Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru familii

Duminică, 26 martie 2023, a avut loc la Liceul "La Salle" din Pildești o zi de reculegere pentru familii, la care au participat 50 de persoane, iar predicator a fost pr. Marius Vătamănelu, OFMConv.

Pelerini fiind spre sărbătoarea Învierii, am hotărât să facem un popas. Aveam nevoie de-acea tihnă care să ne trezească din rutină, și bine am făcut că am găsit răgaz.

Nu vi se pare că ne-am obișnuit prea mult cu viața, încât nu mai ieșim din noi? Trăim în fugă și uităm să ne oprim, să reflectăm la tot ce ne-nconjoară și la semenii pe care zi de zi îi întâlnim.

Chemarea universală la iubire este cea care ne leagă pe noi toți, de la Sfântul Părinte până la cel din urmă credincios.

Întreaga zi am reflectat asupra Iubirii, pr. Marius propunându-ne spre meditație cel mai fascinat suport: elogiul iubirii: 1Cor 13,4-8.

Îndelung răbdătoare este iubirea și bine am face dacă ne-am da seama că totul are nevoie de timp. Cine are răbdare cu propria persoană poate fi răbdător și cu ceilalți.

Iubirea este plină de bunătate, nu face rău aproapelui.

Uităm să privim uneori în ogorul vieții noastre și ne ocupăm prea mult de viețile altora, dar iubirea nu este invidioasă.

Să semănăm și să slujim în sobrietate și cu discreție pentru că stilul lui Dumnezeu este discreția: iubirea nu se laudă.

Suntem deseori ispitiți de atitudinea fariseului. Ne facem unitate de măsură pentru toți și pentru toate, dar iubirea nu se mândrește; lui Dumnezeu îi plac sufletele umile.

Putem construi civilizația iubirii atunci când vrem binele celui de lângă noi, atenți chiar și atunci când corectăm, pentru că iubirea nu se comportă necuviincios.

Iubirea nu este egoistă, nu caută ale sale, se pune în slujba celorlalți asemenea samariteanului milostiv.

Iubirea nu se mânie. Atât de delicat și blând cu noi, Dumnezeu ne-a creat pentru a ne oferi însușirile sale, dar ne-a oferit și libertatea.

În măsura în care reușim să înțelegem ce se întâmplă la scaunul de spovadă, reușim la rândul nostru să iertăm. Iubirea nu ține cont de răul primit. Dacă privim la clepsidra vieții noastre, oare cât timp s-a scurs din ea fără să fi iertat?

Adoptând stilul lui Dumnezeu, să creștem în acea capacitate de a iubi adevărul. Cine iubește nu închide ochii în fața nedreptății, pentru că iubirea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

Iubirea toate le suportă și, asemenea Mariei, le păstrează în inimă. Putem înțelege acest lucru doar muncind cu noi, procesând la moara vieții noastre.

Toate le crede. Dumnezeu crede în schimbarea noastră, dar ține și de noi. Fiecare sfânt are un trecut și fiecare păcătos are un viitor.

Toate le speră. Naivi din fire, avem impresia că noi construim istoria, dar Dumnezeu este acela. Să fim oameni ai speranței pentru că Dumnezeu va avea grijă.

Toate le îndură. Ne plângem uneori de ceea ce trăim. Uităm că după noapte vine ziua, că după iarnă, vine primăvara. Un anotimp îl pregătește pe celălalt. Dumnezeu nu permite suferințe inutile în viața noastră.

E necesar să facem din când în când un astfel de popas. Să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu pentru că iubirea nu încetează niciodată!

Am avut posibilitatea de a simți din plin iubirea în sacramentul reconcilierii și mai apoi lăsând câmpia, am fost invitați să urcăm pe munte, pe Tabor, să stăm cu Domnul la Sfânta Liturghie. Și ce bine ne-am simțit acolo împreună!

Au urmat momente de comuniune la o agapă frățească și de împărtășire cu părintele paroh Ionel Roșu și părintele Gabriel Cocianga, cărora le mulțumim pentru însoțire și sprijin.

Ziua de reculegere s-a încheiat vizionând filmul "Risen" ("Misterul Înălțării"), care ne-a adus mai aproape de marea sărbătoare a Paștelui.

Mulțumim din inimă părintelui Marius Vătamănelu, Fraților Școlilor Creștine pentru găzduire, oaspeților noștri din Adjudeni și din comunitățile învecinate și tuturor celor care au contribuit la bunul mers al acestei zile de reculegere.

Tuturor vă dorim din inimă: sărbători pascale binecuvântate!

În numele grupului de familii,

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Pildești: O zi de reculegere pentru familii


 

lecturi: 1491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat