Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Coșa (Chișinău): "Orice s-ar întâmpla, noi vom fi mereu alături de popor"

de M. Chiara Biagioni

"Există profunde tensiuni care străbat societatea, foarte multe dificultăți atât pe planul politic, cât și pe cel economic. Sunt tensiuni care au un impact puternic asupra vieții oamenilor, în fiecare zi. Provoacă frică. Dar Biserica este aici, mereu prezentă, alături de poporul său, mereu de partea binelui, sigură că răul nu va avea ultimul cuvânt". Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău, primește agenția SIR în casa sa. Se află lângă catedrală și în spatele palatelor Președinției și Parlamentului. Este frig, dar este soare și viața în oraș se scurge în liniște, chiar dacă în urmă cu puține zile, aici, pe aceste străzi, în aceste piețe, mii de cetățeni moldoveni au manifestat din nou împotriva guvernului, a scumpirilor și creșterii facturilor. Astăzi preocuparea - spune episcopul - este că "și sărbătorile de Paște pot să fie profitate și instrumentalizate politic".

Excelență, dar ce se întâmplă?

Este un moment foarte dificil și complex. Există impresia că toată această situație de proteste și contestări este profitată de câteva partide și cercuri de putere care vor să impună un alt tip de politică. Se exploatează dificultățile oamenilor simpli, ca de exemplu prețurile ridicate și facturile scumpe, dar le instrumentalizează într-o manieră negativă. Este adevărat că prețurile sunt foarte mari. Este adevărat că oamenii nu reușesc să plătească facturile, chiar dacă primește un ajutor de la guvern cu o plată diferențiată în funcție de nivelurile de retribuție. Totul este real. Dar a cere guvernului să plătească tot, nu este serios. Sunt propuneri forțate și menite exclusiv să creeze dezorientare și protest.

Aceste manifestații sunt animate mai ales de partidele filo-rusești. Am văzut mii de persoane în piață. Dar Moldova de care parte se află?

Moldova are două suflete. Am trăit existența sa în ultimii 150 de ani, din 1812 până astăzi, în strânsă legătură cu lumea rusă. Am moștenit de la România limba, literatura și tradițiile. Un patrimoniu care s-a îmbogățit după aceea cu cel al lumii rusești. Astăzi moldovenii trebuie să trăiască între aceste două lumi. Există în țară o mare populație de origine rusă care gândește și vorbește rusă, are o cultură rusă, sunt legați în diferite modalități cu lumea rusă. Se găsesc pretutindeni, și în parohiile noastre.

În zilele trecute, președintele Consiliului UE, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, a asigurat intenția din partea UE de a deschide "până la sfârșitul anului" procesul de negociere pentru aderarea Moldovei. Cum se inserează în acest context acest proces de intrare în UE?

Vocația europeană în Moldova s-a născut ca rezultat al marii emigrări a multor moldoveni în Europa. Astăzi, practic aproape fiecare familie are una, două, trei persoane care trăiesc în Italia, în Portugalia, în Anglia, în Irlanda și pretutindeni în Europa. Cu toate acestea, această vocație europeană a fost instrumentalizată de politicieni nesinceri care s-au gândit numai la interesele lor economice și politice. Am trăit în ultimii ani înaintând cu doi pași înainte și trei înapoi. și fără o reală majoritate la parlament, a fost greu să se insiste cu hotărâre spre o direcție europeană clară. Președintele actual, Maria Sandu, este o femeie carismatică ce a câștigat sufletele multor moldoveni și politicieni, atât în Europa, cât și în America. A început o adevărată mișcare de integrare europeană. Îmi doresc asta pentru că Europa este calea care poate conduce spre valorile creștine autentice care nu se întemeiază pe niciun naționalism, ci pe principiile democrației, libertății, dreptății și respectării drepturilor fiecăruia. Aceasta este Europa.

În schimb, alternativa unde ar duce Moldova?

Pe calea contrară. În loc să crească și să înainteze, riscul este acela de a separa și mai mult sufletele diferite prezente în țară, de a crea noi partide și noi mișcări care dezbină forțele, în loc să le unească.

Cât a influențat războiul din Ucraina?

Din punct de vedere economic, a provocat o schimbare radicală și devastatoare. Am trecut de la o viață liniștită la o creștere rapidă a prețurilor și a gazului. Dar cei care resimt mai mult conflictul ucrainean sunt persoanele care trăiesc în Transnistria. Tocmai m-am întors de la Tiraspol unde am făcut o vizită pastorală în parohii. Trăiesc cu mari dificultăți. Chiar dacă primesc ajutoare din Rusia și prețurile sunt în mod clar mai mici față de Moldova, trăiesc în imposibilitatea de a intra și a ieși liber din țară. Granițele sunt închise. Singura cale de acces cu documentele lor este Moldova. Dar pentru a merge în altă parte trebuie să aibă un al doilea pașaport. Se simt izolați, dar și amenințați de războiul foarte apropiat din Ucraina. Oamenii veneau la mine și mă întrebau: "Cine ne va ajuta?". Și eu răspundeam: "Vom fi mereu aproape de voi. Orice s-ar întâmpla, nu vă fie frică. Vom fi mereu de partea voastră".

Câți catolici sunt în Transnistria?

Sunt șase parohii cu cinci preoți și circa o mie de credincioși în total. Mulți sunt de origine poloneză, dar funcțiunile sunt celebrate în rusă.

În acest climat de schimbări radicale, proteste, preocupări pentru viitor, ce cuvânt are de spus astăzi Biserica acestui popor?

Repetăm ceea ce spunem în aceste ultime luni dificile: să ne încredem în Domnul și să nu pierdem niciodată speranța. Răul nu va putea învinge. Noi ca Biserică vom fi mereu de partea binelui, deschiși la valorile Revelației și nu ne vom opri în fața dificultăților pentru că suntem conștienți că mereu, în istorie, Dumnezeu ne-a dus înainte cu o atitudine de milostivire și de iubire și ne-a ajutat să străbatem deșerturi conducându-ne spre oaze și ape liniștite. Asta văd și acum și îmi doresc ca sărbătoare Paștelui care aproape că a sosit, să deschidă sufletele la bucuria Celui Înviat și la speranță.

(După agenția SIR, 31 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 821.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat