Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La 60 de ani de la istorica enciclică "Pacem in terris" a Papei Ioan al XXIII-lea

Recitire de actualitate dramatică

de Leonardo Sapienza

Formarea enciclicei, textul ei și comentariile pontifilor succesori ai lui Ioan al XXIII-lea: este împărțită în trei capitole Pacem in Terris, mic volum îngrijit de călugărul rogaționist regent al Prefecturii Casei Pontificale (Edizioni Viverein, Monopoli, 2023, 134 de pagini), dat la tipar cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a publicării documentului istoric al Papei Roncalli. Prezentăm în continuare introducerea autorului.

Primul Război Mondial a fost definit "războiul pentru a termina toate războaiele" (H.G. Wells). Și totuși, oamenii au folosit secolul al XX-lea pentru a decima sistematic viața umană, cu atâtea alte războaie și cu creșterea arsenalelor de arme tot mai masive și sofisticate.

Așa încât cineva, cu amărăciune, a trebuit să admită că "războiul nu ne va lăsa niciodată!".

Un studiu de la Institute for Economics and peace (IEP) prezintă că numai unsprezece țări, de la Elveția la Botswana, sunt fără războaie sau cu totul lipsite de conflicte.

Și a fost calculat și că de la sfârșitul Primului Război Mondial omenirea s-a putut bucura numai de două săptămâni fără războaie.

Și Papa Francisc repetă adesea că "trăim un al treilea război mondial pe bucăți" (18 decembrie 2022). Și iarăși: "Războiul este o nebunie din care omenirea încă n-a învățat lecția. După Primul Război Mondial a fost un alt război mondial și atâtea alte sunt în desfășurare... Răspunsul războiului face doar să crească răul și moartea" (14 septembrie 2014).

Trebuie să ne păzim de riscul obișnuirii cu războiul. Un ziar avea titlul: "Tăcerea ucide în 169 de războaie. În dezinteresul total al lumii, în fiecare an se desfășoară conflicte ascunse sau foarte departe de reflectoarele mass-media".

* * *

Războiul din Ucraina a făcut iminent sfârșitul lumii. Armaghedon-ul marcat de Orologiul Apocalipsei - Doomsday clock, creat în 1947, în timpul Războiului Rece, care ritmează timpul pe care omenirea îl are în fața sa pentru a evita o catastrofă cauzată de armele nucleare sau de schimbările climatice - a fost anticipat: mai sunt 90 de secunde până la miezul nopții, față de cele 100 indicate în 2022.

Orologiul este actualizat în fiecare an și, cu mutarea înainte a acelor, experții de la Bullettin of Atomic Scientists au voit să semnaleze că apocalipsa n-a fost niciodată așa de aproape.

Trebuie să se dea dreptate economistului și filantropului nord-american Warren Buffett, care a spus: "Ceea ce am învățat de la istorie este că persoanele nu învață nimic de la istorie". Dar fără a înțelege istorie, nu se poate vorbi despre viitor.

Și astăzi încă mai vorbim de război!

Și Papa Francisc avertizează că "se pierde totul cu războiul, totul. Nu există victorie într-un război, totul este înfrânt" (23 martie 2022). Și iarăși: "Pagina istorică a primului conflict mondial este pentru toți un avertisment sever de a respinge cultura războiului și de a căuta orice mijloc legitim pentru a pune capăt conflictelor care încă însângerează multe regiuni din lume. Pare că noi nu învățăm... să investim în pace, nu în război" (11 noiembrie 2018).

* * *

În această situație critică, s-a părut util, așadar, să prezentăm din nou enciclica Pacem in terris a Sfântului Papă Ioan al XXIII-lea, la a 60-a aniversare a publicării. Cu acest document, adresat pentru prima dată "tuturor oamenilor de bunăvoință", Papa Ioan al XXIII-lea își propunea să exprime binele păcii, analizând și denunțând relele care o contrastează în domeniu socio-politic, ambiental, economico-financiar, alimentar, ocupațional, familial.

Casa păcii se întemeiază pe patru pilaștri: adevărul, dreptatea, solidaritatea activă și libertatea.

Promovând aceste principii, acțiunea Bisericii nu are un caracter confesional, ci este adresată tuturor persoanelor, amintind tuturor că pacea nu este un vis, nici utopie, ci este ceva posibil.

Urmând învățătura lui Ioan al XXIII-lea, la 8 decembrie 1967, Paul al VI-lea anunța instituirea Zilei Mondiale a Păcii, de celebrat în fiecare an la 1 ianuarie. "Pacea se întemeiază subiectiv peste un nou spirit, care trebuie să anime conviețuirea popoarelor, o nouă mentalitate cu privire la om și la obligațiile sale și la destinele sale", scria Papa Montini.

Cauza păcii este și acum în pericol. Ioan al XXIII-lea și, după el, succesorii săi nu încetează să invite toate părțile aflate în cauză să se oprească, până când este timp.

Lumea așteaptă și cere pace; lumea are nevoie de pace; lumea cere pace, adevărată, stabilă, durabilă, după toate suferințele din atâtea războaie care continuă să răscolească viețile atâtor populații.

Pacea nu este pacifism, nu ascunde o concepție lașă și leneșă despre viață, ci proclamă cele mai înalte și universale valori ale vieții: adevărul, dreptatea, libertatea, iubirea.

Pentru aceasta, trebuie vorbit mereu despre pace. Trebuie educată lumea să iubească pacea, s-o construiască, s-o apere; pentru că lumea nu poate renunța la visul său de pace universală.

Conciliul Ecumenic Vatican II, deschis de Ioan al XXIII-lea, scrie în Gaudium et spes: "Toți creștinii sunt stăruitor chemați ca, făptuind adevărul în iubire, să se unească cu oamenii cu adevărat iubitori de pace pentru a implora și a instaura pacea" (nr. 78).

Trebuie să reflectăm asupra a ceea ce scria pr. Primo Mazzolari, altă figură profetică împreună cu Ioan al XXIII-lea: "Dacă suntem o lume fără pace, vina nu este a acestora sau a acelora, ci a tuturor. Dacă după douăzeci de secole de evanghelie suntem o lume fără pace, creștinii trebuie să aibă partea lor de vină... Creștinul este un om de pace, nu un om în pace; a face pacea este vocația sa!".

Recitirea lui Pacem in Terris, revenită de actualitate dramatică, ne amintește că nu există civilizație fără pace; că pacea este necesară, este posibilă. Că pacea se afirmă numai cu pacea!

(După L'Osservatore Romano, 31 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 154.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat