Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barați: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău

Sâmbătă, 25 martie 2023, în sărbătoarea Bunei-Vestiri, ne-am adunat cu mult entuziasm și în spirit de credință aproximativ 50 de persoane consacrate din zona Bacău pentru a trăi o zi de reculegere la Barați, în comunitatea surorilor Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot. Tema pentru această zi de reculegere a fost: "Ad formam panis - După forma pâinii". Părintele predicator Ciprian Vacaru, OFMCap., de la Onești, care ne-a ținut meditația, cât și cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, ne-a ajutat să intrăm mai intens în acest spirit de pregătire interioară pentru sărbătoarea Paștelui care se apropie.

Citându-l pe Sfântul Augustin, părintele ne-a spus că prin semnele pâinii și a vinului Cristos a vrut să ne încredințeze trupul și sângele lui pe care le-a vărsat pentru noi spre iertarea păcatelor: "Dacă le-ați primit bine, voi înșivă sunteți ceea ce ați primit". Înainte de a deveni pâine, boabele de grâu erau separate; după ce au fost măcinate au fost unite între ele prin intermediul apei. Dacă boabele de grâu nu sunt măcinate și amestecate cu apă, nu iau forma pe care o numim pâine.

Dincolo de forma exterioară a pâinii, aceasta ne duce cu gândul la Cristos, la ceea ce a făcut la Ultima Cină. Prin analogie și noi trecem prin diferite procese. Timpul Postului Mare este marcat de drumul, de călătoria spre Paște și de lupta spirituală. Aceasta din urmă face referință la lupta pe care Isus a dus-o împotriva Diavolului, în deșert, și care se aseamănă mult cu lupta spirituală împotriva păcatului dusă de fiecare dintre noi. Totul începe în interiorul nostru.

Un alt lucru pe care l-a aprofundat părintele în reflecția sa a fost acela că, trăind în era informaticii, știm cât de important este să cunoaștem parolele (password) pentru a putea intra în programele unde se află informațiile mai personale și prețioase. Dar și viața spirituală are "parolele" sale: există cuvinte care ating inima pentru că fac trimitere la ceea ce ne face mai sensibili. "Ispititorul, adică diavolul, cunoaște bine aceste cuvinte-cheie" și este important ca să le cunoaștem și noi în fața înșelătoriilor și a ademenirilor sale. Ispita nu sugerează în mod necesar lucruri rele, ci adesea lucruri dezordonate, prezentate ca având o importanță excesivă. În acest mod ne hipnotizează cu atracția pe care o trezesc în noi, lucruri frumoase, dar iluzorii, și care ne lasă la sfârșit cu un sentiment de gol și de tristețe.

Meditația a fost urmată de un timp de rugăciune, reflecție personală asupra celor ascultate, cu posibilitatea împăcării cu Dumnezeu și cu aproapele prin intermediul sacramentului Sfintei Spovezi.

La ora 12.00 a urmat Sfânta Liturghie, prezidată de părintele Andrei Cociangă, parohul comunității din Barați, la care au concelebrat alți trei preoți. La începutul celebrării euharistice părintele ne-a adresat cu bucurie un cuvânt de prețuire și de recunoștință pentru prezența și implicarea noastră, dar și pentru darul vieții consacrate pe care l-am primit, invitându-ne totodată ca, asemenea Sfintei Fecioare Maria, să cerem de la Domnul harul de a putea spune și noi, în fiecare zi și în orice împrejurare Fiat-ul nostru.

După jertfa euharistică a prânzul, pregătit și oferit cu multă căldură și dragoste de comunitatea surorilor Slujitoarele lui Cristos Marele Preot din Barați. A fost o bucurie și pentru noi să putem fi părtași la acest moment de comuniune, de sărbătoare, tocmai în ziua hramului comunității lor. Pe această cale le mulțumim din toată inima surorilor pentru disponibilitatea de a ne primi și de a ne oferi toate cele necesare întâlnirii noastre: timp, spațiu, o inimă binevoitoare și mărturia lor plină de dragoste.

După-amiază, începând cu ora 14.30 ne-am îndreptat cu toții spre biserica parohială pentru un alt moment de rugăciune, Calea Sfintei Cruci.

Îi mulțumim Domnului pentru toate câte ni le-a oferit pentru suflet și pentru trup, dar mai presus de toate pentru legătura de iubire, de comuniune dintre noi, care ne ajută să pășim împreună spre Cristos, Paștele nostru, dar și spre frații și surorile noastre.

Sr. Maria Dîscă, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Barați: Zi de reculegere pentru persoanele consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 1227.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat