Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Materiale catehetice despre primele daruri ale Duhului Sfânt - Înțelepciunea și Înțelegerea

Oficiul pentru Cateheză, propune tuturor acelora care organizează catehezele în parohiile diecezei noastre materiale pentru alte două cateheze cu tinerii și copiii, plecând de la tema Anului pastoral: "Uniți în Duhul Sfânt". Acestea nu au pretenția de a fi cu totul definite, dar vor a fi un simplu ajutor pentru cei care se ocupă cu catehizarea copiilor și a tinerilor.

Materialele propuse aici sunt pentru două cateheze și intenționează să traducă într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor primele daruri ale Duhului Sfânt: Înțelepciunea și Înțelegerea.

Aceste două cateheze sunt propuse în concordanță cu tema Planului pastoral și răspund primului obiectiv: "Să descoperim persoana și acțiunea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața personală".

Înțelepciunea este darul Duhului Sfânt care ne ajută să înțelegem voința lui Dumnezeu, este inteligența umană luminată de lumina Duhului Sfânt care ne ajută să ne ghidăm viața după Dumnezeu. Creștinul înțelept este creștinul care îl cunoaște pe Dumnezeu: nu cel ce știe multe despre Dumnezeu, ci cel care și trăiește la prezența lui și comunică celorlalți bucuria acestei prezențe, savoarea de a trăi din Dumnezeu, pentru că l-a "gustat": "Gustați și vedeți cât de bun este Domnul" (Psalmul 34). Adevăratul înțelept este cel care îl cunoaște pe Dumnezeu mai mult cu inima decât cu mintea și înțelege ce este esențial pentru viața sa și a celorlalți.

Înțelegerea este darul Duhului Sfânt care ne face să privim departe, dincolo de aparențe și să vedem lucrurile în lumina lor corectă, cu ochii lui Dumnezeu. Este darul "profunzimii" împotriva "superficialității"; darul de "a fi" împotriva lui "a apărea". Este darul care conduce la înțelegerea realității lui Dumnezeu și a sensului profund al existenței noastre: aduce în noi o mare bucurie, intimă, intensă, pentru că ne ajută să înțelegem realitatea și viața, așa cum Dumnezeu ne-o face cunoscută.

Materialele propuse nu au caracter de obligativitate, ele au menirea de a fi instrumente utile la îndemâna cateheților pentru construirea catehezelor cu copiii și tinerii.

Noi vă mulțumim pentru slujirea catehetică pe care o desfășurați și vă dorim zile cu har și binecuvântare, iar lumina Duhului Sfânt să ne unească în contemplarea Crucii lui Cristos, pas esențial pentru a ajunge la bucuria Învierii!

Oficiul pentru Cateheză

Fișierele în format word și powerpoint pot fi descărcate de aici:


 

lecturi: 429.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat