Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul comunității române în Roma "De la Betleem la Ierusalim"

În sărbătoarea Bunei-Vestiri, 25 martie 2023, un grup de pelerini români din comunitățile din Roma, Grotte Celoni, Ladispoli, Cesano, Ostia și Civitavecchia au realizat un pelerinaj la șapte biserici istorice din Roma: Santa Maria Maggiore, Santa Pudenziana, Santa Prassede, Basilica dei Santi Silvestro e Martino ai Monti, San Pietro in Vincoli, Chiesa San Clemente și Santa Scala.

Această călătorie spirituală i-a chemat pe credincioși să mediteze stațiunile Căii Sfintei Cruci în legătură cu evenimentele din viața lui Isus, de la Betleem la Ierusalim. Fiecare dintre cele șapte biserici vizitate în acest pelerinaj a subliniat un moment semnificativ din viața lui Isus și a discipolilor săi.

Ziua de pelerinaj a fost deschisă cu celebrarea Sfintei Liturghii în capela Seminarului Pontifical Lombard, un institut în care locuiesc și preoți din Dieceza de Iași, dar și din alte dieceze ale României, aflați la studii în Roma. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Isidor Iacovici, paroh și decan al comunității de la Roma.

Prima oprire din această călătorie a fost la Santa Maria Maggiore, una dintre cele patru bazilici majore din Roma. Această bazilică este dedicată Fecioarei Maria și găzduiește mai multe opere de artă semnificative, inclusiv mozaicurile din secolul al V-lea care înfățișează scene din Vechiul și Noul Testament. Aici, pelerinii meditează la nașterea lui Isus în Betleem și la rolul Mariei ca Mamă a lui Dumnezeu.

A urmat apoi Santa Pudenziana, una dintre cele mai vechi biserici din Roma. Se crede că această biserică a fost construită pe locul unde a locuit Sfânta Prudențiana, care a fost martirizată pentru credința ei în secolul al II-lea. Aici, pelerinii au reflectat asupra Prezentării la Templu a lui Isus. Fiul lui Dumnezeu, a fost prezentat lumii sub formă umană, un copil umil și vulnerabil. El a venit să aducă lumină în întuneric și speranță pentru toți cei care cred în el.

Cea de-a treia oprire a fost la Santa Prassede, o altă biserică veche care datează din secolul al IV-lea. Această biserică adăpostește unele dintre cele mai frumoase mozaicuri din Roma, care înfățișează scene din viața lui Isus și a primilor martiri creștini. Această biserică a fost construită în secolul al IV-lea pe locul unde a existat un baptisteriu unde primii creștini au fost botezați. Aici, pelerinii au meditat asupra Botezului lui Isus în Iordan și la profunda semnificație a acestui eveniment. Fiul lui Dumnezeu, s-a supus botezului, nu pentru că avea nevoie de curățire, ci pentru a se solidariza cu umanitatea și pentru a împlini toată dreptatea.

Cea de-a patra oprire a fost la Basilica dei Santi Silvestro e Martino ai Monti, care este dedicată Sfântului Silvestru și Sfântului Martin. În această biserică construită în secolul al IV-lea a avut loc o întâlnire pregătitoare a Conciliului din Niceea din 325, de aceea credincioșii au fost îndemnați să aprofundeze însemnătate învățăturii evangheliei și a credinței. Următoarea biserică a fost San Pietro in Vincoli, o biserică care găzduiește faimoasa statuie a lui Moise, realizată de Michelangelo. Se crede că această biserică a fost construită pe locul unei închisori în care a fost deținut Sfântul Petru înainte de martiriul său. Aici, pelerinii au meditat la suferința și sacrificiul Sfântului Petru și la misiunea discipolului.

Cea de-a șasea oprire a fost la San Clemente, o biserică veche care datează din secolul al IV-lea. Această biserică este construită deasupra unei case romane din secolul I, care a fost transformată într-un spațiu de cult creștin. În această biserică, credincioșii au putut medita asupra Euharistiei, sacramentul unității Bisericii, mai ales datorită faptului că Sfântul Clement, fiind papă, a intervenit în rezolvarea conflictelor din comunitățile de creștini pentru a restabili pacea și iubirea.

Ultima oprire a pelerinajului a fost la Santa Scala, un loc sfânt despre care se crede că este scara pe care a urcat Isus înainte de procesul său în fața lui Ponțiu Pilat. Această scară a fost adusă la Roma în secolul al IV-lea și a fost un loc de pelerinaj timp de secole. Aici, pelerinii au meditat la suferința lui Isus și la importanța răscumpărării și a mântuirii.

Acest pelerinaj "De la Betleem la Ierusalim" i-a purtat pe credincioși într-o călătorie spirituală alături de Isus. Fiecare dintre cele șapte biserici vizitate în cadrul acestei călătorii reprezentând moment semnificativ din viața Domnului și a discipolilor săi.

Pentru toți participanții, acest drum de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului a fost o ocazie minunată de a-și aprofunda credința și de a se conecta cu istoria și cultura bogată a Romei.

Pr. Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Pelerinajul comunității române în Roma "De la Betleem la Ierusalim"


 

lecturi: 899.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat