Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncași: Misiuni populare dedicate Duhului Sfânt și familiei

În perioada 30 martie - 2 aprilie 2023, la inițiativa părintelui paroh, Adrian Iștoc, în Parohia Luncași (IS) au avut loc misiuni populare, zile dedicate Duhului Sfânt și familiei. Predicator a fost pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei.

Joi, 30 martie, părintele paroh a deschis cele patru zile cu o oră de adorație, în timp ce părintele Felician a împărțit din milostivirea lui Dumnezeu în cadrul sacramentului Spovezii.

Prima temă a acestor zile a avut rolul de a deschide "apetitul" pentru ceea ce înseamnă familia în planul inițial al lui Dumnezeu, precum și rolul Duhului Sfânt în formarea și însoțirea unei familii.

"Cine vă împiedică să faceți să vă fie bine, spunea părintele predicator, de ce nu v-ați sta alături și la bine și la greu, așa cum v-ați promis la căsătorie? Fericirea voastră ca soți depinde doar de măsura în care înțelegeți că trebuie să vă stați alături în Cristos care v-a unit!"

Vineri, a doua zi, părintele predicator ne-a introdus în taina Căii Sfintei Cruci, ajutându-ne să înțelegem că nimic nu este întâmplător, că fiecare moment din pătimirea lui Isus "bifează" momentele de vârf din viața noastră.

Seara, mult după Sfânta Liturghie, a avut loc celebrarea Căii Sfintei Cruci de la biserică până la cimitirul comunității. Fiind pentru prima dată când a avut loc o astfel de inițiativă, a fost foarte bine "gustată" de către comunitate, având o participare destul de consistentă.

Sâmbătă după amiază, părintele predicator a ținut să-i întâlnească pe copii, adolescenți și tineri într-o întâlnire special dedicată lor.

"Un copil care nu învață de mic să mulțumească pentru cele ce le primește, spunea părintele, care nu conștientizează că în jurul său totul este dar și care nu se obișnuiește cu Dumnezeu în viața proprie, va fi o povară pentru părinți, ca și pentru societate. Umilința și recunoștința se învață încă de mici!"

În cadrul Sfintei Liturghii, ca o continuare a temelor deja propuse, ni s-a vorbit despre rolul pe care îl au soții în împlinirea voinței lui Dumnezeu cu ei, și anume să aibă grijă reciprocă!

"Așa cum Dumnezeu are grijă de creație, spunea părintele Felician, la fel trebuie să aibă grijă și soții unul de celălalt. Nu fiți reținuți în a avea grijă unul de celălalt!"

Ultima zi a misiunilor a coincis și cu Duminica Floriilor, sărbătoare la care s-a adăugat și PS Petru Sescu, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași.

După ce a spovedit mai mult timp, Preasfințitul, împreună cu preoții prezenți, a binecuvântat ramurile în afara bisericii, după care a intrat în biserică în procesiune. S-au citit lecturile sfinte, s-a citit Pătimirea lui Isus, iar la predică, pentru a încheia șirul temelor propuse, pr. Felician ne-a îndemnat "să fim umani".

«Toți s-au bucurat de intrarea lui Isus în Ierusalim, bucurie manifestată prin cântări și gesturi pline de entuziasm, dar nimeni nu l-a invitat pe Isus la masă. Dragi soți, spunea părintele, fiți umani! Nu casa contează, mașina sau ce puneți pe masă, ci cum vă simțiți voi, cum vă iubiți și cum vă respectați! Cultivați în viața dumneavoastră coerența. Nu fiți asemenea mulțimilor care astăzi strigă «Osana!», iar mâine strigă «Răstignește-l!» Iubirea care v-a întâlnit, care v-a unit și care v-a dus către sacramentul Căsătoriei să crească în voi până la finalul vieții. Fiți coerenți în iubire!"

La final, părintele paroh a mulțumit lui Dumnezeu, Preasfințitului, părintelui Felician, ca și tuturor acelora care au făcut ca aceste zile să fie frumoase, iar Preasfințitul Petru, la rândul său, a adus salutările Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, încurajându-ne ca toate cele auzite să devină viață, să devină modul nostru obișnuit de a fi familie creștină.

Mulțumim și noi părintelui paroh pentru inițiativă, părintelui Felician pentru că a fost cu noi, Preasfințitului pentru că prin prezența sa a dat și mai mult fast sărbătorii. Tuturor, un profund și sincer mulțumesc!

Marina și Bogdan Andrieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 martie - 2 aprilie: Luncași: Misiuni populare dedicate Duhului Sfânt și familiei


 

lecturi: 653.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat