Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat seminariștilor din diecezele din Calabria (27 martie 2023)

Dragi frați episcopi,

Dragi formatori și seminariști, bună ziua!

Mulțumesc Conferinței Episcopale Calabreze pentru că a voit acest pelerinaj la Roma cu seminariștii și sunt bucuros să vă primesc. Mulțumesc ES Mons. Fortunato Morrone pentru cuvintele pe care mi le-a adresat. Salut rectorii, părinții spirituali și formatorii și episcopii, se înțelege: vouă v-a fost încredințată o misiune importantă, care cere truda zilnică a însoțirii și discernământului; mulțumesc pentru toată munca, uneori ascunsă și grea, pe care o faceți pentru seminariști. Mulțumesc!

Chiar dacă ținutul vostru uneori iese în evidența știrilor aducând la lumină răni vechi și noi, îmi place să amintesc că sunteți fii ai civilizației grecești antice și păstrați și astăzi comori culturale și spirituale care unesc Orientul și Occidentul. Homer, în Odiseea, relatează că Ulise, pe la sfârșitul călătoriei sale, a ajuns la o fâșie de pământ de la care a putut admira frumusețea a două mări. Asta ne face să ne gândim la ținutul vostru, perlă închisă între Marea Tireniană și Marea Ionică. Și ea strălucește și ca loc de spiritualitate, care are sanctuare importante, figuri de sfinți și de eremiți, precum și prezența comunității greco-bizantine. Totuși, acest patrimoniu religios ar risca să rămână numai un trecut frumos de admirat, dacă n-ar exista și astăzi, din partea voastră, o angajare comună reînnoită pentru a promova evanghelizarea și formarea sacerdotală.

Aș vrea să pornesc de la un cuvânt luat din Evanghelia lui Ioan: "Au rămas cu el" (In 1,39). Se referă la primii discipoli care îl urmează pe Isus și ne amintește că acesta este fundamentul a toate: a rămâne cu Domnul și a-l pune pe el la fundamentul slujirii noastre; altminteri ne vom căuta mai ales pe noi înșine și, deși angajându-ne în lucruri aparent bune, va fi pentru a umple golul pe care îl avem înăuntru. Așa se ruga o figură ilustră din ținutul vostru, slujitorul lui Dumnezeu Casiodor: "Se prăbușesc în ruină toate lucrurile care se îndepărtează de iubirea maiestății tale. A te iubi înseamnă a ne mântui [...] faptul de a te fi pierdut înseamnă a muri" (Casiodor, De anima, XVIII). Aceasta este vocația noastră: a mergem cu Domnul, cu iubirea Domnului. Fiind atenți să nu cădem în carierism, care este o ciumă, este una din formele de mondenitate cele mai urâte pe care o putem avea, noi clericii, carierismul.

Însă aș vrea să mă opresc asupra întrebării inițiale, pe care Isus o adresează celor doi discipoli când își dă seama că îl urmează: "Ce căutați?" (v. 38). Noi uneori căutăm o "rețetă" ușoară, în schimb Isus începe cu o întrebare care ne invită să ne privim înăuntru, pentru a verifica motivele drumului nostru. Și astăzi aș vrea să vă adresez vouă această întrebare.

Înainte de toate seminariștilor: ce căutați? Care este dorința care v-a determinat să ieșiți în întâmpinarea Domnului și să-l urmați pe calea preoției? Ce cauți în seminar? Și ce cauți în preoție? Trebuie să ne întrebăm asta, pentru că uneori se întâmplă ca "în spatele aparențelor de religiozitate și chiar de iubire față de Biserică", în realitate să căutăm "gloria umană și bunăstarea personală" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 93). Este foarte trist când găsești preoți care sunt funcționari, care au uitat faptul de a fi păstori ai poporului și s-au transformat în clerici de stat, ca aceia de la curțile franceze, "monsieur l'Abbé", erau clerici de stat. Este urât când se pierde simțul sacerdotal. Eventual căutăm slujirea sacerdotală ca un refugiu în spatele căruia să ne ascundem sau un rol pentru a avea prestigiu, în loc să dorim să fim păstori cu aceeași inimă compătimitoare și milostivă a lui Cristos. Vă întreb asta cu aceleași cuvinte dintr-unul din anuarele voastre: vreți să fiți preoți clericali care nu știu să se amestece cu lutul omenirii suferinde, sau să fiți ca Isus, semn al duioșiei Tatălui? Iată, să ne amintim asta: seminarul este timpul în care să facem adevăr cu noi înșine, lăsând să cadă măștile, machiajele, aparențele. Și în acest proces de discernământ, să vă lăsați lucrați de Domnul, care va face din voi păstori după inima sa. Deoarece contrariul este mascarea, machierea, apariția, care aparține funcționarilor, nu păstorilor poporului, ci clericilor de stat.

Însă întrebarea lui Isus aș vrea s-o adresez și fraților episcopi: ce căutați? Ce doriți pentru viitorul ținutului vostru, ce Biserică visați? Și ce figură de preot vă imaginați pentru poporul vostru? Pentru că voi sunteți responsabilii formării acestor tineri: cu ce figură îi formați? Acest discernământ este astăzi mai necesar ca oricând, pentru că în timpul în care a apus o anumită creștinătate din trecut, s-a deschis în fața noastră o nouă perioadă eclezială, care a cerut și încă cere o reflecție și asupra figurii și asupra slujirii preotului. Nu mai putem să-l gândim ca un păstor solitar, închis în țarcul parohial sau în grupuri de păstori închiși; trebuie să se unească forțele și să se pună în comun ideile, inimile, pentru a înfrunta unele provocări pastorale care sunt de acum transversale pentru toate Bisericile diecezane dintr-o regiune. Mă gândesc, de exemplu, la evanghelizarea tinerilor; la parcursurile de inițiere creștină; la evlavia populară - voi aveți o bogată evlavie populară -, care are nevoie de alegeri unitare inspirate din evanghelie; dar mă gândesc și la exigențele carității și la promovarea culturii legalității. Aceasta din urmă o subliniez: cultura legalității. Cum merg tribunalele voastre? Cum merge exercitarea justiției în dieceza voastră?

Toate acestea cheamă să se formeze preoți care, deși provin din propriile contexte de apartenență, să știe să cultive o viziune comună a teritoriului și să aibă o formare umană, spirituală și teologică unitară. De aceea, aș vrea să vă cer vouă, episcopilor, să faceți o alegere clară cu privire la formarea sacerdotală: a orienta toate energiile umane, spirituale și teologice într-un unic seminar. Spun unic. Pot să fie două, dar însumate: a orienta spre unitate, cu toate variabilele care pot să existe, dar a ajunge acolo. Asta nu înseamnă a elimina seminariile; vedeți cum să faceți această unitate. Nu este vorba de o alegere logistică sau pur și simplu numerică, ci orientată să matureze împreună o viziune eclezială și un orizont al vieții sacerdotale, în loc de a risipi forțele înmulțind locurile de formare și ținând în picioare mici realități cu puțini seminariști. Un seminar cu 4, 5, 10 nu este un seminar, nu se formează seminariști; un seminar cu 100 este anonim, nu formează seminariștii... Este nevoie de comunități mici, chiar în cadrul unui seminar mare, sau de un seminar după măsura umană; ca să fie reflexie a colegiului prezbiteral. Este un discernământ care nu este ușor de făcut, nu este ușor. Dar trebuie făcut și trebuie să se ia decizii cu privire la asta. Nu Roma vă va spune ce trebuie să faceți, deoarece carisma o aveți voi. Noi dăm ideile, orientările, sfaturile, dar carisma o aveți voi, Duhul Sfânt îl aveți voi pentru asta. Dacă Roma ar începe să ia deciziile, ar fi o palmă dată Duhului Sfânt, care lucrează în Bisericile particulare.

Acest proces se demarează în multe părți ale lumii și este natural ca să existe unele rezistențe și unele trude în a face acest pas. Dar să ne amintim că alipirea de istoria noastră și de locurile semnificative ale tradiției noastre nu trebuie să împiedice noutatea Duhului să traseze cărări de parcurs, în special când drumul Bisericii cere acest lucru. Domnul ne cere atitudinea vigilenței, pentru ca să nu ni se întâmple "ca în zilele lui Noe", când oamenii, ocupați în întregime cu lucrurile din totdeauna, nu și-au dat seama că venea potopul (cf. Lc 17,26-27). Avem nevoie de ochi deschiși și inimă atentă pentru a percepe semnele timpurilor și a privi înainte! Recomand tuturor, nu numai episcopilor, recomand să discearnă ce vrea Duhul Sfânt pentru Bisericile voastre. Și asta trebuie să facă episcopii - decizia -, dar trebuie s-o faceți voi toți pentru a spune episcopilor ce simțiți și cum, ideile... Tot trupul diecezei trebuie să-l ajute pe episcop în acest discernământ. După aceea el își asumă responsabilitatea deciziei.

O spun, asta, în special vouă, episcopilor, care visați binele ținutului vostru și aveți la inimă formarea viitorilor preoți: vă rog, nu vă lăsați paralizați de nostalgie și nu rămâneți prizonieri ai provincialismelor care fac mult rău! Și voi, episcopi emeriți, faceți să nu lipsească în tăcere și în rugăciune sprijinul vostru pentru acest proces. Spun în tăcere și în rugăciune pentru că, atunci când un păstor a încheiat propriul mandat, iese în evidență profilul său spiritual și modul în care a slujit Biserica: se vede dacă a învățat să-și ia rămas bun "despuindu-se... de pretenția de a fi indispensabil" (Scrisoarea apostolică Imparare a congedarsi), sau dacă el continuă să caute spații și să condiționeze drumul diecezei. Cine este emerit, este chemat să slujească prin recunoștință Biserica în modul care se potrivește acestei stări a lui. Nu este ușor a ne lua rămas bun; tuturor le este cerut un efort pentru a-și lua rămas bun. Am scris o scrisoare despre această temă care începea cu aceste cuvinte: "A învăța să ia rămas bun", fără a-și băga nasul, a învăța să ia rămas bun și a menține acea prezență absentă, acea prezență îndepărtată, prin care se știe că emeritul este acolo, dar se roagă pentru Biserică, este aproape, dar nu intră în joc. Nu este ușor. Este un har al Duhului a învăța să ia rămas bun.

Preaiubiților, exact ca astăzi, 27 martie 1416, se năștea sfântul vostru patron, Francisc de Paola: este frumos că sunteți aici chiar în această dată! Pe patul de moarte el le-a spus confraților săi că nu avea nicio comoară de lăsat și i-a îndemnat: "Iubiți-vă unul pe altul și faceți toate lucrurile voastre în caritate". Asta așteaptă Calabria de la voi: ca totul să se facă în caritate, în unitate, în fraternitate. Și un lucru aș vrea să spun: fiți atenți la tribunale, pentru că acolo de atâtea ori se naște corupția. Fiți atenți, fiți atenți la tribunale. Și să fie o schimbare și în tribunale.

Vă mulțumesc pentru vizita voastră. Sunteți o comunitate frumoasă și vă încurajez să fiți, pentru ținutul vostru, plămadă de evanghelie și semn viu de speranță. Mergeți împreună, iar formarea să fie într-un unic seminar, sau în două sau în trei, dar împreună, nu izolați în mici grupulețe. Acest cuvânt "împreună" este mesajul, cum să faceți ansamblul vedeți voi care sunteți pe acest drum; însă împreună, nu izolați, nu ca triburi diferite, împreună, cu modalitatea pe care o alegeți voi. Fiți curajoși în această decizie, fiți curajoși! Un lucru care mă impresionează aici la Roma, mai ales când trebuie să merg la aeroport, este să trec prin fața acelor case de formare care într-o anumită perioadă - vorbesc de anii '60, '70 -, perioada în care înfloreau vocațiile, erau marile case de formare: astăzi toate sunt goale. Este dificil. Faceți un stil de formare care să fie viu mereu și care să nu depindă de exterioritate ci de forța Duhului Sfânt; și cu privire la asta luați decizii cu curaj, cu curaj. Domnul vă va însoți mereu. Împreună, în fraternitate. Și mergeți înainte cu încredere și cu bucurie! Sfânta Fecioară Maria să vă însoțească și să vă păzească. Sfânta Fecioară Maria este mamă, și mamele știu cum să facă, știu mai bine decât noi. Vă binecuvântez pe toți din inimă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine, în favoarea mea, nu împotrivă! Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 195.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat