Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Notă comună despre "Doctrina descoperirii" a Dicasterelor pentru Cultură și Educație și pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale (30 martie 2023)

1. Fidelă față de mandatul primit de la Cristos, Biserica Catolică se străduiește să promoveze fraternitatea universală și respectarea demnității fiecărei ființe umane.

2. Pentru acest motiv, în decursul istoriei, papii au condamnat actele de violență, oprimare, nedreptate socială și sclavie, inclusiv cele comise împotriva populațiilor indigene. Au existat și numeroase exemple de episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși laici care și-au dat viața în apărarea demnității acelor popoare.

3. În același timp, respectul față de faptele istoriei cere recunoașterea slăbiciunii umane și a falimentelor discipolilor lui Cristos în fiecare generație. Mulți creștini au comis acte rele împotriva populațiilor indigene pentru care papii recenți au cerut iertare în numeroase ocazii.

4. În zilele noastre, un dialog reînnoit cu popoarele indigene, mai ales cu acelea care mărturisesc credința catolică, a ajutat Biserica să înțeleagă mai bine valorile și culturile lor. Cu ajutorul lor, Biserica a dobândit o conștiință mai mare despre suferințele lor, trecute și prezente, cauzate de exproprierea de terenurile lor, pe care le consideră un dar sacru al lui Dumnezeu și al strămoșilor lor, și de politicile de asimilare forțată, promovate de autoritățile guvernamentale ale timpului, menite să elimine culturile lor indigene. Așa cum a subliniat Papa Francisc, suferințele lor constituie o chemare puternică de a abandona mentalitatea colonizatoare și de a merge cu ei umăr la umăr, în respectul reciproc și în dialog, recunoscând drepturile și valorile culturale ale tuturor indivizilor și popoarelor. În această privință, Biserica se angajează să însoțească popoarele indigene și să promoveze eforturile menite să favorizeze reconcilierea și vindecarea.

5. În acest context de ascultare a popoarelor indigene, Biserica a simțit importanța de a înfrunta conceptul denumit "doctrina descoperirii". Conceptul juridic de "descoperire" a fost dezbătut de puterile coloniale începând din secolul al XVI-lea și a găsit exprimare deosebită în jurisprudența din secolul al XIX-lea din tribunalele din diferite țări, conform căreia descoperirea de ținuturi din partea coloniilor acorda dreptul exclusiv de a stinge, prin cumpărare sau cucerire, titlul sau posesia acelor ținuturi din partea populațiilor indigene. Unii studioși au susținut că baza amintitei "doctrine" se găsește în diferite documente papale, precum bulele Dum Diversas (1452), Romanus Pontifex (1455) și Inter Caetera (1493).

6. "Doctrina descoperirii" nu face parte din învățătura Bisericii Catolice. Cercetarea istorică demonstrează clar că documentele papale invocate, scrise într-o perioadă istorică specifică și legate de chestiuni politice, n-au fost considerate niciodată exprimări ale credinței catolice. În același timp, Biserica recunoaște că aceste documente papale nu reflectau în mod adecvat demnitatea egală și drepturile popoarelor indigene. Biserica este conștientă și de faptul că a fost manipulat conținutul acestor documente pentru scopuri politice de puterile coloniale care erau în competiție între ele, pentru a justifica acte imorale împotriva populațiilor indigene, săvârșite uneori fără opoziția autorităților ecleziastice. Este corect să se recunoască aceste greșeli, să se recunoască efectele teribile ale politicilor de asimilare și durerea simțită de populațiile indigene și să se ceară iertare. În afară de asta, Papa Francisc a îndemnat: "Comunitatea creștină nu se va putea lăsa contagiată niciodată de ideea că o cultură este superioară altora sau că este legitim a recurge la moduri de constrângere a altora".

7. Fără jumătăți de măsură, magisteriul Bisericii susține respectul datorat fiecărei ființe umane. Biserica Catolică respinge deci acele concepte care nu recunosc drepturile umane intrinsece ale popoarelor indigene, inclusiv ceea ce a devenit cunoscută legal și politic ca "doctrina descoperirii".

8. Declarații numeroase și repetate ale Bisericii și ale papilor susțin drepturile popoarelor indigene. De exemplu, în bula Sublimis Deus din 1537, Papa Paul al III-lea a scris: "Definim și declarăm [...] că [...] așa-numiții indieni și toate celelalte popoare care vor fi descoperite în continuare de creștini nu trebuie să fie private în niciun mod de libertatea lor sau de posesia bunurilor lor, chiar dacă nu sunt de credință creștină; și că ei pot și trebuie, liber și legitim, să se bucure de libertatea lor și de posesia bunurilor lor; nici nu trebuie să fie reduși în niciun mod la sclavie; dacă ar trebui să se întâmple contrariul, va fi nul și nu va avea niciun efect".

9. Mai recent, solidaritatea Bisericii cu popoarele indigene a dat naștere unui sprijin puternic al Sfântului Scaun pentru principiile conținute în Declarația Națiunilor Unite despre Drepturile Popoarelor Indigene. Punerea în practică a acestor principii ar îmbunătăți condițiile de viață și ar ajuta la protejarea drepturilor popoarelor indigene, în afară de faptul de a facilita dezvoltarea lor respectând identitatea, limba și cultura lor.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 209.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat