Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Despre pasiunea de a construi fraternitatea cu un "altfel" de franciscan

În cadrul temei anuale "Dincolo de diferențe... putem crea o lume fraternă?", luni, 27 martie 2023, la Hotel Roman, ora 19, și marți, 28 martie, ora 19, la Biserica "Sfinții Petru și Paul", invitatul de onoare al Academiei "Petru Tocănel" a fost Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului.

Am acceptat provocarea venită din parte părintelui Paul Dragoș Mîrț, președintele Academiei "Petru Tocănel", de a participa la această conferință în care am avut onoarea de a-l întâlni pe domnul Valeriu Nicolae și de a mă întreba, alături de mulți tineri prezenți, ce sunt capabilă să fac pentru aproapele meu.

În introducerea conferinței, copiii de la Colegiul Național "Roman Vodă" ne-au încântat cu un "Buchet poetic" foarte emoționant. Au cuprins un subiect foarte interesant, și anume "timpul". Neprețuindu-l, ajungem să ne dăm seama că nu am făcut nimic în timp ce planeta s-a rotit încă o dată. Oameni de astăzi sunt foarte presați de sarcinile pe care le au de elaborat într-un timp atât de scurt, uitând de lucrurile esențiale care aduc cu adevărat fericirea. Cu alte cuvinte, ne pierdem în detalii devenind superficiali față de Creatorul nostru, de Dumnezeul care ne servește, dar care nu este servitorul nostru. Ne-a pus la dispoziție paradisul transpus pe Pământ, pe care noi împreună îl construim pentru îngerii care nu se află în locul potrivit. Mai exact pentru copii! În acest caz, cei de etnie romă.

Un om care construiește paradisul pentru acești copii este Valeriu Nicolae. Creșterea într-o familie de romi cu puține posibilități nu l-a oprit din a se dezvolta. De când era mic, acesta avea o minte foarte ageră care l-a ajutat în viitorul său. Aptitudinile sale l-au ajutat în a obține o bursă în străinătate unde a reușit să-și lărgească orizonturile, să vadă cât de problematică este lumea în care conviețuim și cât de nepăsători sunt oamenii care ne conduc față de copiii nevinovați. Mergând într-o zi la un centru de copii, a văzut condițiile nefavorabile în care trăiau și modul indiferent de abordare al părinților relație cu proprii copii: aceștia din urmă sunt văzuți doar ca sursă de venit. Cum de cele mai multe ori acești copii erau uitați de părinții are trebuie să-i aducă acasă la sfârșitul săptămânii, domnului Valeriu Nicolae i-a venit ideea să aibă grijă de acești copii la sfârșit de săptămână. Acest lucru a funcționat o perioadă, până când i-a ieșit în cale o oportunitate. I s-a oferit o casă la un preț foarte bun și a decis ca acolo să-i găzduiască pe copii. A reușit să strângă un număr considerabil de voluntari care s-au implicat în realizarea proiectului "Casa Bună". Un proiect care funcționează și astăzi ajutând copii de etnie romă din Ferentari, București.

Un lucru pe care nu l-a înțeles a fost părerea oamenilor care credeau că el făcea asta cu scopul de a da bine la public. De ce îl frustra? Pentru că el făcea și încă face cu bucurie și punând la bătaie banii proprii, făcând tot posibilul ca acești copii să dispună de medicație, educație și de un cămin călduros.

De la Valeriu Nicolae am învățat că până și un om simplu poate schimba lumea prin curajul și dorința de bine pentru oamenii care chiar au nevoie de ajutorul nostru. Un ajutor absolut necesar într-o lumea în care oamenii "mari" nu fac absolut nimic pentru a asigura un viitor copiilor, mai ale de cei care trăiesc în condiții sărace...

Mă bucur nespus că am avut oportunitatea de a asculta povestea acestui om care face lucruri din inimă pentru inimi.

Loredana Dumea,
Liceul Teologic Franciscan din Roman

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 martie: Roman: Despre pasiunea de a construi fraternitatea cu un "altfel" de franciscan


 

lecturi: 489.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat