile populare conduse de părintele predicator Iosif Beșleagă.

Misiunile populare au început vineri cu Sfânta Liturghie de dimineață. În cadrul primei predici, credincioșilor li s-a explicat cât de importantă este convertirea în viața lor. Luându-l ca exemplu pe Zaheu și pe tâlharul din dreapta, răstignit împreună cu Cristos, părintele a subliniat faptul că pentru a ajunge la o convertire autentică și radicală a minții și a inimii este nevoie de virtutea iubirii.

În al doilea cuvânt de învățătură s-a scos în evidență iubirea milostivă și iertătoare a lui Dumnezeu prin înființarea sacramentului Spovezii. Parcurgând parabola fiului risipitor, am înțeles că Dumnezeu, deoarece ne iubește, ne-a dat libertatea de a alege ceea ce este bine pentru fericirea noastră și totodată că Dumnezeu face petrecere pentru fiecare om care se convertește.

Știm prea bine că fiecare creatură, om care a primit botezul are nevoie de Dumnezeu și cel mai bine o exprimă prin dialogul cu Creatorul său. Rugăciunea a fost tema dimineții următoare. Aceasta trebuie să pornească din simplitatea inimii noastre și făcută cu umilință. Fără rugăciune este imposibil să ne păstrăm valoarea sufletului, să mergem pe drumul desăvârșirii și să ajungem la mântuire.

În seara zilei de sâmbătă, când am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru și pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, dar și pe părintele decan Sebastian Bilboc, părintele predicator ne-a convins că hrana pământească nu este suficientă pentru a sătura foamea omului și că este nevoie de hrana cerească, adică de Euharistie. Sfânta Euharistie este pâinea, hrana, forța de a răzbate în această lume plină de ispite și de aceea este bine să ne apropriem de ea cât mai des.

În ultima zi, la predica de dimineață, părintele ne-a vorbit despre căsătorie. Chemarea soțului și a soție, a tatălui și a mamei, în sacramentul Căsătoriei este o vocație primită de la Dumnezeu. Soții sunt chemați: să se cunoască reciproc, să dea viață, să educe, să slujească și să se jertfească eroic pentru ceea ce Dumnezeu le-a încredințat. Tot aici a subliniat faptul că acest sacrament este o alianță sfântă, înălțată de tronul lui Dumnezeu și că în familie se nasc chipurile lui Dumnezeu pe acest pământ.

Încheierea sfintelor misiuni s-a făcut în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 11, în care, în mod solemn, s-a retrăit intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim. Părintele la această ultimă predică a lansat invitația lui Isus Cristos care își dorește să facă anul acesta Paștele la fiecare credincios în parte. Isus are nevoie de inima noastră pe care trebuie să o pregătim pentru această vizită, această prezență vie a sa. Totodată, a subliniat faptul că la Cina cea de Taină Isus "a inventat o rețetă nouă": trupul și sângele său pe care l-a lăsat discipolilor pentru a face aceasta în amintirea sa.

Ca semn al bunătății și al grijii deosebite pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi, pr. Ionel Roșu, păstorul comunității, a înmânat părintelui predicator Iosif Beșleagă crucea, cu care să împartă tuturor binecuvântarea finală.

Aceste zile bogate în haruri, învățături și îndemnuri la convertire au fost totodată o rodnică pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Întreaga comunitate din Pildești mulțumește din inimă și cu multă recunoștință părintelui paroh pentru organizarea acestor misiuni, tuturor preoților care au celebrat sau concelebrat la Sfintele Liturghii din timpul misiunilor populare, celor care au fost disponibili pentru sacramentul Spovezii și în special părintelui predicator Iosif Beșleagă, acela care ne-a ajutat să creștem în speranță și credință.

Cerem Duhului Sfânt să ne lumineze și să ne călăuzească pe noi toți pe drumul mântuirii.

Pr. Gabriel-Iulian Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 martie - 2 aprilie: Pildești: Misiuni populare


 

lecturi: 144.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat